:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. május 23. 12:48

A VMware ellen szövetkezik az iparág

Látványosan dominálja az x86-os virtualizációs piacot a VMware - részesedése a legfrissebb mérések szerint mintegy 75 százalék, míg a Linux-alapú Kernel Virtualization Machine megoldása fél százalék körüli részesedéssel bír. Hosszú csata lesz - ígérik az elemzők.

Szövetséget hozott létre Open Virtualization Alliance néven néhány jelentős iparági szereplő, közöttük az Intel, az IBM, a HP, a BMC és a Red Hat. A szövetség kimondott célja promotálni a nyílt forráskódú, Linux-alapú Kernel Virtualization Machine virtualizációs platformot. Az OVA ezzel a VMware-nek üzen hadat, a KVM-re épülő termékek ugyanis a virtualizációs nagyágyú termékeinek és megoldásainak közvetlen alternatívájává válhatnak.

Egy új világot

Az OVA elsődleges célja olyan referenciarendszerek létrehozása, amelyekre fel lehet építeni egy új, a VMware megoldásaival párhuzamos ökoszisztémát. Erre jelenleg nagy szükség is van, ahogy az OVA oldalán a tagok beismerik, a KVM-et egyelőre az iparág nem tartja vállalati szintű megoldásnak. A KVM platform közös támogatásával és a fejlesztések összehangolásával a virtualizációs megoldás sokkal hitelesebb lehet a piacon - ami kritikus fontosságú az új felhasználók és a fejlesztők - meggyőzésénél. A KVM - bár ígéretes - eddig nem aratott osztatlan sikert, a Gartner mérései szerint mintegy fél százalékos piaci részesedést sikerült kiharcolnia. Tom Bittman, a Gartner elemzője szerint ennek megfelelően a platformért alakuló szövetség hatása is korlátozott marad. "Ha nincs piaci részesedésed, összeállsz a nagyok ellen."

A KVM-alapú megoldások elterjedésének és szélesebb körű támogatásának legnagyobb nyertese a Red Hat lehet, amelynek Red Hat Enterprise Virtualization terméke a KVM-platformra épül. Bár a KVM egy teljesen nyílt rendszer, egyelőre csak a Red Hat van abban a pozícióban, hogy a KVM elterjedéséből profitáljon. Ez idővel természetesen változhat, azonban nem kizárt, hogy megismétlődjön a vállalati Linuxok története: a Red Hat okosan manőverezve gyakorlatilag iparági standarddá vált, miközben szoftvere teljesen nyílt forrású maradt. A szövetségnek tehát számolnia kell azzal a veszéllyel, hogy a VMware megoldása helyére egy másik, hasonlóképpen dominált platformot segítenek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A különböző szereplők természetesen különböző célokkal léptek be a szövetségbe. A szoftverekben és szolgáltatásokban utazó cégek (mint az IBM) a kezdeményezés farvizén remélnek behatolni a virtualizációval kapcsolatos, igen jövedelmező piacra. A hardvergyártók célja ezzel szemben a virtualizációs technológia standardizálása, és a piac felsorakoztatása egy nyílt forráskódú (így egyetlen szereplő által kisajátíthatatlan) hypervisor mögött.

A KVM de facto iparági szabvánnyá válásával eltűnne a VMware által élvezett versenyelőny, amelyet egyelőre saját hypervisora és felügyeleti eszközei biztosítanak számára. Ha a KVM elterjedne és valóban versenyképes lenne, akkor a piaci verseny hangsúlya eltolódna a kapcsolódó szolgáltatások és szoftverek felé - ahol a szövetség tagjai már sokkal otthonosabban érzik magukat.

Hosszú lesz

A VMware egyelőre stabilan őrz piaci fölényét, ugyan az utóbbi időben veszített némi részesedést a Microsoft és a Citrix felé, még mindig az installált bázis háromnegyedét birtokolja. Erre a fölényre pedig lehet építeni: a hypervisor és a közvetlenül hozzá kapcsolódó szoftverek és szolgáltatások mellett a VMware egyre komplexebb és szélesebb funkcionalitással rendelkező szoftvereket fejleszt, amelyekkel már a legnagyobbak eszközeit hívja ki - a különböző menedzsment-rendszerek például az IBM Tivoli elől szívják el a levegőt, természetes reakció tehát, ha Nagy Kék válaszul a VMware hátországát támadja.

Az első áldozat azonban várhatóan nem a VMware megoldása lesz, hanem a Citrix Xen. A platform az IBM aktív közreműködésével fejlődött, a prioritást azonban ezentúl a KVM kapja. "Az IBM Xen-támogató volt, és sok partnerünk használja. A Xen egy nagyon jó első próbálkozás volt, a KVM azonban tisztább, műszakilag elegánsabb és kevesebb karbantartást igényel" - mondta Daniel Fry, az IBM nyílt rendszerekért felelős alelnöke. A Nagy Kék elhivatottságát mutatja, hogy jelen pillanatban mintegy 60 mérnöke dolgozik a KVM fejlesztésén.

Mint ismeretes, a Xen egy teljes, önálló hypervisor, amelyet az alapoktól erre a feladatra építettek, a KVM ezzel szemben a Linux-kernel kiterjesztése, amely így képes a kernel egyéb, fejlett funkcióit is használni, mint az időzítő vagy a memóriakezelés. A KVM relatív hátránya, hogy működéséhez hardveres támogatás szükséges, mint az Intel VT vagy az AMD-V, ezek azonban minden modern processzornak részei már.

 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.