Szerző: Gálffy Csaba

2014. január 27. 10:36

Ezt hozza a Windows 8.1 frissítése

Nem nyúl hozzá érdemben a Metro működéséhez a Microsoft - a várakozásoknak megfelelően igen apró módosításokat hoz a Windows 8.1 Update 1, ami hamarabb jöhet a vártnál.

Megjelent néhány új részlet a Windows8/8.1 család legújabb frissítéséről, az Update 1 névre keresztelt csomagról. A legújabb értesülések megerősítik az előzetes információkat, a frissítést nem a Windows Store-on, hanem a Windows Update-en keresztül fogja terjeszteni a Microsoft, az esélyes kiadási dátum pedig a márciusi patch kedd, vagyis 2014. március 11 lehet, szemben a korábban emlegetett áprilisi rajttal. Műszaki szempontból a frissítés legfontosabb célja a Microsoft tabletes és okostelefonos platformjának közelítése, hogy ez pontosan milyen formában érkezik majd, egyelőre nem tiszta.

Merre indul a Metro?

A frissítés egyik aprósága, hogy a metrós alkalmazások leszúrhatóak a tálcára és innen indíthatóak is. Az Update 1 kiszivárgó verziójában a megoldás még nem színes-szagos, Live Preview (bezárás gombbal) már van, Jump List azonban nincs (a kiadásra azonban bekerülhet). Egyelőre nincs arról információ, hogy az elindított (de nem letűzött) metrós alkalmazások megjelennek-e a tálcán, jó eséllyel ezeket továbbra is a tálca funkcióját esetlenül duplikáló bal oldali sávról lehet majd elérni.

(képek: Winsupersite)

Talán fontosabb koncepcióváltás, ahogyan a metrós felületet igyekszik használhatóvá tenni egérrel is a Microsoft.. Az alkalmazásokban végre elérhetővé válik a jól megszokott kontextuális menü, vagyis egérrel jobbklikkre a hagyományos helyi menü ugrik fel. Ugyan funkcionálisan nem nagy az ugrás, ugyanezek az opciók jobbklikkre eddig is felugrottak a képernyő alján található panelen, az új megközelítés azonban egérre született, szemben az előző érintős kialakításával. A régi kontextuális menü visszatérése nem csak a Startképernyőn, hanem az alkalmazásokon belül is elérhető lesz. A változás a használhatóságot látványosan nem javítja, mégis jól jelzi, hogy milyen irányban tervezi továbbfejleszteni a Windowst a cég.

Apró módosítások mindenhol

Lehetőséget ad a sorok között olvasásra a kezdőképernyőre kitett keresés és kikapcsolás gomb is. E két funkció ugyanis eddig a jobb oldali charm barról közvetlenül, illetve néhány gombnyomással elérhető volt, kérdés tehát, hogy miért érezték úgy a fejlesztők, hogy érdemes ezeket egészen a felhasználó ujja alá tenni. A megoldás valószínűleg az lehet, hogy az analitikai adatokból jól látszik, hogy a felhasználók nagy része nem használja (vagy nem használja rendeltetésszerűen) a charm bart, így az ott elérhető funkciókat (keresés, megosztás, beállítások) inkább mellőzik és megpróbálják enélkül használni a gépet. Erre az irányra láttunk már korábban példát, a Store és Mail alkalmazásokban már a 8.1-től kezdve van külön keresőmező, a kísérlet valószínűleg sikeresnek bizonyult.

Tény, a sávot sikerült elképesztően jól elrejteni, a telepítést követő oktatószekvenciát követően többé semmi nem emlékeztet a létezésére sem. A helyzetet súlyosbítja, hogy egérrel egészen ezoterikus gesztusra ugrik elő ez a sáv, a kurzort a jobb felső sarokba kell húzni, majd a képernyő mentén lefelé (ugyanez működik alulról felfelé is), így nem csoda, hogy kevesen találtak rá az olyan alapvető funkciókra, mint a kikapcsolás, amely a charmok között ráadásul roppant szerencsétlen módon a beállítások menüpont alá került.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Aggasztó azonban, hogy a modern UX (felhaszálóiélmény-tervezés) korában ilyen alapszintű hibákat hogyan követhetett el a Windowst fejlesztő csapat. A legtöbb ilyen koncepcionális probléma egy évvel a Windows 8 kiadása előtt, az első béta kiadást követően nyilvánossá vált, érthetetlen, hogy 2011 vége óta eltelt időszakban most jutott oda a több tízezer alkalmazottat foglalkoztató szervezet, hogy ezeket az elemi problémákat kijavítsa. Az Android vagy az iOS/OS X által diktált kiadási tempót ugyan a Microsoft lekövette, egy évvel a Windows 8 után megérkezett a Windows 8.1, a frissítés azonban a szükségesnél jóval kevesebb ponton nyúlt hozzá a Metro felület működéséhez.

Windows 9-re vár a világ

A metrós világ és a hagyományos asztal összebékítésére jelen állás szerint még több, mint egy évet várni kell, a kiszivárgó értesülések szerint a 2015-ben megjelenő, Windows 9-re keresztelt új kiadás hozhat majd alapos vérfrissítést. Részben a Metro felület népszerűtlensége az oka annak, hogy a Microsoft szakít a Windows 8 branddel, és a frissítést új verziószámmal, tiszta lappal indítja útjára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról