:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 16. 13:28

Megegyezett az Európai Bizottsággal a Microsoft

Nem bírságolja meg a Microsoftot az Európai Bizottság a böngészőpiac monopolizálása miatt, de megjelenik a Windowsban a böngészőválasztó képernyő. A szoftvercég emellett részletes technikai dokumentációkat is hozzáférhetővé tesz egyes termékeiről, hogy segítse a kompatibilis megoldások fejlődését.

Az Európai Bizottság ejtette a Microsoft ellen felhozott trösztellenes vádakat, miután sikerült egyezsége jutnia a szoftvercéggel a böngészőválasztó képernyővel kapcsolatban. A szoftvercégnek nem kell büntetést fizetnie, cserébe jogi kötelezettséget vállalt arra, hogy más gyártók böngészőit is népszerűsíti a Windowsban. \"Az európai vásárlók millióinak javára válik, hogy szabadon kiválaszthatják, melyik webböngészőt használják\" - kommentálta a megállapodást Neelie Kroes, versenyügyi főbiztos.

A Bizottság az év elején indított pert a Microsoft ellen azt állítva, hogy a cég az operációs rendszerek piacán megszerzett erőfölényével visszaélve szerette volna monopolizálni a böngészőpiacot és illegálisan építette bele a Windowsba az Internet Explorert. A két termék összekapcsolása jogtalan előnyhöz juttatta a redmondiakat a böngészők terén, mondta ki az Európai Bizottság.

A redmondiakat az Opera panaszolta be. A norvég vállalat szerint ha a felhasználók szabadon kiválaszthatják hogy milyen böngészőt szeretnének használni a Windowsban, többen döntenek majd az alternatív megoldások mellett. Ez egyébként eddig is így volt, a Windowsra bárki bármilyen böngészőt feltelepíthet és pont Európában nyertek leginkább teret az alternatív böngészők, elsősorban a Firefox, amely egyes országokban 40 százalék feletti részesedést ért el, Magyarországon pedig már a netezők több mint fele használja.

Az európai törvények szigorúan tiltják, hogy egy vállalat piaci erőfölényével visszaélve más piacokat is monopolizáljon. A Microsoftot ezért 2004-ben hatalmas büntetés megfizetésére kötelezte az Európai Bizottság, amely azt találta, hogy a Media Player operációs rendszerbe való beépítésével a vállalat tisztességtelen előnyre tett szert a médialejátszók piacán. A böngészőpiac monopolizálásáért alighanem legalább ilyen súlyos büntetés várt volna a cégre.

Kezdetben úgy tűnt, a Windows 7-et végül Internet Explorer nélkül lesz kénytelen Európában piacra dobni a Microsoft. A szorult helyzetből végül úgy vágta ki magát Redmond, hogy felajánlotta, a Windowsba öt éven keresztül beépít egy olyan képernyőt, amely az Internet Explorert alapértelmezésként használók számára felajánlja más böngészők választását: a lehetőségek között az Internet Explorer, a Firefox, a Safari, a Chrome és az Opera szerepel, amelyek véletlenszerű sorrendben egymás mellett jelennek meg, így egyik sem élvez előnyt a többivel szemben. A Windows XP, Windows Vista és Windows 7 operációs rendszerekre utólag, automatikus frissítésként telepíti a választóképernyőt a cég.

\"\"

A Microsoft emellett lehetővé teszi a számítógépgyártók számára, hogy a windowsos PC-kre az Internet Explorer mellett vagy helyett más böngészőt telepítsenek. \"Az európai vásárlók millióinak javára válik, hogy szabadon kiválaszthatják, melyik webböngészőt használják\" - kommentálta a megállapodást Neelie Kroes, versenyügyi főbiztos. A Bizottság hathavonta jelentés vár a Microsofttól a választóképernyő működésével kapcsolatban. A cég emellett vállalta, hogy megoszt további technikai információkat a versenytársakkal, amelyek birtokában azok a Windowszal, az Office-szal, a SharePointtal és az Exchange-dzsel jobban együttműködő termékeket tudnak fejleszteni. A Microsoft továbbá ígéretet tett bizonyos szabványos technológiák támogatására is és az implementációs részletes dokumentációjára.

A szoftvercég elleni hadjáratában az Európai Bizottság összesen több mint 2 milliárd euró büntetést szabott ki az elmúlt évek alatt. A mostani megállapodással az összes vitás kérdést rendezték a felek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.