:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. január 13. 11:14

2015 április: jön a Windows 9

Meg nem erősített információk szerint készen áll a "Threshold" kiadási terve, eszerint pedig 2015 áprilisában érkezik a Microsoft új operációs rendszere, Windows 9 néven. A piac nem nyelte le a Metrót, komoly hátraarcra készülhet a szoftverház.

Az áprilisi Build feljesztői konferencián rántja le a leplet hosszútávú Windows-víziójáról és jelenti be az operációs rendszer következő főverziójának nevét és kiadási dátumát a Microsoft - tudta meg a Winsupersite. A belső microsoftos forrásokkal rendelkező Paul Thurrott szerint ez a Windows 9 lesz, a jelenleg megcélozott kiadási dátum pedig 2015 áprilisa.

Windows 8 - élt két és fél évet

A döntés értelmében a Windows főverziót vált, ezt azonban mély műszaki okok nem támasztják alá, inkább a marketingosztály döntésének következményéről van szó. A Winsupersite szerint a Microsoft azért határozott a Windows 8 lecserélése mellett, mert annak renoméja mára javíthatatlanul beszennyeződött, az újabb frissítés így tiszta lappal indulhat a felhasználók kegyeiért. Kommunikációjában a Microsoft igyekszik majd rájátszani a Windows Vista - Windows 7 párhuzamra, és a Windows 8-at állítani a Vista szerepébe - természetesen csak az új rendszer kiadását követően.

A lap információi szerint a Windows 9 tulajdonképpeni fejlesztése csak az áprilisi Build után kezdődik el, egy év alatt pedig biztosan nem fogja a Microsoft átírni a rendszer alapjait, így inkább a metrós felület ráncfelvarrása, újragondolása (és igen, részben eltávolítása) lesz a Windows 9 újdonsága. A Metro 2.0 alaposan átrajzolja majd a felhasználói élményt és várhatóan lehetővé teszi majd az appok ablakban futtatását is - adott esetben pedig teljesen lekapcsolható lesz és visszajön helyette a sokszor emlegetett Start menü. A fejlesztési terv három mérföldkövet tartalmaz, ha a Microsoft követi a Windows 8-nál már bejárt utat, akkor ez a zárt béta, nyílt béta és előnézet verziókból fog majd állni.

Reakció a piaci kudarcra

A Winsupersite szerint a Microsoft komoly katasztrófaként ítéli meg a Windows 8 piaci teljesítményét, amelyen a Windows 8.1 kiadása sem tudott érdemben változtatni az elmúlt hónapokban - ez utóbbi jelenleg mindössze 25 millió PC-n fut, ami a windowsos világban egészen elhanyagolható mennyiség, összemérhető az OS X részesedésével. A Microsoft reakciója a fejlesztés-kiadás ütemének felgyorsítása, ennek eredménye volt előbb a Windows 8.1, illetve az idén áprilisban érkező Update 1, de hosszabb távú stratégiaváltást is tervez a Microsoft, az új Windows 9 feladata lesz jobb egyensúlyt találni az új eszközök (tabletek) és a régiek (hagyományos PC-k) felhasználóinak eltérő igényei között.

Windows Vista - szerepében Windows 8

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Magyarul fogalmazva: a piac nem nyelte le a Metrót, ezért gyakorlatilag hátraarcra kényszerült a Microsoft. A szoftverház teljes PC-piaci dominanciáját akarta felhasználni arra, hogy a tabletpiacon is meghatározó szereplővé váljon, ez a terv azonban kudarcot vallott, a vásárlók továbbra is az iPadet és az androidos eszközöket keresik, a Windows RT ambiciózus kezdeményezése pedig nem ért el sikert, ahogy a Surface sem kapott pozitív piaci fogadtatást.

A piacon azonban a Microsoft legnagyobb versenytársai nem is a feltörekvő új platformok voltak, hanem a saját korábban kiadott rendszerei: a Windows 7 (és igen, a Windows XP) továbbra is rendkívül népszerűek, az új rendszerre váltást pedig technológiai váltás sem segítette. A két folyamat hatása jól lemérhető a PC-piac teljesítményén: új PC gép vásárlását sem az új operációs rendszer, sem az új hardver nem indokolja, szemben az előző évtizedek gyakorlatával, ezen pedig sem az érintőkijelzős, sem a tabletté konvertálható notebookok sem változtattak érdemben, egyik sem vált (még) vonzóvá.

Új vízió, a Longhorn után újra

A Build fejlesztői konferencián azonban a Thresholdról csak nagyon kevés szó esik majd, előzetes verziót pedig egyáltalán nem érdemes várni. Ehelyett az információk szerint a Microsoft-vízióról beszél majd a vállalat, ilyenre legutoljára a 2003-as, rossz emlékű Longhorn kapcsán került sor. A Microsoft várhatóan bemutatja majd, hogy jelenleg szeparált három ökoszisztémáját, a Windows Phone-t, a Windowst és az Xboxot hogyan tervezi egységesebbé tenni, valamint felvázolja azokat a technológiákat, amelyek a Windows fejlődését a következő években vezérelni fogják. Ez utóbbi szakítást jelent a Sinofsky-éra szupertitkos fejlesztéseivel és a fejlesztők számára jobb rálátást ad arra, hogy mit érdemes megtanulni a jövőben.

A Windows 9-es márkázás ugyanakkor azt is előrevetíti, hogy (ha a Microsoft nem szakít eddigi kereskedelmi gyakorlatával) a Treshold a Windows 8.1-től eltérően nem lesz ingyenes frissítés a Windows 8 jelenlegi felhasználói számára, ahogy például a Vista második, javított kiadása, a Windows 7 is teljes értékű rendszerként, teljes áron vált elérhetővé.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.