Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Elhárult a jogi akadály a VP8 és a WebM terjedése elől

Bodnár Ádám, 2013. március 11. 12:48
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Megállapodott a Google és az MPEG LA testület a WebM videokodekjeként használt VP8 technológiában felhasznált szabadalmak licencelésével kapcsolatban. A keresőcég licencelte az MPEG LA-től a kodeket körülbástyázó szabadalmakat

hirdetés

A Google 2010-ben jelentette be a WebM videoformátumot, amely a korábban megvásárolt On2 Technologies által kifejlesztett VP8 videokodekre, illetve az Ogg Vorbis audiokodekre épül. A keresőcég célja az volt, hogy szabad alternatívát kínáljon az (akkor még) jogdíjköteles H.264-re és elősegítse a HTML5 video címkébe ágyazott tartalmak minél szélesebb körű lejátszását. A HTML5 video címke lényege, hogy a weboldalakba anélkül lehessen videókat ágyazni, hogy annak a megjelenítéséhez a felhasználó oldalán külön lejátszóprogramot vagy böngészőbe épülő bővítmény kelljen telepíteni, így a videók bármelyik készüléken megjelenhetnek, amely HTML5-öt támogat.

Az AVC/H.264 licencelése felett bábáskodó iparági testület, az MPEG-LA később közölte, ingyenesen elérhető webes tartalmak sugárzására örökké ingyenes lesz a formátum, a felhasználóknak sem szerver-, sem kliensoldalon nem kell jogdíjat fizetnie, ha alkalmazni szeretnék a technológiát. A szervezet emellett arra kérte tagjait, gyűjtsék össze azokat a szabadalmakat, amelyek a VP8 implementálásakor érintettek lehetnek - elindult a jogi manőver.

A Google most megállapodásra jutott az MPG LA-vel a szóban forgó szabadalmak licenceléséről (amelyek összesen 11 vállalathoz tartoznak), ezzel a jogi akadály elhárult a VP8 és a WebM széles körű elterjedése elől. Az egyezség értelmében a Google nem csak felhasználhatja az érintett szellemi tulajdont, hanem tovább is licencelheti azt más jogi entitások számára akár a VP8, akár következő generációs VP kodekek részeként. Az MPEG LA pedig eltekint a szabadalmak további gyűjtésétől. Ezzel a VP8 és a WebM terjedése elől a jogi akadály tehát elhárult. Sőt, a Google időközben javasolta az MPEG számára a VP8 szabványosítását is

A WebM-et a Google mellett két másik böngészőgyártó is felkarolta korábban, a Mozilla és az Opera, valamint a Microsoft is beépítette annak támogatását az Internet Explorerbe, illetve a Skype-ban is a VP8 a videohívások lebonyolításához használt kodek. Ennek ellenére a WebM és a VP8 máig nem terjedt el széles körben, a mai napig a H.264 maradt az elterjedtebb, szélesebb körben használt videokodek a neten, mivel ennek a hardveres gyorsítása asztali gépeken és mobil eszközökön is megoldott, ráadásul az ingyenes tartalmak esetén már jogdíjat sem kell fizetni utána.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.