:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 27. 09:03

Windows 7-en is fut már az Internet Explorer 10

Windows 7 operációs rendszerre is kiadta legújabb böngészőjét a Microsoft. Az Internet Exporer 10 a Windows 8-ban és RT-ben mutatkozott be, tegnap óta letölthető a korábbi operációs rendszerre is.

Az Internet Explorer 10 újdonságai elsősorban a teljesítmény és a webes szabványok támogatása köré csoportosulnak. A Microsoft szerint azonos weboldalt betöltve az IE10 20 százalékkal is gyorsabb lehet elődjénél, az IE9-nél. Ennek legfőbb oka az új JavaScript végrehajtó motor, amely a vállalat szerint nem csak gyorsabb elődjénél, hanem kevesebb CPU-erőforrással is beéri, aminek az eredménye kisebb rendszerfogyasztás, hosszabb akkus üzemidő. A tisztán JavaScript-teljesítményt mérú SunSpider teszben 25 százalékot gyorsult az IE10, állítja a Microsoft. Emellett a hardveres gyorsításon is javítottak a mérnökök. A sebességnövekedést le lehet ellenőrizni a Minesweeper böngészőben futó verziójában például, ami amellett, hogy egy játék, egy benchmark is egyben.

Emellett szélesebb körű támogatást kaptak a modern webes szabványok (HTML5, CSS3, DOM, Web Performance, Web Application), a Microsoft hivatalos IE blogja több mint 30 olyan W3C technológiát sorol fel, amelyek az új IE-ben implementálva vannak. Webfejlesztőknek ezt az oldalt érdemes meglátogatnia, ha meg akarják tudni, az Internet Explorer 10 pontosan mire is képes. Funkcionális újdonságok is vannak, ilyen például a beépített helyesírás-ellenőrző és -javító, valamint az IE9-hez képest némileg átdolgozták a fülek kezelését is, hogy könnyebb legyen sok füllel dolgozni, állítja a cég.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A NetMarketshare globális statisztikái szerint jelenleg az Internet Explorer 8 a legelterjedtebb böngésző, részesedése 23,5 százalék, a második legnépszerűbb az IE9, amely 21 százalékon áll. A Chrome 24 már csak 8,7 százalékon, a Firefox 18 pedig 8,3 százalékot hasít ki a tortából. Az Internet Explorer 10 egyelőre jóval hátrébb áll a rangsorban, 1,3 százalék alatti aránnyal. Magyarországon a Gemius Rankings alapján toronymagasan a Firefox 18 vezet 34 százalékkal, ezt a Chrome 24 követi 30 százalékkal - az IE9-nek csak 7,8 százaléka van, amivel megelőzi a 7,4 százalékos IE8-at. Az IE10 részesedése a 0,4 százalékot sem éri el, vagyis itthon még a Windows 8-at használók is inkább más böngészőt vesznek igénybe, nem a beépítettet használják.

A Windows 7-en futó Internet Explorer 10 már letölthető a Microsoft weboldaláról és még a héten automatikus frissítésként is megérkezik Windows 7 operációs rendszerre, az ennél régebbi rendszereket (Windows XP, Vista) azonban egyáltalán nem támogatja. Az átállásra felkészülő vállalati rendszergazdák ezzel a segédeszközzel blokkolhatják az automatikus települést addig, amíg a kompatibilitási és egyéb tesztek le nem zajlottak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.