:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. szeptember 20. 12:24

Október közepén érkezik az Ubuntu Touch

Az Ubuntu következő stabil kiadásával egyszerre, október 17-én érkezik a Canonical okostelefonos rendszerének első végleges kiadása is. Az Ubuntu Touch egyelőre csak Google Nexus modelleket támogat, telefonos és asztali felületet is kínál.

Négy és fél hét múlva landol az okostelefonos platformok közötti verseny legújabb szereplője, az Ubuntu Touch. A Canonical szárnyai alatt fejlődő, az Ubuntu Linux alapjaira épülő rendszer fejlesztői verziója február óta elérhető, a következő hónapban pedig végre elkészül az Ubuntu Touch stabil, támogatott kiadása is.

"Pontosan egy hónap múlva adjuk ki a Saucy Salamandert. Az Ubuntu vállalta, hogy a kiadás részeként elérhető lesz az Ubuntu Touch lemezképe is, a támogatott eszközökre telepíthető formában" - írja az Orange Notebook blogon Nicholas Skaggs, az Ubuntu minőségbiztosítási csoportjának vezetője. A támogatott modellek listáján egyébként a Google referenciakészülékei találhatóak meg, a Galaxy Nexus, a Nexus 4, a tavalyi Nexus 7, illetve a Nexus 10, ezek rendszerbetöltő partíciója (bootloader) viszonylag egyszerűen kinyitható. Telepítés után az Android nem tűnik el, az Ubuntu Touch mellett továbbra is elérhető marad, vagyis szükség esetén továbbra is használható.

A belső levelezőlistán elérhető üzenet szerint a következő hónap kifejezetten keménynek ígérkezik. A szoftverben még viszonylag sok hiba van, ezek között néhány kifejezetten komplex szoftveres regresszió is található. A levél ezért minden fejlesztőt munkára hív, hogy az október 17-én publikált lemezkép kiváló minőségű lehessen. A felhívás a tesztelőknek is szól, a friss tesztképeket igyekezzen mindenki telepíteni, akinek kompatibilis készüléke van, és küldjön visszajelzést a csapatnak - szól a levél.

Asztal és telefon

Az Ubuntu Touch projekt egyik központi eleme az Ubuntu Edge okostelefon volt, amelyet közösségi finanszírozással igyekezett piacra segíteni a Canonical. Az IndieGoGón a gyártás beindításához szükségesnek tartott 32 millió dollár helyett csak 12,8 millió dollárnyi, ám így is rekord nagyságú felajánlás gyűlt össze. Ilyenkor a projekt nem jut hozzá részösszeghez, az adakozók pedig megtartják a pénzüket - az Ubuntu Edge pedig csak koncepció marad. A Touch tehát első körben a Google referenciatelefonjain fut majd, azonban a Canonical által megadott hardveres követelményeket kielégítő összes eszközre telepíthető, amennyiben a felhasználó hozzáfér a rendszer rendszerbetöltő részéhez.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A rendszer koncepciója igen előremutató abban a tekintetben, hogy egyesíti az okostelefon és a PC paradigmáját - a telefont vagy tabletet nagyméretű kijelzőre kötve elérhető a klasszikus Linux desktop, az ott megszokott alkalmazásokkal, eszközökkel. Értelemszerűen ebben a környezetben csak az ARM-ra portolt szoftverek érhetőek el, jellemzően szabad szoftverekről lévén szó ez a portolás sokszor csak egy újrafordítást igényel.

Az Ubuntu Touch koncepciójának követését egyébként a Microsofttól is várjuk, a Windows Phone és a Windows RT közös rendszermagja elvben lehetővé tehetné az ilyen felhasználást. Sajnos Windows-környezetben az asztali alkalmazások portolása már korántsem olyan egyszerű, a platformtulajdonos pedig jelenleg egyenesen tiltja a nem gyári alkalmazások futtatását RT-n. A megoldást az Intel-alapú Windows Phone telefonok hozhatják, amelyek a közös Windows kernelt használják, telefonon a WP felülettel, dokkolva, kijelzőre kötve pedig a hagyományos asztalt is elérhetővé teszik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.