:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 6. 12:56

Újabb gigászi bírságot kapott a Microsoft

Újabb hatalmas büntetést szabott ki az Európai Unió versenyügyi biztosa a Microsoftra. Miután a vállalat nem teljesítette a böngészőválasztó képernyőre vonatkozó vállalásait, 561 millió eurós bírságot kell fizetnie.

Amint azt várni lehetett, az EU ma hatalmas büntetéssel sújtotta a Microsoftot. Az Unió a norvég Opera beadványát követően még évekkel ezelőtt vádolta meg azzal a céget, hogy az asztali operációs rendszerek piacán megszerzett fölénye birtokában tisztességtelen előnyre tesz szert más piacokon is, például a böngészők területén.

A Microsoft azzal érvelt, hogy az Internet Explorer a Windows része, arról eltávolíthatatlan. Annak érdekében, hogy elkerüljön egy újabb büntetést, a cég 2009-ben vállalta, hogy a Windowsokon 2014-ig megjelenít egy böngészőválasztó képernyőt, amely véletlenszerű sorrendben ajánlja fel a felhasználó számára alternatív böngészők letöltését és telepítését - ebbe bekerült az összes jelentős versenytárs, a Chrome, a Firefox és  az Opera is.

Kimaradt a böngészőválasztó képernyő a Windows 7 SP1-ből

A Microsoft a 2011 februárban megjelent Windows 7 Service Pack 1-be azonban nem építette be a böngészőválasztó panelt, így a felhasználók számára nem jelentek meg az alternatív böngészőválasztási lehetőségek. A cég szerint technikai hiba történt, amit rövidesen korrigált is, azonban az Európai Unió versenyügyi hatósága a tavasszal megindította az eljárást, ősszel pedig hivatalosan is megvádolta a Microsoftot azzal, hogy nem tett eleget a kötelezettségének. A most kiadott közlemény szerint összesen 15 millió európai lakos esett el ezáltal a szabad böngészőválasztás lehetőségétől.

EU elméletileg éves árbevételének 10 százalékára is büntethette volna a cége a versenyjogi szabályok megsértése miatt - ez tavaly 73 milliárd dollár felett volt, a kiszabott bírság a cég bevételének 1 százaléka. A hivatalos indoklás szerint az 561 millió eurós (732 millió dolláros) bírság összegének megállapításakor figyelembe vették a jogsértés elkövetésének idejét és hatását, az elrettentést, valamint enyhítő körülményként azt, hogy a Microsoft az ügyben maximális együttműködést tanúsított és minden szükséges információval ellátta az Európai Bizottságot.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

"A versenyjogi ügyekben kötött, jogi kötelezettséggel bíró megállapodások nagyon fontos szerepet játszanak a törvények betartatásában, mivel nagyon gyorsan kezelhetők velük a problémák" - nyilatkozta Joaquin Almunia versenyügyi EU-biztos. "Természetesen ezek a döntéseket szigorúan be kel tartani. Ennek elmulasztása nagyon súlyos kihágás, amit ennek megfelelően kell szankcionálni."

Az IE már régen nem vezet

A Windowsban 2010 márciusában jelent meg a böngészőválasztó képernyő azok számára, akik alapbeállításként az Internet Explorert használták - a lépés az EU versenyügyi biztosságának közleménye szerint elérte a célját, mivel 2010 novemberéig 84 millió böngészőt töltöttek le ezen keresztül. A StatCounter európai statisztikái szerint azonban az Internet Explorer részesedése már a 2009-es megegyezés előtt is meredeken csökkent és a grafikonból az is látszik, hogy a böngészőválasztó képernyőnek nem volt igazán hatása a piaci részesedési adatokra. Mára a Microsoft böngészője már csak a harmadik az európai rangsorban, a Chrome és a Firefox is megelőzi az Internet Explorert.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.