Szerző: Dojcsák Dániel

2011. április 15. 12:58

Összeolvad a TV és a net a Samsung okostévékben

Magyarországra is megérkezett a Samsung idei tévékínálata, és úgy tűnik, hogy a tavalyi 3D-őrületet követően 2011 inkább szól az okos funkciókról, mint a térhatásról. A dimenziók persze nem tűnnek el, de sokkal inkább előtérbe kerül a tény, hogy a tévé inkább egy központi kijelző az otthoni szórakozáshoz.

A tavalyi év a szórakoztatóelektronikai gyártók számára különösen izgalmas volt, hiszen mindent feltettek egy lapra, s egy merész ugrással mindenki nekifeszült a 3D témának. Arra mindenki számított, hogy tartalomból nem lesz elegendő, de talán arra nem, hogy ennyire. A technológia pedig nem adja el önmagát, a fogyasztó nem a specifikációk miatt vesz meg egy készüléket, hanem az élményért, amit kap. Itt a HWSW-n is több alkalommal megírtuk, hogy a térhatású otthoni megjelenítés még gyerekcipőben jár, nem csak azért, mert a technológia nem kiforrott és nem csak azért, mert a szemüveg továbbra is egy kényelmetlen kompromisszum, hanem leginkább a tartalom hiánya miatt. A felkonvertált 2D-s tartalom valamelyest enyhítette ezt a helyzetet, de valódi megoldást nem adott.

2011: eljött az okostévé korszak

A Samsung tévéiben is ott szunnyadt ugyanakkor egy lehetőség, ami sokkal többet ígért a felhasználónak, mint a térhatás. A Wi-Fi vagy Ethernet kapcsolaton keresztül internetre való csatlakozás, az alkalmazások telepítésének lehetősége, illetve a kiegészítő nélkül külső tartalom lejátszása már a tavalyi modellekben is fontosabbnak tűnt. Idénre pedig ezt vette a dél-koreai gyártó a fókuszba, és úgy fest 2011-et az okostévék évének szentelik. A konkurensek közül van, aki szintén a tartalom irányába indult el, mint például a Toshiba, de a legnagyobb rivális, az LG még vár ezzel a vonallal, és láthatóan inkább a 3D-re koncentrál.

A Samsung viszont egészen a középkategóriáig tolta le az okostévé funkciókat, így a legalsó, belépő szintű modellt leszámítva mindegyik típus fel van vértezve több kevesebb okos képességgel, sőt DivX lejátszásra már a legolcsóbb berendezés is képes. A teljes 3D támogatás 2D-3D konverterrel viszont megmaradt a felső három kategóriába, azt csak a 6500-as, 7000-es és 8000-es sorozat tudja, viszont a 6000-es és 6100-as sorozatba is lecsúszott a 3D, igaz csak 3D-ready-ként, azaz külső lejátszót kell használni hozzá, s 2D-s képből sem tud térhatásút készíteni.

Az okostévé felület ráadásul az idők során jelentősen továbbfejlődött, a jelenlegi Smart HUB-ot már sikerült olyan alaposan lecsiszolni, hogy használható, érthető, vállalható legyen. Ugyan messze van még attól, hogy használhatóság és felhasználói élmény, vagy éppen látvány szempontjából kiválónak nevezzük, de funkcionalitását tekintve egy rövid kipróbálás, bemutató után úgy tűnt, hogy rendben van. A szűk keresztmetszet jelenleg a tévébe épített processzor, de a következő években valószínűleg semmi akadálya nem lesz annak, hogy az okostelefonokból ismert chipek feltűnjenek a tévékben is.

Nem PC-s, nem bonyolult

A Smart HUB lényege, hogy tévénézés közben is bármikor előhívható felületen a készülék egyéb funkciói is karnyújtásnyi távolságba kerülnek, nem kell átváltani egy másik módba, sőt, közben kis ablakban nézhetjük tovább az előképet is. A kezelőfelületen egy-két kattintásnyi távolságban elérhetőek az extra lejátszási funkciók, akár hálózatról, akár DLNA-n keresztül, akár csatlakoztatott külső tárhelyről, emellett a Samsungapps.com-ról letöltött alkalmazások is kirakhatóak. A piactér kínálata egyelőre elég szűkös, de már magyar programok is fellelhetőek, igaz ezek kivétel nélkül valamelyik hazai tartalomszolgáltató tévés reinkarnáció. Olvasgathatjuk az Index, [origo] vagy az NLC híreit vagy éppen streamelhetjük a megjelent videókat.

A 6000-es sorozattól felfelé a beépített alkalmazások közt találunk Facebook és Twitter klienst is, tudunk csetelni, üzeneteket küldeni. A 6100-as sorozatnál lép be a PVR Ready funkció, ami annyit tesz, hogy a tévéhez csatlakoztatunk egy külső merevlemezt, amire a készülék képes felvételt rögzíteni. Természetesen időzíthető a felvétel, és az EPG adatbázisból kinyert címen menti el az adott műsort, így keresni sem túl bonyolult később. A fájlböngészés viszont még kissé PC-szerű, egy egyszerű felületet kapunk, ahol könyvtár- és fájlstruktúrába rendezve találjuk meg a tartalmakat. Illetve szerzői jogi okok miatt egy olyan korlátozás is bekerült, hogy a rögzített videókat csak azon a tévén játszhatjuk le, amin felvettük.

A szoftver a lényeg

Ügyes kezű programozók persze bizonyára készítenek majd ehhez a funkcióhoz egy törést, ezzel el is jutottunk oda, hogy a tévékészülékünkre is saját szoftvert tölthetünk fel, ami valóban azt jelenti, hogy ez a készülékkategória is szintet lépett. Mivel sok korlátozás csupán szoftveres, miközben a tévék hardvere szinte teljesen azonos, ezért egy szoftverfrissítéssel könnyen varázsolhatunk egy drágább modellt a tévéből. Ugyanezt persze a Samsung is meg tudja tenni, a gyors fejlődés nem feltétlenül kell azt jelentse, hogy ha valaki most vesz egy tévét, akkor a három hónap múlva bemutatott képességekről le kell mondania, amíg nem vesz egy új modellt.

Az új tévékben a frissítés automatikus és teljesen online. Az internetre csatlakoztatott tévé a Samsung szerveréről képes frissíteni magát, így nem elképzelhetetlen, hogy egy új nem feltétlenül kulcsfontosságú, de éppen hasznos vagy kényelmes újítás gyorsan bekerül a már a nappalikban lévő eszközökre is.

Ilyen szoftveres extrának tűnik a teljes webböngésző, illetve a Skype kliens. A 6500-as sorozattól teljes értékű böngészőt kapunk, ami ugyan nem egy kényelmes módja az internet elérésének, hisz nem valami mókás távirányítóval URL-t gépelni, de a fotelban fekve egy Wikipedia keresés vagy épp a HWSW megnyitása jól jöhet bármikor, főleg, ha meg sem kell hozzá mozdulni.

DLNA-buli

Szintén a 6500-as sorozattól kezdve találunk beépített Wi-Fi-t a tévében, az olcsóbb modellekhez ezt pluszban lehet csatlakoztatni. Ha vezeték nélkül kapcsolódik a tévé, akkor nem csak az internetes tartalmakat tudja magába szívni, hanem DLNA kapcsolaton keresztül - amit a Samsung AllShare-nek hív - bármilyen DLNA-képes eszközről küldhetünk rá fotókat, videókat vagy zenét a nagy kijelzőre. Ha valakinek úgy kényelmes, akkor akár a mobiljáról is lejátszhat egy FullHD filmet, de az otthoni NAS eszközökről, PC-ről, notebookról is lehet szemezgetni.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Wi-Fi kapcsolattal pedig az okostelefonok egy másik funkciót is felvesznek, mégpedig a távirányítóét. Android és iOS platformon már elérhető a Samsung Remote alkalmazás, amivel a mobilt távirányítóként tudjuk használni, kezdve a csatorna léptetéstől, a YouTube alkalmazás elindításán át a böngésző kezeléséig vagy a csetelésig. Ugyan a Samsung kiad hamarosan egy érintőképernyős távirányítót is, de önmagához képest az igen drága lesz, ha már egyébként is van valakinek egy okostelefonja, akkor érdemes hozzá az ingyenes alkalmazást letölteni. Hátránya nyilván az, hogy a családban mindenkinek saját távirányítója lesz.

Az okostelefon is bekapcsolódik a körbe

A csatlakoztatás egyszerű, a letöltés után a tévéhez csatlakozva engedélyezni kell a hozzáférést és onnantól kezdve a későbbiekben már automatikusan működik. A 7000-es és a 8000-es sorozat pedig még tovább merészkedik az okostelefonok, illetve tablet gépek bevonásában. A 2nd TV képesség révén a tévén látható képet vissza lehet streamelni a mobil eszköz kijelzőjére, így a Wi-Fi router rádiuszában maradva bárhová magunkkal vihetjük a tévéadást..

Az okostévék persze továbbra is igyekeznek kijelzők is maradni, így lehetne sorolni néhány újabb képességet, amitől még fényesebb, még kontrasztosabb lesz a kép vagy megemlíthetnénk, hogy a felső két kategóriában már mindössze 5mm vastag a panel körül a káva, de jelenleg úgy tűnik, hogy a külsőségek ideje lejárt, s a következő években a tévéket már nem számokkal adják el, hanem valóban hozzáadott tartalommal és funkciókkal. A felbontás nem fog növekedni, a Full HD szabvány elegendő ebben a mérettartományban, vékonyabb sem valószínű, hogy lesz sokkal egy-egy jövőbeni modell, a negyedik dimenzió sem fog belépni, s a képfrissítés és a kontrasztarány is olyan magasságokban jár, ami felett nem értelmezhető egy átlagember számára a fejlődés. A szoftverek, alkalmazások és a könnyen elérhető tartalom viszont mindenkinek tetszik.

A Samsung budapesti főhadiszállásán tartott bemutatón a 8000-es sorozat 55 hüvelykes képátlójú modelljén próbáltuk ki, néztük meg, hogy mit gondol okostévének a dél-koreai cég, s a prezentáció még úgy is nagyon meggyőző és ígéretes volt, hogy tudjuk a demózott modell kevés háztartásba jut majd el a közeljövőben. Az 55 hüvelykes 8000-es modell induló ára több mint 800 ezer forint lesz. Igaz ebben minden benne van, az extrákról való lemondással ez az ár jelentősen csökkenthető. A pontos variációkat a cikkben is mellékelt ábráról lehet leolvasni, ami alapján mindenki eldöntheti, hogy melyik modell megfelelő.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.