Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 28. 15:38

Újabb mobil Linuxot gründolt az Intel

Újabb mobil felhasználásra tenyésztett Linux-disztribúcióval zavarja össze a piacot az Intel. A világ legnagyobb chipgyártójának partnere jelen esetben a második legnagyobb chipgyártó, a Samsung, a két cég a Linux Foundation égisze alatt fejleszti a Tizen névre keresztelt szoftvert, amely okostelefonok, tabletek, netbookok, okostévék és autós fedélzeti rendszerek alapjául szolgálhat. A cél az Android uralmának megdöntése.

Az Intelnek láthatóan nem szegte kedvét, hogy sehová sem jutott egyedül a MobLinnal, és a Nokiával közös MeeGo világuralmi tervei is kútba estek. A cég harmadszor is próbálkozik, ezúttal egy minden eddiginél nagyobb szereplő, a Samsung a társa a Tizen projektben, amely egy Linux-alapú, elsősorban a webre összpontosító platform mobil eszközök számára. A Tizen erőteljesen alapoz a MeeGóra és a Limóra, utóbbi szintén egy mobilos fókuszú Linux-disztribúció olyan cégek támogatásával mint a Motorola, a Samsung, az NTT DoCoMo és a Vodafone.

Linux+HTML5=Tizen

A Tizen célja egy olyan platform létrehozása, amely webes alkalmazások futtatására optimalizált, hasonlóan a Chrome OS-hez, csak ennek a megcélzott hardverplatformját nem PC-hez közeli formátumú eszközök jelentik, hanem ultramobil készülékek -  a Tizennel azt a szegmenst támadja az Intel és a Samsung, ahol jelenleg az Android arat.

"Felmerül a kérdés: miért nem fejlesztjük egyszerűen tovább a MeeGót? Szilárd meggyőződésünk, hogy a programok kis hányadától eltekintve a jövő a HTML5-alapú alkalmazásoké és azt gondoljuk, a befektetéseinket a HTML5 felé kell összpontosítanunk" - írja a MeeGo blogon Imad Sousou, az Intel Pen Source Technology Center vezetője. "De a HTML5 felé mozdulás nem csak abból áll, hogy egy webes runtime-ot teszünk egy meglevő Linuxra, akár egy mobilosra mint amilyen a MeeGo. A HTML5 korszak megköveteli, hogy az API-k amelyeket a HTML5 fejlesztők nem is látnak, nem feltétlen kell olyan merevek legyenek és így együtt fejlődhetnek a platformmal és akár piaci szegmensenként is változhatnak"

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

"A Tizen alkalmazásprogramozási interfészek a HTML5-ön és más webes szabányokon alapulnak és a várakozásaink szerint az alkalmazások túlnyomó többsége ezekre a fejlődő szabványokra alapoz. Ezek az API-k lefedik a platform változatos képességeit mint az üzenetküldés, a multimédia, a kamera, a hálózat és a közösségi média" - írja a Tizen hivatalos blogja, amely kitér arra is, hogy a natív kódban készült alkalmazások számára is lesz fejlesztői készlet.

Nagy alkalmazásbolt szolgáltatói háttérrel

A Tizen újdonsága a MeeGóhoz képest, hogy támogatást biztosít a Wholesale Application Community (WAC) számára is. A tavalyi Mobile World Congressen bejelentett együttműködés alapítói a világ legjelentősebb mobilszolgáltatói, köztük az AT&T, a Telefónica csoport, a Vodafone csoport és a Deutsche Telekom csoport (T-Mobile), de a tagok sorában megtalálható a Pannon tulajdonosa, a Telenor is. A szövetséghez a megalakulásakor három hardverszállító is csatlakozott, az LG, a Samsung és a Sony Ericsson.

A világszerte nagyjából hárommilliárd előfizetőt képviselő WAC célja, hogy a jelenleg rendkívül sokrétű mobilalkalmazás-piacot egyetlen, nyílt ipari platform, a HTML5 alá sűrítse, ami egyrészt megkönnyítené a fejlesztők munkáját, másrészt a fogyasztók számára is bővebb választékot kínálna. A valódi cél nyilvánvalóan nem más, mint hogy az operátorok kilépjenek a bitpipe-szerepből, vagyis az adatforgalmi bevételeken túl is részesedést szerezzenek az egyre nagyobb üzletnek bizonyuló mobilalkalmazás-piacterek működése után befolyó összegekből is.

A Tizen első verziója várhatóan 2012 elején készül el a kapcsolódó szoftverfejlesztői eszközökkel együtt, így a rá épülő készülékek akár az év közepén a piacon lehetnek. A Tizen az első bittől az utolsóig nyílt forrású projekt.

Vége a MeeGónak

"Szeretném személyesen megköszönni mindenkinek, aki részt vett a MeeGo projektben az elmúlt másfél évben és arra biztatnálak benneteket, csatlakozzatok hozzánk a Tizen.org-on. Remélem fel tudjuk használni a MeeGo projekt során tanultakat a Tizen sikeréhez, és remélem minél többen csatlakoztok!" - írja a MeeGo blogban Sousou, ami gyakorlatilag úgy is érthető: a MeeGónak egyszer és mindenkorra vége.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról