Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 7. 10:18

Az üzleti videokonferenciákra pályázik a Google

Üzleti felhasználásra, videokonferenciákhoz szánt termékcsomagot mutatott be a Google. A pakkban egy ASUS Chromebox, kamera és mikrofon is helyet kapott, a hívások pedig Hangoutson zajlanak. Ezzel párhuzamosan a HP is bemutatta első Chromeboxát.

Az egyéni felhasználók és az oktatás mellett már a vállalatokat is célba veszi a Google, Chrome OS-t futtató eszközeivel. A frissen bemutatott Chromebox for meetings csomagot kifejezetten videokonferenciák lebonyolítására szánja. Azon cégek, amelyek a keresőóriás megoldása mellett döntenek, a pakkban találnak egy ASUS Chromeboxot negyedik generációs Intel Core i7 processzorral, amely HDMI és DisplayPort++ csatlakozón is képes a rendelkezésünkre álló kijelzőkhöz kapcsolódni.

A videokonferenciák elég egyoldalúak lennének kamera nélkül, így a gép mellé természetesen azt is mellékelik. A televízió vagy monitor tetejére rögzíthető szenzor Full HD 1080p felbontású, Carl Zeiss optikát és autofókuszt is kapott, továbbá képes felbontását a rendelkezésre álló sávszélesség szerint állítani, hogy hullámzó sebességű internetkapcsolattal rendelkező irodákban is folyamatos legyen a stream. A kamera emellett a Google szerint előnytelen fényviszonyok között is jól teljesít.

A csomagban egy mikrofon is helyet kapott, amely az asztalra téve 360 fokban fülel, valamint némítás, hívásfogadás és elutasítás, valamint hangerőgombokkal is kiegészült. Mindez pedig a mellékelt távirányítóval is kezelhető, amely rádiófrekvenciás, így akkor sem kell hadonászni, hogy a készülék észrevegye, ha netán egy váza útban lenne, hátoldalára pedig egy teljes QWERTY billentyűzet is elfért.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Google szerint a rerndszer percek alatt beállítható, az egyes tárgyalások kezelésére pedig egy webes felületről van lehetőség. Egy-egy videokonferencián maximum tizenöten vehetnek részt - ehhez természetesen nem kell, hogy mindenki Chromeboxról kapcsolódjon be, saját laptopjukról is csatlakozhatnak, mindössze egy Gmail-fiókra van szükségük, a beszélgetés ugyanis Hangoutson keresztül zajlik. A lehetőségek ráadásul nem korlátozódnak a Google szolgáltatásaira, a Vidyoval más rendszerekből is bekapcsolódhatunk a konferenciákba, az UberConference segítségével pedig ezt telefonról is megtehetjük. A pakkot a cégek az Egyesült Államokban már megvásárolhatják 999 dollárért, és még idén elérhető lesz Európában is.

Ezzel párhuzamosan a HP is előállt első Chromeboxával, amit az otthoni mellett vállalati felhasználásra is szán. A cég egyelőre nem árult el sok mindent az ASUS termékével nagyjából azonos méretű gépről, annyi azonban tudható, hogy az szintén kapható lesz akár Core i7-es konfigurációban, illetve négyféle színben is. A kis PC VESA-foglalatot is kap, így monitorok, illetve televíziók hátoldalára is rögzíthető lesz, és a gyártó szerint egyszerre két kijelzőt is kezel majd, HDMI és DisplayPort csatlakozókon keresztül. A vállalat az árról sem közölt részleteket, weboldala szerint azonban a készülék már tavasszal a boltokba kerül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról