Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 3. 11:30

Gartner: a tabletek a PC-k piaci ellenfelei

Visszavágta a PC-piac bővülésére vonatkozó előrejelzéseit a Gartner, ahogy egyre több arra utaló jelet észlel, hogy a tabletpiac nem a PC-piactól függetlenül, hanem annak részben helyettesítőjeként fejlődik.

2011-re és 2012-re is moderálta a PC-piac növekedési előrejelzéseit a Gartner, így az idei évre 10,5, jövőre pedig 13,6 százalékos évi növekedést vár, szemben az eddig számolt 15,9 illetve 14,8 százalékos adatokkal. Az óvatosabb előrejelzések mögött a tabletek erőteljes elterjedése, valamint a kínai felvevőpiac átmeneti gyengélkedése áll. A Gartner szerint így 2011-re 387,8 millió PC eladása várható, 2012-re pedig 440,6 millió.

Tablet felé félúton

A lassabb növekedés mögött a fogyasztói igények változása áll, mondta Ranjit Atwal, a Gartner kutatási igazgatója.  "Általánosan csökkenőben a fogyasztók lelkesedése a hordozható számítógépek iránt". A konzumer termékek hajtották a PC-piac elmúlt harminc éves növekedését, az elmúlt öt évben évi 40 százalékot meghaladóan nőtt a fogyasztóknak szánt mobil számítógépek eladása, ahogy egyre többen ezeket az eszközöket használták a mindennapi internetelérésre és médiafogyasztásra. A vezeték nélküli eszközök árának és energiafogyasztásának csökkenésével azonban egyre több és egyre kisebb készülék kapcsolódik az internetre, a fogyasztók pedig ma már gyakorlatilag az összes online tevékenységüket el tudják PC nélkül is végezni, állítja a Gartner.

"A fogyasztók egyre növekvő arányban fordulnak a hordozható PC alternatívái, a táblagépek felé, ennek köszönhetően a számítógépek növekedése jelentősen lassulni fog - elsősorban a fejlett piacokon" - mondta George Shiffer, a Gartner másik kutatási igazgatója."Valamikor azt hittük, hogy a hordozható számítógépek növekedése megállíthatatlan, ahogy a fogyasztók második és harmadik számítógépet vásárolnak. Ezzel szemben a fogyasztók a vártnál jóval hosszabb ideig megtartják számítógépeiket és táblagépeket használják első számú hordozható eszközként. A fejlett piacokon így 2015-ig nem is számíthatunk 10 százalék feletti növekedésre."

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A PC-s szállításokat az üzleti felhasználású számítógépek fogják hajtani az elkövetkező pár évben, ahogy a hatalmas méretű Windows XP-s számítógépparkot a cégek elkezdik leváltani Windows 7-re és modern hardverre. Ennek megfelelően a kis- és nagyvállalati piac várhatóan kétszámjegyű növekedést mutat be 2015-ig. A táblagépek eladásai ugyanakkor ezt a piaci szegmenst is elérik, és bizonyos feladatköröket meg fognak hódítani - vélik az elemzők.

A fogyasztók jelentős része kivárásra játszik idén és eltolja időben a következő vásárlását, amíg elegendő információt gyűjt a táblagépek 2011-es özönéről. Ez a habozás főleg a notebook-vásárlásokat fogja vissza, hatása pedig még akkor is jelentős, ha a fogyasztók jelentős része végül csak a bevált modell mellett dönt és számítógépet vásárol.

Cserbenhagyott fogyasztók

A Gartner szerint a notebookok egyelőre nem tudják felvenni a versenyt a tabletekkel - ami  a rövid akkus üzemidőnek és a gépek még mindig jelentős tömegének tudható be. A tabletek ezzel szemben könnyűek, elég kicsik és az üzemidejük számottevően jobb mint PC-s társaiknak. A hordozható számítógépek vásárlói számára pedig ezek a jellemzők sokkal fontosabbak, mint a teljesítmény - amelyre a PC-gyártók és az alkatrészszállítók folyamatosan fókuszálnak. A Gartner szerint a táblagépeknek sikerült átvenniük a "kiegészítő" szerepét a notebookoktól, az okostelefonok és a táblagépek együttes rohamát pedig a notebookok nehezen állják.

Ahogy a HWSW-n már korábban is beszámoltuk róla, az okostelefonok és a táblagépek folyamatosan kiszorítják a PC-ket a személyi számítógép eredeti jelentésében: ezek az eszközök könnyebben hordozhatóak, kezelőfelületeik sokkal emberközelibbek, miközben a "nagy" PC-k gyakorlatilag minden funkcióját képesek ellátni valamilyen formában. Természetesen ezek az eszközök még limitáltak, ahogy a használatukhoz szükséges felhőbe költözés sem zökkenőmentes - amennyiben azonban a számítógépes ipar nem lesz hajlandó és képes előállítani olcsó, jó minőségű, hosszú üzemidővel rendelkező, bekapcsolás után azonnal használatra kész hordozható gépeket, a felhasználók elsöprő többsége el fog költözni a PC-s világból.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról