Szerző: Bodnár Ádám

2012. december 1. 11:45

Az AV-TEST Institute szerint nem elég jó a Microsoft vírusirtója

Két tucat otthoni vírusirtót tesztelt Windows 7 operációs rendszeren a német AV-TEST Institute. Az eredmény kínos a Microsoft számára, a legális Windowsokra ingyen letölthető Security Essentials egyedüliként nem felelt meg a minősítési követelményeknek és nem kapott "pecsétet".

Az otthoni használatra és legfeljebb tíz irodai PC-re ingyenes Microsoft Security Essentials elvesztette az AV-TEST Institute minősítő pecsétjét, mivel a 0-day malware-eknek csak 64 százalékát ismerte fel az októberi teszt során, amelyet Windows 7 operációs rendszeren végeztek. Az összehasonlításban szereplő összes más víruskereső átment a teszten.

A megvizsgált biztonsági szoftverek a tesztben szereplő 102 0-day malware-nek átlagosan 89 százalékát ismerték fel, a Microsoft szoftvere ezzel szemben csak 64 százalékot. Az utóbbi 2-3 hónap során felfedezett kártevők azonosításában is átlag alatt szerepelt a Security Essentials, a 90 százalékos felderítési aránya messze elmarad a mezőny átlagától, ami 97 százalék volt. Az egyéb vizsgált szempontokban a mezőny átlagának közelében teljesített a szoftver.

A védelem kategóriában a Microsoft Security Essentials messze a mezőny alatt teljesített, az elérhető 6 pontból mindössze 3-at szerzett meg az AV-TEST Institute összehasonlításában, de olyan jól bejáratott nevek mint a McAfee, ESET, Fortinet és GFI sem jutottak 3,5 pont fölé. A helyreállítás kategóriában is csak 3,5 pontot kapott a Microsoft terméke, igaz, itt voltak nála rosszabbak is. A kezelhetőség terén az MSE viszont kifejezetten jól teljesített, 6 pontból 5,5-öt szerzett, ami a Fortinet FortiClient Lite-tal együtt a legmagasabb érték a mezőnyben.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A 2009-ben megjelent Security Essentials korábban egyszer már elvesztette az AV-TEST Institute minősítő pecsétjét, 2010 szeptemberében szintén a 0-day kártevők elleni védelmét találta nagyon gyengének a független biztonsági kutatócég, a 66 darabos mintán csupán 46 százalékos felismerési arányt ért el a termék. Érdekes módon akkor a védelem kategóriában mégis 3 pontot szerzett a lehetséges 6-ból.

A másik nagy ismert független vírustesztelő labor, a Virus Bulletin utoljára augusztusban vizsgálta  Windows 7-en a Security Essentials teljesítményét, a Microsoft szoftvere át is ment a teszten, megkapta a VB100 minősítést, mint ahogy minden eddigi alkalommal, amikor szerepelt a tesztekben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról