Szerző: Dojcsák Dániel

2011. április 28. 11:22

Már okostelefonról is elérhető a Google Docs

A Google egyre erőszakosabban igyekszik a Microsoft irodai szoftvercsomagját támadni, a most bejelentett Google Docs for Android pedig komoly fegyvertény a harcban. Az új alkalmazás felülete szép, gyors és nagyon hatékony lett.

A natív Google Docs alkalmazás hiánypótló az Android platformon. A Gmailbe beépített előnézet és a böngészőből elérhető webes Docs ugyan eddig is segített abban, hogy ne maradjon senki a szövegei, táblázatai vagy prezentációi nélkül, de a Google konyhakertjének mégis ez volt a gyenge pontja.

Félmegoldások helyett

A Gmail-ben lévő preview segítségével eddig is meg lehetett nyitni a fájlokat és el is lehetett menteni őket akár, de módosításra még nem volt lehetőség. Ezt a hézagot reagálta le nagyon sok fejlesztő, s szövegszerkesztő megoldások hada lepte el az Android Marketet. Van köztük egészen komoly, fizetős megoldás, mint a Documents to Go, vagy a Quickoffice, de sok egyéb apró program van, amivel a szerkesztés és a szinkronizálás feladata is elvégezhető. Ezek alól az alkalmazások alól most a Google kihúzta a talajt, hiszen ki fizetne 5-15 dollárt egy olyan funkcióért, amit a Google ingyen kínál.

A szabadon letölthető program eltér a szokásos Google Android dizájntól, kissé más színvilággal, tipográfiával és ikonokkal operál, mint amit a többi hivatalos Google alkalmazástól vagy éppen az  böngészőben elérhető Docs-tól megszoktunk. Maga a program végletekig egyszerű, a felfedezése bárkinek maximum 35 másodpercet kellene, hogy igénybe vegyen.

A fő lapon az épp aktív fiók címe és a fontosabb szűrési feltételek mellett a keresésnek és az új dokumentum létrehozásnak ikonja található. A dokumentumlistában görgetve napokra-hetekre-hónapokra bontva láthatjuk az elemeket, jobbra-balra lapozva pedig a webes felületről is ismert szűrések közt válthatunk (összes dokumentum,  saját dokumentum, megjelölt, stb.). Bármely dokumentum egy kattintással megosztható, átnevezhető vagy csillagozható. A megosztáskor a Google-fiók címlistájából válogathatunk alapból, de nyilván bármilyen cím beírható.

Szövegfelismerés

A szokásos funkciókon felül bekerült egy egyedi képesség a mobil alkalmazásba, ami igazán erőssé teszi azt. Az OCR, azaz optikai karakterfelismerés segítségével nem csak üres dokumentumot hozhatunk létre, hanem a mobil kamerájával egy nyomtatott vagy akár monitoron lévő szöveget lefotózva, az azonnal bekerül a Docs-ba, s a kép beágyazása mellett pár másodperc alatt a felismert szöveg is látható és szerkeszthető lesz.

Egyelőre ez a funkció csak angol nyelven működik megbízhatóan, s ott is ejt hibákat, de a Google Docs blogban azt ígérik, hogy a későbbiekben több nyelven, pontosabban ismer majd fel az algoritmus, illetve meglengették a fejlesztők a kézírás-felismerés bevezetésének lehetőségét is. Jelenleg leginkább a nem formázott, sztenderd betűtípust használó szövegekkel boldogul könnyen a felismerő, de ahogyan a hangfelismerés, ez is idővel csak jobbá válik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az alkalmazás ugyan használ a mobilon egy általunk kiválasztható méretű gyorsítótárat, de kizárólag online működik, vagyis folyamatos internetkapcsolatra van szüksége. Jövőbeni fejlesztési irány lehet az, hogy hálózati kapcsolat nélkül is hozzáférhessünk bizonyos dokumentumokhoz, igaz ezzel a program plusz háttér-adatforgalmat generálna. Jelen állapot szerint csak online eléréssel tudunk megtekinteni is dokumentumokat, egy új elemet létrehozva, az azonnal feltöltődik, s a szerkesztés gyakorlatilag a webes felület natív alkalmazásba ágyazott részén történik. A Google Docs minden legalább 2.1-es Androidot futtató mobilon működik, s földrajzi korlátozás nélkül, a világ minden országában ingyenesen letölthető az Android Marketből, innen.

Egyszerűbben licencelhető Google Apps

A Google az androidos Docs mellett egy másik változtatással is vonzóbbá kívánja tenni online irodai megoldását a vállalatok számára. Az  Apps for Business eddig évente 50 dollárba került felhasználónként, de a Google - vélhetően a Microsoft Office 365 béta megjelenésére reagálva - úgy döntött, havi előfizetési konstrukciót is nyújt, hasonlóan a redmondiakhoz. Ennek értelmében a Google Apps for Business mostantól nem csak egy évre, hanem akár egy hónapra is megvásárolható, felhasználónként 5 dollárért (az Office 365 ára haiv 6 dollártól indul).

Szintén újdonság, hogy az új felhasználóknak a havi vagy éves díjat nem előre, hanem utólag kell kifizetni. A hivatalos blogban a Google azzal magyarázza a változást, hogy ezekben a turbulens időkben a megcélzott piacon gyakori a létszám növekedése és csökkenése és a cégeknek jobban kell ügyelniük a cash flow-ra.

Egy, a felhasználók számára kellemetlen változást is bevezetett a Google: május 10. után a korábbi 50 helyett  már csak legfeljebb 10 fős vállalatok használhatják ingyen a Google Apps-et, az ennél nagyobb szervezeteknek kötelező a Google Apps for Business fizetős konstrukciót választani, amely 99,9 százalékos rendelkezésre állást, nagyobb tárhelyet és egyéb előnyöket kínál. A 10 főnél kisebb cégek, valamint oktatási intézmények és non-profit szervezetek továbbra is elérhetik a Google Apps ingyenes verzióját. A változás a meglevő felhasználókra nem vonatkozik, csak azokra, akik május 10. után csatlakoznak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról