Szerző: Gálffy Csaba

2013. május 14. 11:22

Júniusban érkezik a Google új videokodekje

Fele akkora sávszélességet követel a Google következő generációs kodekje, mint a jelenleg piacon lévő megoldások - állítja a keresőóriás. A VP9 nem csak a VP8-at és a H.264-et igyekszik leváltani, de a következő generációs zárt videós kodeknek, a HEVC-nek is útját állná.

Jövő hónap közepén, június 17-én véglegesíti és lefagyasztja a VP9 bitstream specifikációját a Google - jelentette be a WebM projekt blogján a cég. A hosszú ideig VP-Next kódnéven fejlesztett vadonatúj kodek számtalan ponton nyúl hozzá az On2 Technologies felvásárlásával megszerzett VP7 és VP8 kodekhez, ennek hatására a tömörítés hatékonysága látványosan javul majd.

A VP9 fejlesztése 2011 második felében kezdődött, a kitűzött cél a bitráta (sávszélességigény, fájlméret) 50 százalékos csökkentése volt a VP8-hoz képest, azonos képminőség mellett. A VP9 kimondott célja felvenni a versenyt a HEVC-vel (High Efficiency Video Coding, a H.264 utódja). Ez a Google szerint reális, bár mindkét kodek fejlesztés alatt áll, összemérhetőek a bitráták, a VP9-nek pedig vannak még tartalékai, a végleges formátumok között mintegy 5-10 százalék lehet a VP9 előnye. A VP9 által hozott műszaki újdonságokért érdemes ezt a prezentációt végiglapozni. A két szabvány közötti fontos különbség a licencfeltételekben rejlik, míg a VP8 és VP9 szabadon és ingyenesen használható, a HEVC licencköteles és kereskedelmi használata várhatóan fizetős lesz.

Szuperblokkok, a VP9 egyik fontos újdonsága.

A VP9 továbbra is a Matroska-alapú WebM konténert használja, az új kodekhez a WebM specifikációját visszafelé kompatibilis módon kibővítik, nem lesz szükség WebM2-re - ez a folyamat azonban még nem zárult le, a WebM-csapat és a Matroska még dolgoznak a végleges változaton. Az audiostream kódolása a rugalmas konténernek megfelelően változó lehet, Opus és Vorbis is használható, a content-type marad video/webm.

Júniusban mindenkinek

A május eleji WebM-minikonferencián a Google bejelentette, hogy saját szolgáltatásaiban és szoftvereiben azonnal aktiválja a (már beépített) VP9-támogatást, ahogy a specifikáció véglegessé válik. Ennek várható időpontja 2013. június 17, ha valamilyen súlyos probléma fel nem merül az utolsó percben, akkor a Chrome és a Chrome OS alapértelmezetten támogatni fogja a VP9-et, és ezt követően hamarosan a YouTube is ilyen streamet szolgáltat a Google saját böngészőjének.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Google komoly fejlesztésekkel igyekszik támogatni a web és általában az internet fejlődését. A keresőóriás régóta mantrázza, hogy gyorsítani kell az internet különböző aspektusait, az adatátvitel optimalizálására és a megjelenítésre pedig külön-külön is nagy hangsúlyt fektetnek, például az új SPDY protokollal vagy a multimédiás tartalmak hatékonyabb tömörítését szolgáló új Zopfli, WebP és WebM eszközökkel. Ugyan a nyílt formátumok elterjedése nem zökkenőmentes, a licencbevételekből élő cégek ellenállásának köszönhetően, a Google egyelőre nem kíván eltérni a kijelölt irányvonaltól.

A VP9 forráskódja elérhető a Chromium projekt weboldalán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról