Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 15. 06:00

Letölthető a végleges Internet Explorer 9

Kedd hajnali hat órától magyarul is letölthető az Internet Explorer 9 végleges verziója, amely minden téren jelentős továbblépés az IE8-hoz képest. De vajon elég lesz a Firefox és a Chrome ellen?

A Microsoft várakozásai szerint a webes szabványokat követő, villámgyors és megújult kezelőfelületű böngésző meg tudja állítani az IE részesedésének folyamatos csökkenését. Az IE9 előzeteseit, az ősszel kiadott bétát és a januárban megjelent kiadásra jelölt verziót (RC) több mint 40 millióan töltötték le a Microsoft adatai szerint. A piaci hatása azonban még kicsi az IE9-nek, a www.rankings.hu adatai szerint a magyar internetezőknek mindössze kevesebb mint 0,3 százaléka használja.

Szebb, gyorsabb, jobb, ígéri a Microsoft

A Microsoft fejlesztői mindent bevetettek annak érdekében, hogy az IE9-et a felhasználók megkedveljék. Számos új funkció az internetezőktől befutott visszajelzések alapján került be a szoftverbe, illetve a szoftvercég a felhasználói szokások tanulmányozásából is sokat tanult. A cég által nyilvánosságra hozott statisztikák szerint az IE-használók mindössze 1 százaléka nyit böngészőjében új fület billentyűkombinációval, 4 százaléka ad hozzá oldalt a kedvenceihez, 9 százaléka használ egyszerre nyolcnál több fület böngészés közben és 15 százaléka nyit új böngészőfület a CTRL és az egérkattintás kombinációjával. Ilyen és ehhez hasonló adatok birtokában alakította a Microsoft az Internet Explorer 9-et olyanná, amilyen.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vállalat a funkcionális újdonságok közül elsősorban azt emeli ki, hogy az IE9 felhasználói letűzhetik kedvenc weboldaluk ikonját a tálcára és úgy használhatják mintha csak egy önálló alkalmazás lenne. Ilyenkor az ikon mellett speciális értesítések is megjelenhetnek – a Facebook esetében például egy csillag jelzi, ha a felhasználónak új üzenete érkezett. A letűzött weboldalak ikonján jobb kattintásra egy egyedi menü jön elő, amely az adott oldal speciális funkcióihoz enged közvetlen hozzáférést. Egy letűzött ikonhoz akár több weboldal is beállítható, amelyek egy kattintásra, egyszerre nyílnak meg.

A nagyjából két éve kiadott Internet Explorer 8-at jogosan érte kritika a sebessége miatt, az IE9 fejlesztői erre a területre fektették talán a legnagyobb hangsúlyt. Az új Internet Explorer egy weboldal minden elemét képes hardveres gyorsítással megjeleníteni, beleértve a szövegeket, bittérképeket, vektoros ábrákat és videókat is. A JavaScript-motort is felturbózták Redmodban, tesztünk szerint azonos gépen futtatva az IE9 a népszerű SunSpider benchmarkban a Firefox 4 RC-nél és a Chrome 10-nél is jobb teljesítményt ér el. A webes szabványok támogatása terén is előrelépett az IE9, valamint új biztonsági képességekkel is bővült.a böngésző, a Tracking Protection révén a felhasználók elrejthetik tevékenységüket, hogy az általuk nem megbízhatónak ítélt weboldalak ne tudják követni internetezési szokásaikat.

Elég szép, elég gyors, elég jó?

A Microsoft Internet Explorer részesedése az előző évtized közepén volt a csúcson, miután teljesen ki tudta szorítani a piacról a Netscape-et és gyakorlatilag egyeduralkodóvá vált. Az IE6-tal kapcsolatos biztonsági problémák, majd az IE7 lassúsága azonban elidegenítette a felhasználókat, akik ezer örömmel váltottak az időközben erőre kapó Firefoxra, majd később a Chrome-ra. Ennek a folyamatnak az eredményeként az IE már "csak" 56 százalékos részesedéssel rendelkezik a böngészőpiacon, megelőzve a 21 százalékos Firefoxot és a 11 százalékos Chrome-ot. Az IE9-cel a Microsoft megpróbálta kijavítani azokat a hibákat, amelyek miatt a felhasználók elfordultak a korábbi verzióktól, kérdés, ez mire lesz elég ebben az erős mezőnyben.

A végleges Internet Explorer 9 letölthető a www.beautyoftheweb.com vagy a www.awebszepsege.hu oldalról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról