Szerző: Gálffy Csaba

2013. április 23. 12:03

WebP-re váltott a Facebook

Elkezdte a Google nyílt forráskódú képformátumának használatát a Facebook a WebM-kompatibilis böngészőkben. A lépés nagy felhördülést váltott ki a felhasználók körében, de a formátum támogatottságával a kedélyek lecsillapodhatnak.

Merészet lépett a Facebook, a formátumot támogató böngészőkben elkezdte a képeket WebP formátumban megjeleníteni. A Google által fejlesztett, de nyílt forráskódú (BSD licenc) formátum az elterjedt képformátumoknál hatékonyabb tömörítést használ, így jobb minőség vagy kisebb fájlméret érhető el vele. Az új médiaformátumok elterjedése azonban hagyományosan tyúk-tojás probléma, nincs értelme bevezetni az új formátumot, amíg azt nem támogatják a "lejátszók". Ez játszódott le a DVD, a Blu-ray és számos egyéb fizikai formátum esetében is, de ezzel nézett szembe a WebP is - nincs értelme az aktív használatnak addig, amíg a támogató szoftverek lefedettsége nem közelíti a teljeset. Ennek megfelelően a WebP elterjedése is csigalassúságú volt a formátum 2010-es bejelentése óta.

Gyorsabb átvitel, kevesebb tároló

A WebP kifejlesztését a Google már régóta vallott álláspontja indokolta: minden lépés, ami az internet gyorsulását és nagyobb hatékonyságot hoz, kívánatosnak számít. A Google adatai szerint a webes forgalom mintegy 65 százalékát képek teszik ki, minden százaléknyi méretcsökkenés jelentősen csökkenti a sávszélességigényt, illetve a képek tárolására használt tárhely is ennyivel kisebb lehet. A WebP pedig igen jelentős előrelépést jelent, azonos fájlméret mellett jobb minőséget, azonos minőség mellett pedig kisebb fájlméretet produkál, 25-34 százalékos megtakarítást tesz lehetővé a bevett fájlformátumokhoz, a JPEG-hez vagy GIF-hez képest.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Facebook számára abszolút logikus lépés a WebP bevezetése, a közösségi oldal egyik legfontosabb funkciója a kezdetektől a képmegosztás, tavaly nyáron már napi (!) 300 millió képet töltöttek fel a felhasználók. ennyi kép tárolása bizony nem játék, napi 500 terabájt befogadott adatnak felel meg. Ilyen méretekben a negyedével csökkenő fájlméret bizony igen jelentős megtakarításokat eredményezhet. Persze ez csak hosszú távon valósulhat meg, egyelőre ugyanis nem minden böngésző jelenít meg WebP-t, így mindkét formátumban tárolni kell a fotókat.

JPEG és (JPEG-be konvertált) WebP egymás mellett (forrás: CNET)

A tárolásnál talán még fontosabb kérdés a kiszolgálás, pontosabban a sávszélességigény, ez viszont már ma is, korlátozott támogatás mellett is kiaknázható a WebP előnye. A Facebook ugyanis a kompatibilis böngészőt (Chrome-ot vagy Operát) használók számára már a kisebb méretű képeket tudja elküldeni, alacsonyabb hálózati forgalmat generálva ezzel. Az egyelőre szűk körben beindult WebP-bevezetés várhatóan a következő hetekben a felhasználók egyre nagyobb részére aktiválódik, így Chrome-ban jellemzően WebP képeket látunk majd ezután.

WebP és támogatás

A WebP formátum egyébként a Google által felvásárolt és nyílttá tett VP8 videókodek technológiáira épül, konténerként pedig egy nagyon helytakarékos megoldást fogadott be a cég a RIFF-ből (Resource Interchange File Format). Ennek előnye, hogy képenként mindössze 20 bájt többletet jelent a metaadatok eltárolása, de a kép készítője ezen felül hozzá tud tenni extra adatokat, amennyiben szüksége van rá. A WebP fejlesztésénél fontos szempont volt a rugalmasság, így a formátum támogatja az átlátszóságot (transparency) és animációt is, de a veszteségmentes tömörítésben is képes kiváltani például a PNG-t.

A WebP-t ma már a Google összes terméke natívan támogatja, így az Android vagy Chrome OS rendszerszinten, az Android böngésző, a Chrome, Picasa alkalmazásszinten, a webes szolgáltatások (Plus, Gmail) pedig importálás és megjelenítés szintjén kezelik az új formátumot. A Mozilla eddig a formátum elterjedésétől tette függővé a támogatás implementálását, Andreas Gal március végi kommentje pedig arra utal, hogy megkezdték az implementáció kidolgozását.

A WebP támogatásának hiánya ugyanakkor egyelőre azt jelenti, hogy a Chrome alatt Facebookról letölthető fotók sok alkalmazással nem nyithatóak meg, nem szerkeszthetőek. A felhasználók emiatt már el is kezdtek panaszkodni a WebP-s Google-fórumon. Az ilyen problémák jelenleg úgy hidalhatóak át, hogy az adott képet WebP-t nem támogató böngészővel kell megnyitni - valóban nem túl felhasználóbarát megoldás.

A két formátum itt hasonlítható össze: WebP vs JPEG.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról