Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 11. 10:52

Csendben elrajtolt a Fujitsu SPARC64 X

A Fujitsu tavaly ősszel, a Hot Chips konferencián beszélt először Athena kódnevű lapkájáról, aztán az októberi Oracle OpenWorldön hivatalosan is fellebbent a fátyol a SPARC64 X processzorról. A cég nemrég csendben, mindenféle különösebb hírverés nélkül piacra dobta rá épülő szervereit, egyelőre csak Japánban.

A Sun/Oracle mellett a Fujitsu is régóta forgalmaz SPARC chipes rendszereket, a két cég közösen fejlesztett gépeket is kínál, ez a nagyvállalati SPARC Enterprise M sorozat. Ezek utódai a Fujitsunál a SPARC64 X processzorra épülő szerverek, amelyek nemrég érkeztek meg a cég kínálatába.

Az új processzor

A japán cég legutóbbi chipfejlesztését, a SPARC64 VIIIfx kimondottan mérnöki-tudományos rendszerekbe szánta (erre épül az egykor világrekorder teljesítményű K Computer), ennek tervezésénél megszerzett tapasztalatokat azonban a SPARC64 X-nél is hasznosították. Az új generációs szerverchip 16 darab nagyteljesítményű, 2 szál párhuzamos futtatására képes magot tartalmaz, amelyek egyenként 64+64 kilobájt elsőszintű gyorsítótárral rendelkeznek, valamint egy 24 megabájtos megosztott másodszintű cache-en osztoznak.

A végrehajtóegységek számát és teljesítményét is megnövelte a Fujitsu, nagyobbak lettek a pufferek, szélesebbek a cache-ekhez vezető adatutak, javult az elágazásbecslő algoritmus is, az L1 cache asszociativitása pedig 2-ről 4-re emelkedett. Az eredmény: közel kétszeres szálszintű teljesítménynövekedés a SPARC M sorozatú szerverekben jelenleg elérhető 2,86 GHz-es  SPARC64 VII+ processzorhoz képest, ami a megnövekedett magszám miatt közel hétszeres növekedés a teljes processzor szintjén - ezeket az ígéreteket egyelőre nem lehet ellenőrizni, mivel még nem érhetők el a szerverpiacon sztenderként elfogadott benchmarkok futtatásával készült eredmények.

A SPARC64 VIIIfx-től a processzor megörökölte a chipre integrált memóriavezérlőt és I/O-vezérlőt, valamint a HPC-ACE utasításkészlet-kiterjesztést. Emellett említésre méltó funkció a 8 bájtos decimális (IEEE754) és az Oracle-féle NUMBER adattípuson végzett műveletek hardveres támogatása, valamint a beépített kriptográfiai gyorsítómodul (AES, DES, SHA, 3DES, RSA), amely ma már minden high-end szerverchipnek elmaradhatatlan kelléke.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A majdnem 3 milliárd tranzisztorból álló, 28 nanométeres technológián gyártott SPARC64 X 4 processzorig “glueless” skálázható, a felső határ pedig 64 processzor, ami 1024 magot és 2048 párhuzamos utasításszálat jelent. A lapkán öt 8x14,5 Gbps sebességű interfész található, amely a többi processzorral biztosítja az összeköttetést, valamint 2 PCIe Gen3 vezérlő is a chipre költözött. A memóriavezérlő DDR3 szabványú, egy processzor legfeljebb 512 gigabájt memóriát kezel.

Íme, a szerverek!

A Fujitsu jelenleg három konfigurációban kínálja a SPARC64 X processzort, ezek jele SPARC M10-1, M10-4 és M10-4S. A legkisebb tagja a sorozatnak az M10-1, amely egy darab 2,8 GHz-es processzort tartalmaz 22 megabájt aktív L3 gyorsítótárral. Az 1U kivitelű szerverbe hat merevlemezt vagy SSD-t lehet építeni, az alapkonfiguráció részét képező DVD-meghajtó kiszerelésével azonban további kettőnek van hely. A szerver legfeljebb 512 gigabájt memóriát fogad és 3 PCI Express bővítőhellyel rendelkezik.

Kétfoglalatos gép nincs a kínálatban egyelőre, a következő lépcsőt a SPARC M10-4 jelenti, amely egy 4U kivitelű rendszer négy processzorral. Ezek a chipek 3 GHz-es órajelen működnek és 24 megabájt aktív L3 cache-sel rendelkeznek. A maximális memóriakapacitás 2 terabájt, a beépíthető diszkek száma azonban nem változott az M10-1 modellhez képest, ebbe is legfeljebb nyolc darabot lehet szerelni. A PCI Express foglalatok száma azonban 11-re emelkedett.

A harmadik SPARC M10 konfiguráció nem egy újabb szervermodell, hanem a gyárban előre összeépített, telepített és tesztelt cluster. Az M10-4Sa fent említett négyfoglalatos gépekből áll össze, mégpedig összesen 16 darabból, amelyek elhelyezéséhez két rackszekrény szükséges. A fürt összesen 64 processzort (1024 magot) és 32 terabájt memóriát vonultat fel, valamint 128 meghajtót és ugyanennyi PCI Express aljzatot.

Az Oracle kínálatában is?

A japán nyelvű közlemény szerint az M10-1 induló ára 2,2 millió jen, ami közel 24 ezer dollárt jelent, az M10-4 modellért ennek több mint a dupláját, 5,7 millió jent kell kifizetni (64 ezer dollárt). Hivatalosan egyelőre nem tudni, az Oracle forgalmazni fogja-e ezeket a gépeket a saját neve alatt - a HWSW azonban nem hivatalos forrásból úgy értesült, az Oracle kínálatába is bekerülnek majd ezek a rendszerek, a nemzetközi bemutatójuk még tavasszal esedékes. Az együttműködésre enged következtetni az a tény is, hogy a gépeken a Fujtisu mellett az Oracle emblémája is szerepel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról