:

Szerző: Koi Tamás

2014. február 18. 12:44

Háromszázmillió ügyfelet buknak a mobilcégek a roamingon

Egyre látványosabban agitál a külföldi mobilhasználat felára ellen az Európai Bizottság, mely a roamingdíjak teljes eltörlését tűzte ki zászlajára. Ettől függetlenül kérdéses, hogy az ehhez szükséges jogszabály-változásokat még ebben a ciklusban elfogadják-e a jogalkotók.

Nem túl meglepő módon arra a következtetésre jutott egy az Európai Unió lakosainak körében nemrég végzett felmérés, hogy a nemzetközösség tagállamainak állampolgárai külföldi utazásuk során minimálisra korlátozzák a mobilhasználatot. Bár akadnak, akik a pihenés miatt tudatosan tartózkodnak az e-mailek olvasásától, a facebookozástól vagy éppen a telefonhívásoktól, a külföldi mobilhasználat valójában a még mindig rendkívül magas árszint miatt szorul vissza drámai mértékben. Az Európai Bizottság szerint ezzel mindenki rosszul jár, ezért az Unió végrehajtó szerve továbbra is a roaming felárának teljes eltörlését célozza.

Végképp eltörölni

A mintegy 28 ezer mobilozó körében elvégzett kutatás szerint az európaiak 94 százaléka külföldön a minimálisra korlátozza az olyan szolgáltatások használatát, mint például a Facebook, a felhasználók 47 százaléka pedig egyáltalán nem használ mobilnetet külföldön. A kutatás rámutat, hogy csupán a mobilozók tíz százaléka használja ugyanúgy az e-mail fiókját külföldön mint belföldön, ám ami ennél is riasztóbb, hogy az előfizetők közel negyede az EU-n belüli utazáskor egyszerűen kikapcsolja a mobilját.

Ez a szolgáltatók jelenlegi árképzése miatt nagyjából 300 millió ügyfél elvesztését jelenti roamingkörnyezetben - érvel az Európai Bizottság a kutatás értékelése során. Bár a barangolás kapcsán keletkező árbevételről a mobilszolgáltatók soha nem mondtak le önként és dalolva, az okostelefon-penetráció, a növekvő mobilnet-használat és más iparágak (alkalmazásfejlesztés) ugrásszerű fejlődése miatt a jelenlegi rendszer fenntarthatatlan, vélik az európai csúcsvezetők.


Drága emlékek: egy kép elküldése jelenleg akár több száz forintba is kerülhet

Az EU a roamingköltségek csökkentésére 2008 óta fordít komoly figyelmet, az azóta hozott, jogharmonizáció útján az összes tagállam jogrendjébe bekerült rendeleteknek köszönhetően mind a telefonálás/SMS-küldés, mind pedig az adatforgalom ára jelentős mértékben csökkent az EU-n belül. A Bizottság szerint részben ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt hat évben 1500 százalékkal nőtt az adatroaming-használat a tagállamokon belül barangolók körében.

Mindez azonban a felmérés tanúsága szerint még édeskevés, ezért az Európai Unói a tavaly elkészült, "behálózott kontinens" nevű törvényjavaslat-csomagjában gyakorlatilag teljesen véget vetne a külföldi mobiltelefonálás extra költségének. A javaslatcsomag egyik célja szabályozási kötelezettségek és piaci ösztönzők együttes alkalmazásával arra sarkallni a mobilszolgáltatókat, hogy belföldi szolgáltatási csomagjaikat/díjszabásukat legkésőbb 2016-ra úgy bővítsék, hogy az egész Unió területén belül minden fogyasztó belföldi árakon használhassa telefonját, okostelefonját.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Fontos momentum emellett, hogy 2012-ben olyan szabályok kerültek elfogadásra, amelyek értelmében a fogyasztóknak 2014 júliusától joguk lesz arra, hogy külföldre utazáskor saját szolgáltatójuk helyett egy helyi szolgáltatótól vagy másik otthoni szolgáltatótól olcsóbb roamingszolgáltatásokat vegyenek igénybe úgy, hogy ehhez ne kelljen SIM-kártyát váltaniuk. A mobilszolgáltatók a legtöbbször ez utóbbi két intézkedés kapcsán emeltek kifogást, tekintve, hogy az idén nyártól életbe lépő, jelentős költségekkel létrehozott roaming szétválasztás intézményét gyakorlatilag teljesen feleslegessé teszi, ha két éven belül teljesen megszűnik a roaming az EU-n belül.

Önként és dalolva

Egyelőre azonban kérdéses, hogy az új jogszabálycsomag - mely egyébként a roamingon túl számos más szabályozási elemet tartalmaz - még az Európai Parlament jelenlegi ciklusában átmegy a törvényhozáson. Noha Neelie Kroes, a Bizottság digitális portfólióért felelős biztosa, akinek a nevéhez a javaslatcsomag köthető, erősen lobbizik a törvényhozási folyamat felgyorsítása mellett, ha a Parlament mégsem szavaz tavasszal az új jogszabályról, az további évekkel elodázhatja a teljes folyamat lezárását.

Eközben egyes mobilszolgáltatók láthatóan a szabályozói kényszer nélkül is felismerték, hogy a külföldi mobilhasználat élénkítésére az árak csökkentése a legkézenfekvőbb válasz. A France Telecom például január végén jelentette be, hogy még az idén a teljes európai hálózatán eltörli a roaming felárát a nagyobb értékű, flatrate díjcsomagjai esetében, emellett Ausztriában, Nagy-Britanniában és Németországban is születtek már olyan szolgáltatói kezdeményezések, melyek ezt a célt szolgálják - hatósági beavatkozás nélkül.

Magyarországon egyelőre láthatóan nem kívánja ezt a problémát önként felszámolni egyik mobilszolgáltató sem. Bár a külföldi mobilhasználat költségeinek lefaragására léteznek díjcsomag-opciók, ezeken már jócskán túlhaladt az idő - a mai napig van például a magyar szolgáltatók választékában olyan kiegészítő tarifa, melynek a keretét egy modern okostelefon rendeltetésszerű használat mellett az adatforgalom bekapcsolását követő egy percen belül kimeríti.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.