Szerző: Gálffy Csaba

2013. december 30. 14:56

M#, a jövő Windowsainak nyelve

Kombinálja a biztonságos és hatékony fejlesztést a teljesítménnyel a Microsoft új generációs nyelve. Az M# kódnevű nyelvről most beszél először a vállalat, a jövő Windowsai íródnak majd ezen.

Leleplezte új projektjét a Microsoft, az M# kódnéven fejlesztett új, C#-alapú programozási nyelvet. Az M# célja kombinálni a menedzselt nyelvek biztonságát és könnyű fejlesztését az alacsonyabb szintű nyelvek teljesítményével. A vállalat (pontosabban annak képviseletében Joe Duffy vezető fejlesztő) szerint létezik arany középút, amelynek hivatalos neve C# for Systems Programming, kódnéven M#.

Mi is az M#?

Az új nyelv valójában inkább egy kiterjesztett és átdolgozott C#-nak felel meg. Az M# alapjait a C# adja - ez logikus döntés több szempontból is. Duffy magyarázata szerint alapvető elvárás volt az erős típusosság, és az ilyan fejlett funkciók, mint a lambda függvények vagy a delegate-ek, illetve nyilván nem elhanyagolható, hogy a Microsofton belül erős C# kompetencia van, ami mondjuk Javáról kevésbé mondható el. Duffy elismeri, hogy ma már vannak hasonló nyelvek, mint a D, a Rust vagy a Go, azonban ezek csak nemrég kerültek felszínre, az M# projekt indulásakor ezek is csak belső kísérleti projektek voltak valahol.

Az M# nagy ígérete, hogy a Javánál vagy C#-nál (és a többi garbage collectionnal rendelkező nyelvnél) jobban kezeli az objektumok törlését, így magasabb teljesítményt és jobb felhasználói élményt tesz elérhetővé. Ebben a tekintetben az M# a C++-hoz lesz hasonló, a fejlesztő egészen részletesen kezelheti a memóriafoglalást és -felszabadítást, miközben ezt kombinálja a magas szintű funkcionális nyelvek könnyű írhatóságával.

A piros X-et célozza a legtöbb új nyelv, köztük immár az M#

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A további újdonságok között található a nagyméretű kódban is jól működő aszinkron végrehajtás, a hibakezelés vagy a C++ const biztonságos implementációja. A fordító oldalán komoly munkát fektetett a csoport a típusosság kikényszerítésére (túlcsordulás-ellenőrzés), amely így minimális teljesítménycsökkenést hoz futásidőben. Az új nyelvhez vadonatúj támogató könyvtárak is készülnek, amelyek a komplexebb funkciókat valósítják meg, ezen a területen van még a legtöbb teendő, és a nyelv teljesítménye is nagyban függ majd ettől. Duffy ígérete szerint az elért eredmények biztatóak, a C++-szal versenyképes sebességet sikerült elérni.

Titkos laboratóriumból

A Microsoft (számos nagy tech-óriáshoz hasonlóan) számos olyan kutató-fejlesztő csoportot működtet, amelyek új megközelítésekkel kísérleteznek, minden külső nyomás nélkül. E csoportok igyekeznek feltérképezni a hosszabb távon járható és nem járható utakat, a tapasztalatokat pedig a hosszabb távú termékfejlesztésben használja fel a vállalat.

A Midorin is dolgozó csapatról szóló első információ 2008-ból származik, gyökerei azonban a Singularity projektig nyúlnak vissza - ez egy olyan kísérleti operációs rendszer létrehozását célozta, amely egészében managed kódot használ. A Singularity egyik fontos tapasztalata volt, hogy ez az akkor létező nyelvekkel nem lehetséges, így a Midori fejlesztésével párhuzamosan megindult egy új, kifejezetten az operációs rendszerek igényeihez szabott, teljesítményorientált, de a magasabb szintű nyelvek könnyebb írhatóságát és magasabb biztonságát is hordozó nyelv fejlesztése, ez utóbbi projekt eredménye látott most napvilágot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról