Szerző: Bodnár Ádám

2013. május 22. 08:58

Saját infrastruktúraszolgáltatást indít a VMware

Saját infrastruktúraszolgáltatást indít a nyáron a VMware - jelentette be az x86 szerverek virtualizációjának úttörője tegnap. A vCloud Hybrid Service a nyáron rajtol néhány kiemelt ügyféllel, az általános hozzáférhetőségre egészen az őszig kell majd várni, derült ki a tegnap esti amerikai bemutató alkalmával.

Felhőalapú infrastruktúraszolgáltatásból mára egész sok érhető el, a legnépszerűbb és legismertebb az Amazoné, de természetesen más lehetőségek is vannak, például a Rackspace, a HP Cloud, a Windows Azure és még sorolhatnánk. Miért van szüksége a VMware-nek saját szolgáltatásra? Mert a jelenleg elérhető nagy publikus cloudok nem a VMware infrastruktúrájára épülnek, ami bonyolulttá teszi a VMware-felhasználók számára a saját adatközpontjukban futó feladatok átmozgatását a cloudba. A világon található majdnem félmillió VMware-használó és az általuk futtatott több mint 30 millió virtuális gép akkora tömeget jelent, amelyre a cégnek érdemes alapoznia.

A saját ügyfélkörre alapoz

Ahogy a szolgáltatás neve is utal rá, a kaliforniai vállalat elsősorban a hibrid felhasználást célozza a vClouddal - ezek azok a forgatókönyvek, amikor a felhasználó szervezetek a saját infrastruktúrájukat kiegészítik a clouddal, például csúcsterhelések kezelésére vagy tesztelésre. A vCloud Hbyrid Service előnye a többi infrastruktúraszolgáltatással szemben, hogy a VMware saját megoldásain alapul és ezért teljes mértékben átjárható az ügyfelek vSphere-telepítéseivel. A felhasználók a már megszokott eszközöket és interfészeket tudják igénybe venni, ha egy kis extra kapacitást szeretnének a cloudból.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Bill Fathers, a VMware cloudszolgáltatásokért felelős vezetője szerint ha az ügyfelek azonos szerver-, tároló- és hálózatvirtualizációs eszközöket vesznek igénybe saját infrastruktúrájukon mint a cloudban, az "hatalmas idő- és pénzmegtakarítást jelent a számukra". A vCloud Hybrid Service ugyanazokkal az alkalmazásfuttatási tanúsítványokkal rendelkezik mint a vSphere, így már indulása pillanatában támogatott rajta közel 90 különböző operációs rendszer, illetve 2 ezer szoftvergyártó több mint 3700 alkalmazása. A cloudban elérhető biztonság, rendelkezésre állás és teljesítmény és azonos az ügyfelek saját adatközpontjáéval - állítja a VMware.

Árazás

A megcélzott felhasználási területnek megfelelően a vCloud árazása nem az Amazonnal vagy a Rackspace-szel versenyez, és ez nem is cél. A társaság tájékoztatása szerint két különféle konstrukció érhető el, a többi felhasználótól fizikailag szeparált kapacitást (Dedicated Cloud) egy évre előre ki kell fizetni, 1 virtuális processzor és 1 gigabájt memória ára óránként 13 dollárcent, ami éves szinten 1140 dollárt jelent. A "multi-tenant" kapacitás (Virtual Private Cloud) számlázása háromhavonta történik, itt egy 1 processzorból és 1 gigabájt memóriából álló blokk ára óránként 4,5 cent mindössze, ami háromhavonta 99 dollárt, évente pedig 396 dollárt jelent.

Az árazás 1 processzormagból és 1 gigabájt memóriából álló blokkokban történik - ha egy felhasználónak több memóriára vagy feldolgozási kapacitásra van szüksége, meg kell vennie a többlet CPU-t vagy memóriát is. A VMware tájékoztatása szerint kezdetben az Egyesült Államokban indulnak vCloud adatközpontok (Kalifornia, Nevada, Texas, Virginia), ázsiai és európai adatközpontokból csak jövőre lesz elérhető a szolgáltatás - a cég minden valószínűség szerint az augusztusi VMworld konferencián jelenti be a terjeszkedésre vonatkozó menetrendet.

A tegnap eseményen elhangzott, hogy a vCloud Hybrid Service júniusban indul el tesztüzemben, néhány száz kiemelt VMware-ügyfél számára, az általános elérhetőség a harmadik negyedévben várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról