Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 8. 16:03

Eltűnhetnek a kíváncsi hirdetők szeme elől az IE9 felhasználói

A hivatalos Internet Explorer blogban megjelent információk szerint az IE9 kiadásra jelölt, azaz release candidate (RC) verziója tartalmazni fogja a Tracking Protection technológiát, amivel a felhasználó letilthatja a böngészési szokásainak követését.

Szörfözéskor a felhasználók számos nyomot hagynak maguk után, ezek egy részéről pedig egyáltalán nem is tudnak: a meglátogatott weboldalaknak külső elemei is lehetnek, amelyekhez szintén eljutnak a látogatóról szóló információk, azok tudta és beleegyezése nélkül. Ebben nincsen semmi új vagy váratlan, egyszerűen így működik az internet. Az Internet Explorer 9-ben létre lehet hozni egy Tracking Protection listát (TPL), ez tartalmazza azokat a domaineket, amelyek felé a böngésző csak akkor továbbít adatot, ha a felhasználó hozzájuk tartozó oldalt látogat meg. Ezzel elejét lehet venni annak, hogy a felhasználóról szóló információk harmadik félhez kerüljenek át.

A Microsoft csak a mechanikát építi be a böngészőbe, annak tartalommal feltöltése, vagyis a lista elkészítése és gondozása a felhasználó dolga - mindenki maga választhatja meg, ki elől szeretne "elbújni". A listákon részletekbe menően szabályozhatók, milyen oldalakkal akar információkat megosztani a felhasználó, vagyis a tiltólistán is lehetnek kivételek. TPL-eket létrehozhatnak maguk a felhasználók, illetve letölthetnek ilyeneket a netről is ha akarnak, a magánszféra védelmével foglalkozó csoportok weboldalain biztos elérhetők lesznek ilyenek. Mivel a Tracking Protection által blokkolható elemek szükségesek lehetnek egyes oldalak működéséhez (pl. cookie-k), ezért a Microsoft alapértelmezésként nem kapcsolja be a szolgáltatást és a felhasználó is bármikor kikapcsolhatja.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A legnagyobb hirdetőket tömörítő Interactive Advertising Bureau nemtetszését fejezte ki az IE9-be  technológiával kapcsolatban is. "Aggódunk, hogy a böngészők új képességei blokkolni fogják azokat a hirdetéseket, amelyek lehetővé teszik az ingyenes tartalom megjelenését az interneten" - mondta a Wall Street Journal üzleti napilapnak Randall Rothenberg, az IAB elnök-vezérigazgatója. A Microsoft már az Internet Explorer 8-ba is tervezett egy InPrivate Filtering módot, amely lehetetlenné teszi a webszájtok számára, hogy bármilyen információt gyűjtsenek a számítógépről. A böngésző végleges verziójában azonban a reklámipari lobby nyomására alapértelmezésként nincs bekapcsolva ez a funkció, és a böngésző minden egyes indításakor be is kell kapcsolni.

Az Egyesült Államokban egyre nagyobb figyelmet kap az internetes magánszféra (privacy) védelme: a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission) december 1-én hozott nyilvánosságra egy állásfoglalást, amelyben sürgette egy olyan "ne kövess" rendszer létrehozását, amivel a fogyasztók tilthatják az online aktivitásuk naplózását. A Tracking Protection List az IE9 kiadásra jelölt verziójában debütál, ami a HWSW információi szerint 2011 legelején jelenik meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról