Szerző: Koi Tamás

2012. május 10. 08:28

Kis műholdbirodalom, Európa szívében

Luxemburg igazi médiaközpontja Európának. Itt található többek közt a Radio Télévision Luxemburg, ismertebb nevén az RTL főhadiszállása, ide van bejegyezve a Skype és nem mellékesen itt áll a világ legnagyobb műholdas távközlési cégének, az SES-nek a központja, mely egyben központi feladóállomásként is szolgál.

Az SES idestova 23 évvel ezelőtt, hosszúra nyúlt huzavona után kezdett műholdas tévé- és rádióadásokat sugározni. A cég Astra 1A jelzésű műholdja összesen 16 analóg transzponderrel felvértezve állt csatasorba, amivel pontosan ugyanennyi tévéműsor sugárzása vált lehetővé. A cég teljes műholdas flottája világszerte ma 50 műholdból áll, ami több mint 6200 tévé- és rádióműsort továbbít, a tévék közül 1200-at HD-ben. Meglátogattuk a cég luxemburgi főhadiszállását, hogy megnézzük, hogyan irányítják ezt az elképesztően komplex rendszert.

Hercegi ajándék

Luxemburg Európa legnagyobb miniállamai közé tartozik, nagyjából 2500 négyztetkilométeres, Nógrád megyényi területével. A nagyhercegség fővárosától, Luxembourgtól alig tizenöt kilométerre található Betzdorf, egy idilli kis városka a nagy zöld semmi közepén. A városkához tartozik egy kastély, ami a hercegi család vidéki kúriájaként szolgált egészen 1982-ig, 1986-ban pedig új lakóként beköltözött a Société Européenne des Satellites nevű műholdas cég, vagyis az SES.

A Betzdorf Kastély a levegőből is jól látszik, Luxemburg kis ország, a helyiek viccelődnek is azzal, hogy ha egyszer elrepül valaki felette, az egyik felét biztosan belátja, attól függően, hogy a repülőgép melyik oldalán ül. Na nem mintha a maga az épület olyan nagyon különleges lenne, az igazi érdekesség a hátsó kertben található - ahol a legtöbb kastélynál lovarda, csónakázótó vagy újabban golfpálya található, ott Betzdorfban több tucatnyi hatalmas parabolaantenna kémleli az eget. Ez az SES európai irányítóközpontja és fő feladóállomása.

Másnap már a buszon ülve, útban Betzdorf felé nosztalgikus emlékek törnek rám: eszembe jut az első parabolaantennánk, ami közvetlenül a videomagnó után először hozta el a nyugatot az otthonunkba. A parabolatükör éppen az SES első műholdjára nézett és 16 analóg adást lehetett befogni vele, köztük a News Corporation Sky Channeljével, vagy az MTV-vel, meg persze a német kereskedelmi adók krémjével. Azóta eltelt több mint 20 év, ma az Astra csak Európába több mint 2400 csatornát sugároz, ebből 271-et HD-ben.

Földi irányítás

Ezt a régiót 25 műholddal sugározzák be, mindet a Betzdorf Kastélyból, illetve a mellé épült ultramodern központból (Satellite Operations Centerből, vagyis a SOC-ból) irányítják. A SOC nagyjából olyan, mintha egy polgári légiforgalmi irányítóközpontot és egy űrközpont kereszteznének, azzal a fontos különbséggel, hogy a műholdakban nem ülnek pilóták, akik végrehajtják az irányítóközpont szóbeli utasításait.

A központban Olaf, az egyik helyi mérnök kalauzol végig minket. Szerencsénk van, a délelőtti eső után a felhőzet kezd felszakadozni, így az antennákra is jó rálátásunk lesz - mondja lelkesen. Tetszeni fog - teszi hozzá, és a tegnapi, repülőről látott kép alapján biztos vagyok benne, hogy ehhez semmi kétség nem fér. Előbb azonban a SOC operatív helyiségeit nézzük meg.

03:26
 

SES Satellite Operations Center (SOC), Luxembourg (footage)

Még több videó

A délutáni műszak csendben teszi a dolgát a tágas teremben, Olaf viccesen meg is jegyzi, hogy ha valami komoly gond lenne, biztos tudnánk róla, de legalábbis biztosan nem lenne ilyen nyugodt a légkör. A rendszerek atombiztosságát jól jelzi, hogy kritikus probléma tíz éve fordult elő utoljára, az sem az irányítóközpont hibájából: az Astra 1K, mely akkor a világ legnagyobb kereskedelmi műholdjának számított, a Proton hordozórakéta harmadik fokozatának gyújtáshibája miatt nem jutott el a geostacionárius pályára és közel két hétig tartó ég és föld közt lebegés után belezuhant az óceánba.

És ilyenkor ki fizeti a károkat? - kérdezi az egyik újságíró. Természetesen ezekre a szerkezetekre is kötünk biztosítást. Egy kilövés során onnan tudod, melyik megfigyelősrác dolgozik a biztosítónak, hogy neki ér elsőként fülig a szája, ha fent van biztonságban a műhold - mondja Olaf nevetve. A kapacitást ugyanakkor nehéz pótolni, egy műhold transzponderjeit rendszerint már azelőtt értékesítik, hogy fellőtték volna a szerkezetet, egy sikertelen fellövés után pedig hosszú évekig kell várni arra, hogy pótolják a kieső teljesítményt - az Astra 1K-t helyettesítő 1KR-t például csak 2006-ban állították pályára.

"Nem tudunk felküldeni valakit, hogy húzzon meg egy csavart"

A műhold elindítására való felkészülés, illetve magának a műholdnak az összeszerelése amellett, hogy évekbe telik, dollár százmilliókat emészt fel, nem csoda, hogy bár ember nem utazik a szerkezetekkel, mégis úgy vigyáznak a technikára, mintha legalábbis egy kisebb csoportnyi óvodás élete lenne a tét. A körülbelül 15 éves életciklusra tervezett berendezéseknek extrém körülmények közt kell helytállniuk, kezdve a kilövéskor fellépő erőhatásoktól a szélsőséges hőmérsékleti változásokig, ezért mindennek a végletekig stimmelnie kell, elég egy rosszul meghúzott csavar, és a hordozórakéta máris csupán 4-6 tonnányi ócskavasat juttat fel a pályára.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Feltételezve, hogy mind az összeszerelés, mind pedig a fellövés problémamentesen zajlott, a műhold üzembe állításáig még így is hetek telhetnek el. Ekkor következik ugyanis a pozícióba állítás, amit már - európai műhold esetén - a luxemburgi SOC-ból végeznek el a mérnökök. A műhold pozícióját hajszálpontosan kell beállítani, ráadásul ezt követően sem lehet nyugodtan hátradőlni, a Föld mágneses mezejének változásai, a Hold tömegvonzása vagy a különböző naptevékenységek ugyanis kis mértékben kitéríthetik a pályáról a műholdat, amit a mérnököknek azonnal korrigálniuk kell.

Egy minimális mértékű pályaelhagyás elég ahhoz, hogy egész városokban megszűnjön a műholdas vétel. Ha a műhold csak 0,01 fokot tér el a meghatározott pályától, az a földfelszínen a sugárnyaláb nagyjából 70 kilométeres "elvándorlásával" járhat, magyarázza Olaf már kint, a hatalmas parabolatükrök mellett. A nagyobb tányérok átmérője 12 méter, ezekből tucatnyit számolok össze, nem beszélve a kisebb tükrökről. Az antennákat méretes szervomotorok mozgatják tizedmilliméteres pontossággal - a szervók ottlétünkkor is folyamatosan dolgoznak, ezzel is mintegy bizonyítva, hogy a műholdak egyáltalán nincsenek fix ponton odaragasztva az égre.

Ha nem előzöd meg a korod, halott vagy

Az SES fejlődését egyébként kitűnően nyomon lehet követni nem csak a műholdas flotta, hanem az antennák számának a növekedésén át is. A cég 1988-ban mindössze két antennával kezdte a Betzdorf Kastély hátsó kertjében, pár év múlva pedig bizonyára tovább bővül majd az antennaerdő, hiszen a luxemburgi cég 2014-ig hét új műhold pályára állítását tervezi.

A cég elnök-vezérigazgatója, Romain Bausch a kastélyban összehívott sajtótájékoztatóján elmondta, a folyamatos kapacitásbővítésre a továbbított tartalomkínálat bővülése mellett a minőségi szint növelése miatt is szükség van. Mint mondta, az SES-nek jó előre fel kell készülnie a 4K, vagy akár a 8K felbontású tartalmak továbbítására. Bár a HD felfutási időszakának elején ez még kissé elhamarkodottnak tűnhet, a cégvezető emlékeztet a műholdas távközlési szektor egyik farkastörvényére: Ha ebben az iparágban nem előzöd meg a korodat, halott vagy.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról