Szerző: Hlács Ferenc

2013. augusztus 22. 11:36

Kudarcot vallott az Ubuntu Edge

Ütött az Ubuntu Edge órája: a telefon-PC, amelyet Canonical képzelt el, egyelőre álom marad. Az Indiegogo weboldalon meghirdetett készülék az összegyűjtött dollármilliókkal rekordot döntött, ám ez is kevés volt a sikeréhez.

HIRDETÉS

Bár sokan reménykedtek a Canonical - túlságosan - nagyra törő Indiegogo kampányának sikerében, mellyel Ubuntu Edge névre keresztelt készülékét próbálta a tervezőasztalról a valóságba ültetni, az adományozásra szánt idő immár hivatalosan is lejárt, a vállalat pedig mintegy 19 millió dollárral elmaradt a célként kitűzött 32 millió dolláros összegtől.

A végeredmény sokakat fájdalmasan érint, ám kevesek számára jelent meglepetést. Az Edge az első 24 órában több mint hárommillió dollárt kapott az adományozóktól, emellett a határidő lejártáig összekalapolt majdnem 13 millió dollárjával megdöntötte a közösségi finanszírozást célzó weboldalon valaha gyűjtött legnagyobb összeg rekordját, amelyet eddig a Pebble okosóra tartott nagyjából 10 millió dollárral. Ezek az impresszív adatok azonban még mindig igen kevésnek bizonyultak, a készülék nem kerül a gyártósorokra.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A Canonical nem titkolt célja volt, hogy a kampánnyal bebizonyítsa, van igény egy olyan készülékre, amely a meghirdetésekor még épp csak felső kategóriás hardver mellett két operációs rendszert is felvonultat - a telefon alaphelyzetben Androidot, dokkolva Ubuntut futtatott volna - így fölöslegessé téve egy okostelefon mellett egy PC használatát. Tény, hogy a rekordot döntő adományok alapján valóban nem volt érdektelen a projekt, ám mint látszik, az emberek lelkesedését mégsem sikerült eléggé felkorbácsolni. Ez többek között a készülék meglehetősen borsos, 830 dolláros árának köszönhető.

Ezért az összegért a vásárlóknak egy 4,5 hüvelykes zafír kristályüvegből készült, 1280x720 pixel felbontású kijelzővel, valamint figyelemre méltó 4 gigabájt RAM-mal, 128 gigabájt belső tárhellyel és Dual-LTE támogatással ellátott telefont ígértek, szilíciumanód akkumulátorral. A szilíciumanód technológia a lítiumion akkumulátorok új generációját képviseli, méghozzá annyira, hogy kérdéses, hogy a Canonical a 2014-re kitűzött megjelenésére egyáltalán fel tudta volna velük szerelni telefonját. Az ilyen akkumulátorok jóval nagyobb energiasűrűségűek mint a lítiumanódos társaik, így jóval hosszabb üzemidőt biztosítanak azonos méret mellett.

Bár a zafír borítás meglehetősen vonzó, eddig nagyon kevés telefonban láthattunk ilyet, a panel felbontása nem éppen eget rengető, és a tervezett megjelenés idejére az Edge valószínűleg nem lett volna egyedül a memória méretével sem. A készülékbe szánt CPU, illetve GPU pedig úgy látszik már örök rejtély marad. Az Ubuntu Edge tehát egy drága, egy-két luxuselemet felvonultató, de egyébként középszerű készüléknek ígérkezett, és ígéretnél nem is lett belőle több.

A Canonical szerint azonban számukra ez csupán egy "apró mellékág” volt, és egy “meg nem nevezett gyártóval” már dolgoznak saját, remélhetőleg valamivel átgondoltabb telefonjukon.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 15:36

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.