Szerző: Dojcsák Dániel

2013. szeptember 27. 10:18

Masszív frissítést kapott a VLC

A számítógépüket vagy mobileszközüket médiafogyasztásra is használók többsége szinte biztos, hogy találkozott már a "mindent lejátszó" VLC-vel, ami rugalmassága, sokoldalúsága miatt több platformon is a legnépszerűbb médialejátszó szoftver lett.

A cross-platform médialejátszónak van Windows, OS X, iOS, Linux, Android, BSD, BeOS, OS/2, Solaris, Syllable és még QNX-re is kliense, ezzel eleve megnyeri a legszélesebb palettán mozgó lejátszó címét. Igaz a felsoroláshoz hozzátartozik, hogy nem minden platformon követték a kliensek a fejlődést, értelemszerűen a kihalófélben lévő operációs rendszerekre a VLC-ből sem érkeztek újak. A 2.0.8-as verzió már igen régen szolgálatot teljesít, a viszonylag ritka, megfontolt frissítési stratégiát jól mutatja az is, hogy a most megjelenő verzió a 2.1, holott a szoftver első verziója több mint 12 éve debütált.

Az újdonságok között ki kell emelni a teljesen újraírt audio modult, ami teljes és jól működő támogatást nyújt végre a surround hangbemenetekre, javított hangfeldolgozó egységet hoz és az eddiginél is többféle formátumot támogat. A Rincewind kódnevű verzióban a hangfeldolgozást egy teljesen új rendering pipeline végzi. Illetne nem elhanyagolható tény, hogy az új-generációs, még nem elterjedt kodekekre is felkészítették az új klienst, így a VLC továbbra is híres maradhat arról, hogy bármit képes lejátszani.

4K

A hang mellett komoly előrelépés történt a videó fronton is, ugyanis ez az első verzió, ami már támogatja a 4K felbontású filmek lejátszását, igaz ez a képesség még nagyon kezdeti stádiumban van. A felhasználóknak azonban egyelőre ez bizonyára nem okoz problémát, jelenleg alig lehet valahol 4K felbontásban filmeket találni. Az előrelátás azonban nem árt, hiszen idén már minden nagy gyártónál ott voltak a 4K-s tévék, 1-2 éven belül az 1080p helyett már ez lesz a csúcskategória és hamarosan számíthatunk arra, hogy a filmes tartalmak is elérhetőek lesznek ilyen formátumban.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A VLC-t fejlesztő VideoLAN bejelentése szerint a Windows kliens mellett frissült az Android és iOS kliens is. Androidon a legfontosabb előrelépés, hogy immár sokkal többféle eszközt támogat a kliens, többféle formátummal megbirkózik, javult a metaadatok kezelése, illetve a fent leírt hangkodek újítások is elérhetőek. Androidon 2.1-től 4.3-ig minden verziót támogat a VLC, iOS-en pedig az iPhone 3GS-től felfelé minden iPad és iPhone támogatott.

Senki ne várja persze, hogy a lejátszó másképp néz majd ki mint eddig, a fejlesztések szinte kivétel nélkül a motorháztető alatt rejtőznek. A részletes frissítési lista a VideoLAN oldalán böngészhető végig, de azt külön érdemes kiemelni, hogy a 2.1 Rincewind verzióban több mint 1000 hibajavítás is helyet kapott, amit a közösségi felületeken 140 önkéntes gyűjtött össze több mint 7000 visszajelzés alapján. A kliens természetesen a szokott helyről, a VideoLAN hivatalos oldaláról tölthető le. A telepítő elindítás után ellenőrzi, hogy van-e már korábbi verzió a gépen és, amennyiben igen, akkor a beállítások megtartásával el tudja azt távolítani, mielőtt a 2.1 települne.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról