Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 11. 12:48

Elhárult a jogi akadály a VP8 és a WebM terjedése elől

Megállapodott a Google és az MPEG LA testület a WebM videokodekjeként használt VP8 technológiában felhasznált szabadalmak licencelésével kapcsolatban. A keresőcég licencelte az MPEG LA-től a kodeket körülbástyázó szabadalmakat

A Google 2010-ben jelentette be a WebM videoformátumot, amely a korábban megvásárolt On2 Technologies által kifejlesztett VP8 videokodekre, illetve az Ogg Vorbis audiokodekre épül. A keresőcég célja az volt, hogy szabad alternatívát kínáljon az (akkor még) jogdíjköteles H.264-re és elősegítse a HTML5 video címkébe ágyazott tartalmak minél szélesebb körű lejátszását. A HTML5 video címke lényege, hogy a weboldalakba anélkül lehessen videókat ágyazni, hogy annak a megjelenítéséhez a felhasználó oldalán külön lejátszóprogramot vagy böngészőbe épülő bővítmény kelljen telepíteni, így a videók bármelyik készüléken megjelenhetnek, amely HTML5-öt támogat.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az AVC/H.264 licencelése felett bábáskodó iparági testület, az MPEG-LA később közölte, ingyenesen elérhető webes tartalmak sugárzására örökké ingyenes lesz a formátum, a felhasználóknak sem szerver-, sem kliensoldalon nem kell jogdíjat fizetnie, ha alkalmazni szeretnék a technológiát. A szervezet emellett arra kérte tagjait, gyűjtsék össze azokat a szabadalmakat, amelyek a VP8 implementálásakor érintettek lehetnek - elindult a jogi manőver.

A Google most megállapodásra jutott az MPG LA-vel a szóban forgó szabadalmak licenceléséről (amelyek összesen 11 vállalathoz tartoznak), ezzel a jogi akadály elhárult a VP8 és a WebM széles körű elterjedése elől. Az egyezség értelmében a Google nem csak felhasználhatja az érintett szellemi tulajdont, hanem tovább is licencelheti azt más jogi entitások számára akár a VP8, akár következő generációs VP kodekek részeként. Az MPEG LA pedig eltekint a szabadalmak további gyűjtésétől. Ezzel a VP8 és a WebM terjedése elől a jogi akadály tehát elhárult. Sőt, a Google időközben javasolta az MPEG számára a VP8 szabványosítását is

A WebM-et a Google mellett két másik böngészőgyártó is felkarolta korábban, a Mozilla és az Opera, valamint a Microsoft is beépítette annak támogatását az Internet Explorerbe, illetve a Skype-ban is a VP8 a videohívások lebonyolításához használt kodek. Ennek ellenére a WebM és a VP8 máig nem terjedt el széles körben, a mai napig a H.264 maradt az elterjedtebb, szélesebb körben használt videokodek a neten, mivel ennek a hardveres gyorsítása asztali gépeken és mobil eszközökön is megoldott, ráadásul az ingyenes tartalmak esetén már jogdíjat sem kell fizetni utána.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról