Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Kudarcot vallott az Ubuntu Edge

Hlács Ferenc, 2013. augusztus 22. 11:36
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Ütött az Ubuntu Edge órája: a telefon-PC, amelyet Canonical képzelt el, egyelőre álom marad. Az Indiegogo weboldalon meghirdetett készülék az összegyűjtött dollármilliókkal rekordot döntött, ám ez is kevés volt a sikeréhez.

Bár sokan reménykedtek a Canonical - túlságosan - nagyra törő Indiegogo kampányának sikerében, mellyel Ubuntu Edge névre keresztelt készülékét próbálta a tervezőasztalról a valóságba ültetni, az adományozásra szánt idő immár hivatalosan is lejárt, a vállalat pedig mintegy 19 millió dollárral elmaradt a célként kitűzött 32 millió dolláros összegtől.

A végeredmény sokakat fájdalmasan érint, ám kevesek számára jelent meglepetést. Az Edge az első 24 órában több mint hárommillió dollárt kapott az adományozóktól, emellett a határidő lejártáig összekalapolt majdnem 13 millió dollárjával megdöntötte a közösségi finanszírozást célzó weboldalon valaha gyűjtött legnagyobb összeg rekordját, amelyet eddig a Pebble okosóra tartott nagyjából 10 millió dollárral. Ezek az impresszív adatok azonban még mindig igen kevésnek bizonyultak, a készülék nem kerül a gyártósorokra.

A Canonical nem titkolt célja volt, hogy a kampánnyal bebizonyítsa, van igény egy olyan készülékre, amely a meghirdetésekor még épp csak felső kategóriás hardver mellett két operációs rendszert is felvonultat - a telefon alaphelyzetben Androidot, dokkolva Ubuntut futtatott volna - így fölöslegessé téve egy okostelefon mellett egy PC használatát. Tény, hogy a rekordot döntő adományok alapján valóban nem volt érdektelen a projekt, ám mint látszik, az emberek lelkesedését mégsem sikerült eléggé felkorbácsolni. Ez többek között a készülék meglehetősen borsos, 830 dolláros árának köszönhető.

Ezért az összegért a vásárlóknak egy 4,5 hüvelykes zafír kristályüvegből készült, 1280x720 pixel felbontású kijelzővel, valamint figyelemre méltó 4 gigabájt RAM-mal, 128 gigabájt belső tárhellyel és Dual-LTE támogatással ellátott telefont ígértek, szilíciumanód akkumulátorral. A szilíciumanód technológia a lítiumion akkumulátorok új generációját képviseli, méghozzá annyira, hogy kérdéses, hogy a Canonical a 2014-re kitűzött megjelenésére egyáltalán fel tudta volna velük szerelni telefonját. Az ilyen akkumulátorok jóval nagyobb energiasűrűségűek mint a lítiumanódos társaik, így jóval hosszabb üzemidőt biztosítanak azonos méret mellett.

Bár a zafír borítás meglehetősen vonzó, eddig nagyon kevés telefonban láthattunk ilyet, a panel felbontása nem éppen eget rengető, és a tervezett megjelenés idejére az Edge valószínűleg nem lett volna egyedül a memória méretével sem. A készülékbe szánt CPU, illetve GPU pedig úgy látszik már örök rejtély marad. Az Ubuntu Edge tehát egy drága, egy-két luxuselemet felvonultató, de egyébként középszerű készüléknek ígérkezett, és ígéretnél nem is lett belőle több.

A Canonical szerint azonban számukra ez csupán egy "apró mellékág” volt, és egy “meg nem nevezett gyártóval” már dolgoznak saját, remélhetőleg valamivel átgondoltabb telefonjukon.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.