Szerző: Koi Tamás

2010. december 23. 11:44

Harminc métert zuhant és túlélte - videóval!

A különböző ütés- víz- por- és mindenálló mobilok viszonylag ritkán kerülnek az átlagos telefonhasználó figyelemkörébe, többnyire zord körülmények közt dolgozó emberek kezében látni őket, nem csoda, hogy némelyik irtózatos terhelést bír ki. A Sonim XP1300 Core pedig mind közül az egyik legszívósabb.

Aligha mond bármit is egy átlagfelhasználó számára, hogy a Sonim legújabb strapamobilja IP68 minősítést kapott, az viszont bizonyára annál több emberben felkelti az érdeklődést, ha azt mondjuk, hogy szöget lehet beverni a kijelzőjével, illetve simán túléli, ha jégtömbbe fagyasztják, majd kihajítják a hatodikról. Szerencsére a telefon itthoni forgalmazója mindenféle kártérítési kötelezettség nélkül kölcsönadott nekünk egy ilyen mobilt, úgyhogy gátlástalanul dolgozhattunk rajta, hogyan pusztíthatnánk el.

Mielőtt a fájdalmas perceket okozó gyorsteszt taglalására térnénk, érdemes a telefon néhány alapjellemzőjével megismerkedni. Először is a külsejével. A telefon nem kifejezetten mondható szépnek, bár mint tudjuk, ez egyéni preferencia kérdése, mondjuk az ütésálló burkolatot aligha lehetett volna esztétikusabbra készíteni - a telefon háza hol gumírozott felületből, hol karbon erősítésű műanyagból áll, tömege pedig majdnem 200 gramm.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A készülékházon gyakorlatilag nincsenek nyílások, a töltő- és audiocsatlakozót szigetelt fedlap takarja, a hátlapot csavarokkal kell rögzíteni, a hangszórók és mikrofonok pedig sem port, sem vizet nem engednek be a készülékházba. A telefon tudását és menürendszerét méltatlan lenne összehasonlítani a mai okostelefonokéval, a Sonim ettől függetlenül tetszetős menüt készített, mely leginkább a Sony Ericsson telefonok pár évvel ezelőtti felületét idézi. A strapabíró mobilra Java-alapú alkalmazások telepíthetők, van e-mail kliens és EDGE-kapcsolat, de mindez jottányit sem érdekli azt az embert, aki csak arról akar megbizonyosodni, mit bír ki a telefon.

A mobil bemutatkozó sajtótájékoztatóján láthattuk, hogy a Sonim XP1300 Core kijelzőjével akár szöget is be lehet verni, annyira ellenálló (egyébként ez a darab került hozzánk tesztre), úgyhogy a kijelzőt ezúttal nem nyaggattuk. Az XP1300 Core elpusztítását így inkább a rendelkezésünkre álló szerény eszközeinkkel kíséreltük meg: a telefon előbb egy bögre vízbe került félig elmerítve, majd egy napra a fagyasztóba vizestül-bögréstül, végül kidobtuk a hatodik emeleti irodánk erkélyéről. A kísérletről videó is készült, melyet most mindenkivel megosztunk az ilyenkor szokásos jótanács kíséretében: Ne próbáljátok ki otthon!

(Videóvágás: Takács Flórián)

Mint az a videóban is látható, a teszt során a telefont nem sikerült meggyilkolnunk, csupán megnyomorítottuk kissé, emellett vannak kétségeink afelől, hogy a vízállósága megmaradt a készüléknek. A burkolat ugyanis a becsapódási pontból kiindulva az illesztéseknél szétrepedt, igaz, ettől még a telefon működőképes maradt és egyetlen alkatrész sem repült le róla. A Sonim XP1300 Core-nak ezért mindenképpen jár az elpusztíthatatlan jelző, hiszen nem elég, hogy harminc métert repült, de a jég tömege legalább megduplázta a telefon súlyát, emellett a hidegben minden műanyag ridegebb lesz, a mobil mégsem esett atomjaira a becsapódáskor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról