Szerző: Gálffy Csaba

2013. április 18. 12:53

Puccs a vezeték nélküli töltésben

Fontos támogatókat vesztett az eddig egyeduralkodó Qi vezeték nélküli töltési szabvány. A dél-koreai páros és a HTC ugyanis felvételét kérte a versenytárs Power Matters Alliance tagjai közé. A Google már korábban átállt, a Nokia egyelőre marad a Qinél, az Apple pedig a kábelre esküszik.

A Google és a Starbucks után a Samsung, a HTC és az LG is támogatásáról biztosította a Power Matters Alliance (PMA) vezeték nélküli töltésre vonatkozó szabványát. Ezzel az eddig győztesnek látszó Qi szabvány elvesztette támogatóinak nagy részét és elkezdődött az indukciós töltés dominanciájáért folytatott háború. A két tábort jelenleg a két nagy amerikai mobilszolgáltató strukturálja, míg a Verizon a Qit favorizálja, az AT&T a PMA támogatását írja elő beszállítóinak.

Fejlődő technológia

A vezeték nélküli töltés piaca viszonylag friss, az első, ismertebb okostelefon, amely támogatta a technológiát az első Palm Pre volt, 2009-ben. A felhasznált Touchstone fantázianevű megoldás nem használt iparági szabványokat, a telefont csak a Palmtól származó töltő tudta árammal ellátni. A mobilipar ezután a szabványosítás felé indult el, az egyik első a Wireless Power Consortium Qi (ejtsd: csí) szabványa lett, amely a felső kategóriás telefonokban el is kezdett terjedni. Tavaly a Nokia Lumia 920 és 820, valamint a Google referenciatelefonja, a Nexus 4 érkezett Qi technológiával, de az amerikai piacra szánt HTC 8X és a Droid DNA is ezt a rendszert használja.

Akcióban a Qi - itt még Google-támogatással.

Mi a vezetéknélküli töltés?

Az indukciós töltés során a telefon hátlapjában található tekercs és a töltő tekercse között (erősen veszteséges) energiaátadás történik. A szabványok határozzák meg, hogy milyen protokoll mentén indul és áll le a töltés, valamint hogyan szabályozza a töltő az  áramerősséget.

A Qivel kapcsolatban azonban kompatibilitási gondok merültek fel, a független gyártóktól származó töltők nem mindig működnek együtt egy adott telefonnal, a The Verge pedig a Nokia (elvben kompatibilis) töltőjét nem tudta használni a Nexus 4-en. A puccs oka azonban vélhetően nem ez az inkompatibilitás, hanem a Qi szabványosításáért felelős WPC döntésképtelensége. A több mint száz taggal rendelkező testület feladata a gyerekcipőben járó technológia gyors fejlesztése, a szabvány tökéletesítése lenne, a számtalan tag ütköző érdekei miatt azonban ez a folyamat gyakorlatilag leállt. A Duracell elnök-vezérigazgatója szerint ezért egy másik, jobban működő szervezetre van szükség, amely képes a szükséges szabványosítási folyamatot gyorsan lezárni.

A vezeték nélküli töltésben nem véletlenül lát fantáziát a Starbucks és az európai McDonalds. A PMA szabvány második kiadása, a Power 2.0 ugyanis nem csak elektromos energiát közvetít, de képes adatkapcsolatot is létesíteni a telefonnal. Könnyen elképzelhető, hogy egy kávézóláncnak miért érdekes-értékes ez: ha a minden asztalba beépített töltő képes például automatikusan beállítani az aznapi Wi-Fi-jelszót, elindítani a Starbucks appot és egy személyre szabott akciós ajánlatot megjeleníteni - mondjuk cserébe a töltésért.

Megint Amerika dönti el?

A szabványok csatája végső soron a különböző táborokat támogató mobilszolgáltatók harca is. Míg a PMA szabványt az AT&T jövőre minden okostelefon-gyártója számára előírja, ugyanezt teszi a Qivel a Verizon. A gyártók számára a megoldás egyszerű, az egyik szolgáltató ilyen, a másik olyan hátlappal kapja meg az adott modellt, a töredezett technológiával azonban a felhasználók veszítenek. Az egységes szabvány hiánya magasan tartja a költségeket, amelyek volumen hiányában nem tudnak csökkenni, miközben modellváltáskor akár újra is kell vásárolni a meglévő töltőt, más szabvánnyal.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Érdekes módon a Samsung nem kívánja eldönteni a csatát, a dél-koreai gyártó termékei több szabványt támogatnak. Jelenleg a Qi, a PMA és a Powermattel és Qualcommal közösen alapított Alliance for Wireless Power (A4WP) szabvány is egyaránt fekszik a Samsung telefonjainak, a CNET információi szerint pedig a Galaxy S4 is két szabványt kezel majd (Qi és PMA), a hátlap típusától függően.

A másik nagy okostelefon-gyártó, az Apple az NFC mellett a vezeték nélküli töltést sem tartja érdemi innovációnak. Phil Schiller marketingigazgató szerint a vezeték nélküli töltők használatához ugyanúgy konnektorra van szükség, mint a hagyományos töltőknek, miközben azoknál kevésbé hordozhatóak. "Míg egy Lightning csatlakozóval ellátott USB-s töltő használható a fali aljzatról, a számítógépről vagy épp a repülőgépen, [a vezetéknélküli töltők] csak egy újabb eszközt jelentek, amelyet be kell dugni a konnektorba és a legtöbb esetben csak tovább bonyolítják a folyamatot." - mondta Schiller.

Mi lesz a végjáték?

A puccs azonnal látható eredménye, hogy a vezeték nélküli töltésnek a közeljövőben biztosan nem lesz széles körben elfogadott egységes szabványa. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a PMA és a Qi néhány évig párhuzamosan küzd majd a felhasználók, gyártók, szolgáltatók, kávézóláncok kegyeiért, míg egyik fél megtörik és egy egységes szabvány mögött felsorakozik az iparág. Ezzel sajnos a HD-DVD és Blu-ray csatája ismétlődne meg, annak minden kellemetlen hozadékával.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról