Szerző: Dojcsák Dániel

2011. május 23. 16:45

Bünteti a rootolt készülékek tulajait a Google

A Google kezdetek óta mantrázza az Android nyitottságát, s az ígéreteknek igyekszik is eleget tenni. Nem véletlen azonban, hogy az Apple a teljes zárás mellett döntött, úgy könnyebb átjutni jogi útvesztőkön.

A Google a hónap elején, a Google I/O konferencián jelentette be, hogy Android Music néven zenei szolgáltatást indít, illetve videókölcsönző is elérhető lesz a platformon. Az Egyesült Államokban a felhasználók már elkezdhették a tesztelést, de sokan szomorúan jöttek rá, hogy nem tudják elérni egyiket sem - s Google ugyanis kénytelen volt letiltani mindkét újdonságot minden olyan készüléken, ami egyedi ROM-ot futtat vagy rootolva van.

Ez nem elsősorban a nyitottságból való visszafordulás első jele, bár így is lehet értelmezni, hanem egy kényszerpálya, amit az Androidnak be kell járnia, ha zöld ágra akar vergődni a jogvédőkkel, jogtulajdonosokkal. A kiadók tartanak a kalózkodástól, attól, hogy egy tört, módosított rendszer lehetőséget ad a szerzői jogi szabályok áthágására. Ez nem az első eset, amikor a szerzői jogok miatt különböző hátrányok érik a felhasználókat, igaz az Egyesült Államokon kívül az emberek már szinte meg sem lepődnek egy ilyen eseten.

Nagy szabadság? Dehogy!

A probléma most viszont érinti az amerikai felhasználókat is. Minden androidos mobil, amin nem gyári ROM fut, s minden olyan, amin a felhasználó root jogot szerzett, egy hibaüzenettel válaszol, ha használója megpróbálja igénybe venni a Google Music vagy a videótéka funkciókat. Pedig a legtöbb esetben a rootolás nem feltétlenül a programok illegális felhasználása miatt születik meg, gyakran azért telepítenek extra ROM-ot a felhasználók, mert elégedetlenek a gyári szoftverrel, vagy egyszerűen nem fogadják el, hogy a gyártó hónapokig képtelen kiadni egy frissítést.

A legtöbb esetben teljesen jogosan dühösek a felhasználók, a Linux-alapú rendszer pedig tökéletesen alkalmas arra, hogy a szoftvert módosítsák, cseréljék, szabadon konfigurálják. Természetesen benne van a pakliban az is, hogy sokan a root jogot arra is használják, hogy a platform rendszereit megtévesztve olyan lehetőségeket vegyenek igénybe, ami az adott országban nem engedélyezett.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Google az eset kapcsán minden felelősséget áthárít a DRM rendszerre és annak fenntartóira. A magyarázat szerint “a rootolt okostelefonokon jelenleg nem támogatottak az említett szolgáltatások a szerzői jogokkal kapcsolatos követelmények miatt”. Valójában viszont azokat a tömegeket büntetik, akik elhitték, hogy az Apple-lel és a Windows Phone 7-nel ellentétben a Google Android egy nyitott rendszer, ami a kontrollt a felhasználó kezébe adja.

Legalábbis eddig ezeket a téziseket hirdette az Android. Ez a lépés, bármennyire szükségszerű volt és akármennyire így működik a szerződés az Apple, Netflix és egyéb tartalomszolgáltatók esetében is, agyonütötte az Android körüli illúziókat. A Google megoldásai az utóbbi időben azt engedik sejtetni, hogy a rendszer annyira és egészen addig lesz nyílt, amíg az hasznos számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról