Szerző: Koi Tamás

2012. szeptember 12. 15:28

Javul a Skype-hívások minősége

Sokkal jobb minőségű hanghívást biztosít a Skype új hangkodekje, melyet a közeli jövőben épít be a szolgáltatásba a Microsoft tulajdonában álló vállalat.

Rövidesen lényegesen jobb hangminőséget biztosít felhasználóinak a Skype VoIP-szolgáltatása, köszönhetően egy új hangkodeknek, melyet a Microsoft tulajdonában álló cég házon belül fejlesztett. A cég bejelentette, hogy az Internet Engineering Task Force (ITEF) szabványügyi testület elfogadta az Opus audiokodeket, melyet a Skype a hanghívások minőségének további javítására dolgozott ki még 2010-ben.

A testület elé két évvel ezelőtt beterjesztett kodek bevezetésének pontos körülményeiről kevés nyilvános részlet áll rendelkezésre, a Skype szerint ugyanakkor az Opus bevezetését mindenki meg fogja érezni, aki hanghívásra használja a szolgáltatást. A kodek a monó és sztereó hívások hangminőségén egyaránt javíthat, emellett dinamikusan képes alkalmazkodni a hálózat paramétereihez, zökkenőmentesen kezeli a 3G-s és WLAN-hálózatok közti váltást, emellett a csomageldobásokra is kevésbé érzékeny.

45:38
 

Opus, the Swiss Army Knife of Audio Codecs - Jean-Marc Valin

Még több videó

Az új kodek egyébként részben meglévő, jól bevált rendszerekre épít, így a Skype hanghívások továbbra is használják a beszédre optimalizált Silk kodeket (mely egyébként szintén a Skype házi fejlesztése), illetve a zeneátvitelre optimalizált CELT kodeket - utóbbi a Xiph.Corp fejlesztése. A fejlesztők szerint a jövőben a különböző kodekek vegyes használata is elérhetővé válik majd egyazon híváson belül.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Skype szerint az Opus nem csak jobb minőségű hanghívást hoz majd, hanem az adatátviteli igény is csökkenni fog, vagyis az új kodeket használó VoIP-hívások kisebb terhet rónak a mobilhálózatokra, ezzel együtt kevéssé veszik igénybe az előfizetéshez járó adatforgalmi keretet. Azt egyelőre nem közölték a fejlesztők, hogy arányaiban milyen változásra számíthat itt a felhasználó.

Az Opus integrálása a Skype hangátviteli rendszereibe a közeli jövőben várható, a cég egyelőre nem tett közzé ezzel kapcsolatban konkrét időpontot. A hangminőséget javító rendszer bevezetése elől a szabványosítási folyamat lezárásával elméletileg minden akadály elhárult, a Skype illetékesei szerint a felhasználók észre fogják venni az új rendszer bekapcsolását.

Nyílt forrás, ingyenes felhasználás

Az IETF-szabványként elfogadott Opus a Skype-on kívül a webes hangkommunikáció egészét alapjaiban felforgathatja, az adaptív kodek ugyanis ingyenes, forráskódja pedig szabadon hozzáférhetú, adaptív természeténél fogva pedig kiválóan talál a hibrid hálózatokat használó VoIP alkalmazásokhoz.

Az Opus nem teljesen szabadalommentes, a Skype/Microsoft illetve a Xiph és a Broadcom egyes beépített technológiái jogi védelmet élveznek, erről a jogtulajdonosok azonban az Opust használók felé lemondanak, és jogilag is kötelezik magukat a szabadalmak használatának ingyenessé tételére, így a kodek teljesen tisztán, licencdíj-mentesen mindenki számára elérhető. Az Opus használatához az is hozzájárulhat, hogy nyilvánosan elérhető hozzá nyílt forráskódú implementáció is, így könnyen beépíthető tetszőleges alkalmazásba.

Az Opus várhatóan a készülő WebRTC (Web Real Time Communication) szabvány kötelező része lesz, a szabvány a böngészők és a hardverelemek együttműködését teszi lehetővé, a webes alkalmazások számára beépülő modul nélkül megnyitja a webkamerákat és mikrofonokat. A szabványért felelős testület jelenleg mindent elkövet azért, hogy elkerülje a HTML "video" eleme körül korábban kialakult kodekháborút, ezért a licencdíjmentes, szabadon felhasználható kodekeket részesíti előnyben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról