Szerző: Gálffy Csaba

2013. szeptember 3. 08:49

Megvette a Nokia telefongyártását a Microsoft

Alacsony részesedés mellett az OEM-modell egyszerűen túl költséges - ismerte el a Microsoft a Nokia telefongyártó tevékenységének felvásárlása kapcsán. A házon belüli fejlesztés, gyártás és különösen az összehangolt marketing eredményesebb lehet, ez volt bevásárlás mellett felhozott legfontosabb érv.

Sok huzavona és a tárgyalások többszöri megszakadása után a Microsoft végre megvásárolta a Nokia telefongyártó részlegét. A megegyezés értelmében a Microsoft 3,79 milliárd eurót fizet a Devices and Services divízióért és további 1,65 milliárdért licencel Nokia-szabadalmakat, a teljes összeg 5,44 milliárd euró, amelyet a cég készpénzben fizet ki. Ezzel a felvásárlás számottevően olcsóbb lett, mint a Skype beolvasztása volt, akkor 8,5 milliárd dollárnak megfelelő euró cserélt gazdát. A felek szerint a felvásárlás 2014 első negyedévében, tehát legkésőbb márciusig lezárul. Ahogy a Skype esetében is, a Microsoft most is az Európában rekedt hatalmas készpénzállománya rovására vásárolt be, így az Amerikán kívül keletkezett profit repatriálásakor nem kell társasági adót fizetni.

Mit is vett a Microsoft?

A tranzakció nyomán a Nokia, abban a formában, ahogy ismertük, megszűnik. A Microsoft veszi át a telefonok tervezésével, gyártásával, értékesítésével, marketingjével és támogatásával kapcsolatos összes feladatot, valamint mintegy 32 ezer alkalmazottat, köztük 18 ezernél is több gyári munkást. A Microsofté lesz a Lumia és az Asha márka és megörökli a Qualcomm-Nokia szabadalmi licencmegállapodást is. A Nokia név nem marad sokáig a Lumiákon, az egyezség értelmében az eddig kiadott modellek használhatják a finn gyártó nevét, a következő sorozatok azonban Microsoft Lumia néven futnak majd tovább. Nokia nevű okostelefon a jövőben tehát több már nem lesz, a Lumia 1020 az utolsó ilyen modell. Nokia márkájú hagyományos telefonok ettől függetlenül készülnek még, a Microsoft tíz éven keresztül használhatja a nevet a Series 30 és Series 40 rendszerű készülékek esetében.A redmondi vállalat továbbá tíz évre licenceli a Nokia teljes szabadalmi portfólióját és külön fizetség fejében négy évig használja a Nokia Here térképszolgáltatását.

Új Microsoft-portfólió.

A felvásárlás keretében Stephen Elop, a Nokia elnök-vezérigazgatója azonnali hatállyal lemond pozíciójáról és a Nokia Devices and Services divízió vezetőjeként folytatja, a vásárlás lezárása után pedig csatlakozik a Microsoft felsővezetői csapatához - vagyis visszatér korábbi cégének kötelékébe. Elop jövőre a Devices and Studios divízió vezetőjeként a Microsoft hardverfejlesztését és -gyártását irányítja majd, értelemszerűen a most megvásárolt telefongyártást is. A részleget eddig vezető Julie Larson-Green marad az Xbox One és a második generációs Surface piaci bevezetéséig, utána pedig Steve Ballmer személyes csapatához csatlakozik. A Nokia ideiglenes elnök-vezérigazgatója Risto Siilasmaa lesz, aki a cég igazgatótanácsának tagjaként dolgozott eddig.

Szomorú részlet, hogy Marko Ahtisaari, a Nokia formatervező részlegének vezetője november egytől elhagyja a vállalatot, nem csatlakozik a Microsofthoz sem. Ahtisaari 2009-ben csatlakozott a Nokiához, ahol az ikonikus Lumia formaterv egyik megalkotója lett, nevéhez kötődik a Nokia N9 óta folyamatosan fejlődő, vonzó ipari design kitalálása. Ahtisaari és csapata bebizonyította, hogy a modern okostelefon formaterve is lehet egyedi, amely megkülönböztető erő lehet a piacon - korábban sokan kétkedtek, hogy a nagyméretű érintőkijelző mögött a "hátlap" lehet-e különleges.

Mi maradt a Nokiából?

A Nokia a telefongyártásból teljesen kiszáll, a tranzakció keretében nem csak az okostelefonok, hanem a hagyományos modellek gyártását is átveszi a Microsoft, ezzel egyik percről a másikra az amerikai cég a világ egyik legnagyobb telefongyártója lett, több százmillió darabos eladással évente. A patinás finn cégnél marad a hálózati technológiákkal foglalkozó Nokia Solutions and Networks, a Navteq/Here térképes divízió, valamint a szellemi tulajdon licencelésével foglalkozó és hosszútávú fejlesztéseket végző Advanced Technologies.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Kissé meglepő, hogy a két cég úgy döntött, a Navteq/Here jobb helyen marad a Nokiánál, mintha a Microsoft venné át. Az NSN mellett ugyanis a Here nagyon lóg a levegőben, a mobilos hálózatok építésével foglalkozó divíziót semmiben nem erősíti. A stratégiai megfontolás szerint azonban a Here hatékonyabb ellenfele lehet a Google térképes szolgáltatásának így, mint a Microsoft berkein belül - a Nokia több platformra, több felhasználót elérve tudja terjeszteni a szolgáltatást, ennek első példája a Here Auto lehet, de valószínűleg androidos és iOS-es alkalmazás is gyorsan készül majd hozzá. Eközben a Microsoft a tulajdonossal megegyező jogokat gyakorol a Here fölött, így házon belül készítheti a Windows Phone-os vagy Windows 8-as alkalmazást, mozgásterét az egyezség szerint a finnek nem csorbítják majd.

A felvásárlás részletei közt igazi csemegék is találhatóak, például a Nokia kritikus pénzügyi helyzetére utal, hogy a Microsoft 1,5 milliárd dolláros azonnali finanszírozást nyújt a finneknek. Hagyományosan a vevő az ilyen méretű felvásárlásoknál csak a lezáráskor szokott fizetni, a jelentős összegű, azonnal lehívható előleg arra utal, hogy az ismertnél sokkal kritikusabb lehet a Nokia belső pénzügyi helyzete, a cég valóban a fizetésképtelenség szélére kerülhetett. Ennek némileg ellentmond, hogy a Nokia közleménye szerint a cégnek több, mint hétmilliárd euró nettó készpénzállománya van, ha ez ebben a formában igaz, akkor semmi szükség nem lenne a Microsoft-féle gyorssegélyre.

Motorola-modell

Ahogy a Google a Motorola felvásárlása után, úgy a Microsoft most a Nokia megszerzése után állítja, hogy a házon belüli gyártó nem kap preferenciális hozzáférést az operációs rendszerhez. Terry Myerson, a Microsoft operációs rendszerekért felelős vezetője külön blogbejegyzésben fejtette ki, hogy a hardvergyártó partnerekkel való együttműködés (OEM-modell) továbbra is megmarad és a Windows Phone-stratégia központi eleme lesz hosszú távon. A Microsoft új szervezeti hierarchiája is a különállást erősíti egyébként, a különálló rendszerfejlesztés és hardveres csoport között valóban van és lesz bizonyos gát.

A Windows Phone gazdaságtana egy dián

A felvásárlás mellett szóló érveket összefoglaló Microsoft-prezentáció szerint ugyanakkor a Windows Phone jelenlegi piaci helyzetében, távoli harmadikként az OEM-modell nem működik. "Önmagában az OEM modell túl drága" - fogalmaz a cég, arra utalva, hogy a fókuszálatlan marketingköltségek (partnerek és Microsoft) egyik oldalon sem állnak egyensúlyban a vékony nyereséggel. A vásárlással "magasabb koncentráció" és jobb "jelenlét" érhető el, vagyis hatékonyabb, összehangolt marketingtevékenység révén olcsóbban, több telefon értékesíthető.

A prezentáció ugyanakkor arra is rávilágít, hogy a Windows Phone az OEM-modellben jelenleg igen vékony bevételt termelt. A Microsoft szerint értékesített eszközönként kevesebb, mint tíz dollár folyt be licencbevételként, a gyártó átvételével az eszközönkénti eredmény mintegy 40 dollárra nő majd. A Microsoft számításai szerint évi 50 millió darabos eladásnál már üzemi szinten elérhető a null szaldó, vagyis a Windows Phone-nak ekkora méret kell ahhoz, hogy ne termeljen veszteséget, ezt a mennyiséget 2015-2016-ra reméli meghaladni a Microsoft.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról