Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 1. 09:54

Hibás Sandy Bridge chipsetek kerültek piacra

Több mint hatmillió hibás H67 és P67 chipkészletet szállított a piacra az Intel. A problémás lapkákban az egyik SATA-vezérlő idővel tönkremehet.

Az Intel problémát talált a Sandy Bridge generációs processzorokhoz kifejlesztett 6-os sorozatú (Cougar Point) chipkészletekben. A vállalat tegnapi tájékoztatása szerint a hiba miatt idővel a Serial ATA eszközök, azaz merevlemezek és optikai meghajtók működése bizonytalanná válhat. A chipsetek gyártását azóta leállították, a hibát kijavították,.a javított Cougar Point chipkészleteket február végétől szállítja a vállalat.

Probléma lehet a SATA-vezérlővel

Az Intel H67, P67 chipsetekben két SATA-vezérlő van, egy 3 Gbps és egy 6 Gbps sebességű- Az Anandtech szerint a problémát a 3 Gbps SATA vezérlő órajeltovábbító hálózatában található  egyik tranzisztor okozza, amely a vártnál nagyobb áramot szivárogtat és idővel akár tönkre is mehet, minek következtében az egész vezérlő meghibásodik. A 6 Gbps SATA vezérlőt ez a probléma nem érinti, tehát elméletileg azok a felhasználók, akik csak azt használják (SATA port 0,1), soha nem találkoznak a hibajelenséggel.

A tervezési hiba csak a chipset B-steppingjében van jelen, azonban a hardvergyártókhoz leszállított chipsetek ebből a steppingből kerülnek ki. Az Intel több mint 6 millió 6-os sorozatú chipkészletet szállított le eddig, és 700 millió dollárt különített el a probléma kezelésére, vagyis leszállított termékenként közel 90 dollárba kerül a baki. A vállalat kénytelen volt leállítani az érintett chipsetek gyártását, áttervezni azokat, újra elindítani a gyártást, valamint meg kell állapodnia a hardvergyártó partnerekkel az eset kezeléséről.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A probléma csak és kizárólag a 6-os sorozatú chipkészleteket érinti, nem a Sandy Bridge processzorokat. Az Intel tájékoztatása szerint aki H67 vagy P67 chipsetre épülő gépet vagy alaplapot vásárolt, nyugodtan használhatja akár komoly terhelés alatt is, amíg a gyártókkal megállapodás születik az esetleges cseréről vagy más megoldásról. Az érintett rendszereket január 9-e óta szállítják a végfelhasználók részére, csak azok a komplett gépek tartalmazhatják a hibát, amelyekben második generáció négymagos Core i7 vagy Core i5 processzor található.

Nem az Intelt, a PC-gyártót kell keresni

Az Intel egyelőre nem adott ki tájékoztatást arról, mi fog történni a már eladott notebookokkal és alaplapokkal, amelyekbe a hibás chipsetek kerültek. Notebookok esetén a PC gyártóján múlik, a beépített merevlemez és optikai meghajtó melyik SATA-portokhoz csatlakozik, vagyis a boltokban lehetnek akár olyan készülékek is, amelyek elvileg nem érintettek. Ami biztos, hogy a vásárlóknak közvetlenül az érintett hardver gyártójával kell felvennie a kapcsolatot, ha meg szeretné tudni, milyen lépéseket kell tennie, vagy hogy jogosult-e cserére, pénzvisszafizetésre.

A Samsung már bejelentette, összesen hat olyan terméksorozata került piacra Dél-Koreában amely a problémás chipsetet tartalmazza és egy ilyen termék kapható az amerikai boltokban. A vállalat díjmentesen kicseréli a gépeket, amennyiben a vevő ezt igényli, vagy kérdés nélkül visszaadja a vételárat. A Samsungot az eset pénzügyileg nem érinti, a költségeket az Intel állja. Feltehetően más PC-gyártóknál is hasonló gyakorlatra lehet számítani.

Kísért az FDIV hiba

Nem ez az első kínos hiba az Intel termékeinek történetében. A Pentium processzorban 1994 őszén talált osztási hibát egy prímszámokat kutató matematikus, Thomas Nicely. A Pentium első változatai bizonyos lebegőpontos (FDIV) osztási műveleteknél rossz eredményt adtak, és noha a vállalat váltig állította, hogy a hétköznapi vásárlókat a hiba nem érinti, a média annyira felkapta az esetet, hogy a közfelháborodás miatt végül minden érintett chipet ki kellett cserélni. Az eset 475 millió dollárjába került az Intelnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról