:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 11. 12:48

Elhárult a jogi akadály a VP8 és a WebM terjedése elől

Megállapodott a Google és az MPEG LA testület a WebM videokodekjeként használt VP8 technológiában felhasznált szabadalmak licencelésével kapcsolatban. A keresőcég licencelte az MPEG LA-től a kodeket körülbástyázó szabadalmakat

A Google 2010-ben jelentette be a WebM videoformátumot, amely a korábban megvásárolt On2 Technologies által kifejlesztett VP8 videokodekre, illetve az Ogg Vorbis audiokodekre épül. A keresőcég célja az volt, hogy szabad alternatívát kínáljon az (akkor még) jogdíjköteles H.264-re és elősegítse a HTML5 video címkébe ágyazott tartalmak minél szélesebb körű lejátszását. A HTML5 video címke lényege, hogy a weboldalakba anélkül lehessen videókat ágyazni, hogy annak a megjelenítéséhez a felhasználó oldalán külön lejátszóprogramot vagy böngészőbe épülő bővítmény kelljen telepíteni, így a videók bármelyik készüléken megjelenhetnek, amely HTML5-öt támogat.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az AVC/H.264 licencelése felett bábáskodó iparági testület, az MPEG-LA később közölte, ingyenesen elérhető webes tartalmak sugárzására örökké ingyenes lesz a formátum, a felhasználóknak sem szerver-, sem kliensoldalon nem kell jogdíjat fizetnie, ha alkalmazni szeretnék a technológiát. A szervezet emellett arra kérte tagjait, gyűjtsék össze azokat a szabadalmakat, amelyek a VP8 implementálásakor érintettek lehetnek - elindult a jogi manőver.

A Google most megállapodásra jutott az MPG LA-vel a szóban forgó szabadalmak licenceléséről (amelyek összesen 11 vállalathoz tartoznak), ezzel a jogi akadály elhárult a VP8 és a WebM széles körű elterjedése elől. Az egyezség értelmében a Google nem csak felhasználhatja az érintett szellemi tulajdont, hanem tovább is licencelheti azt más jogi entitások számára akár a VP8, akár következő generációs VP kodekek részeként. Az MPEG LA pedig eltekint a szabadalmak további gyűjtésétől. Ezzel a VP8 és a WebM terjedése elől a jogi akadály tehát elhárult. Sőt, a Google időközben javasolta az MPEG számára a VP8 szabványosítását is

A WebM-et a Google mellett két másik böngészőgyártó is felkarolta korábban, a Mozilla és az Opera, valamint a Microsoft is beépítette annak támogatását az Internet Explorerbe, illetve a Skype-ban is a VP8 a videohívások lebonyolításához használt kodek. Ennek ellenére a WebM és a VP8 máig nem terjedt el széles körben, a mai napig a H.264 maradt az elterjedtebb, szélesebb körben használt videokodek a neten, mivel ennek a hardveres gyorsítása asztali gépeken és mobil eszközökön is megoldott, ráadásul az ingyenes tartalmak esetén már jogdíjat sem kell fizetni utána.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.