Szerző: Koi Tamás

2010. november 26. 15:10

Szöget lehet beverni a világ legstrapabíróbb mobiljával

Magyarországon is forgalomba került a napokban az ipari felhasználásra szánt, rendkívül ellenálló Sonim mobiltelefon-portfóliójának legújabb tagja, az XP1300 Core.

A készülék a gyártó szerint jelenleg az egyetlen olyan mobiltelefon a világon, mely megfelel az elektronikai berendezések külső behatásokkal szembeni ellenállását meghatározó szabvány legszigorúbb fokozatának. Az IP68-megfelelőség gyakorlatilag teljes por- ütés- és vízállóságot feltételez, a Sonim XP1300 Core-t ennek megfelelően kifejezetten zord körülmények közti felhasználásra, ipari környezetbe, vagy extrém sportolóknak ajánlja a márka hazai forgalmazója, a PTTSystems.

Mindent kibír

A Sonim XP1300 Core tudását tekintve nem tartozik a manapság kapható hagyományos mobilok élvonalába, a gyártó ugyanakkor különleges figyelmet fordít arra, hogy a mobilt gyakorlatilag minden körülmény között használni lehessen. A készülék ennek megfelelően robusztus külső borítást kapott, melyen nem jut át a por, a víz, olaj és más szennyeződés, emellett extrém hőmérsékleti körülmények közepette is működőképes.

Az XP1300 Core külső burkolatának ellenállóságát a gumírozott borítás mellett az üvegszál erősítésű ház adja, emellett a mobil 2 hüvelykes képátlójú, QVGA felbontású kijelzője előtt is 1,5 milliméter vastagságú, rendkívül ellenálló üveg (fantázianevén Gorilla Glass) található. Hogy a panel védelmi mechanizmusának erejét demonstrálják, a sajtótájékoztatón a mobil kijelzőjével több szöget is bevertek egy deszkalapba anélkül, hogy az üvegen bármilyen sérülés vagy komolyabb karcolás megjelent volna.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A gyári specifikációk szerint a telefonnak meg sem kottyan, ha két méteres magasságból leejtik, emellett tartósan tűri a vizet is, az adatlap szerint legfeljebb két méteres mélységig. A vízállóság természetesen az XP1300 Core mikrofonjaira és hangszóróira is vonatkozik, ráadásul mivel a mobilt olyan környezetben is használhatják, ahol különösen nagy zajterhelés jelentkezik, ezért a hangszóró akár 100 decibeles hangerővel is meg tud szólalni.

A cég tavaly óta áll kapcsolatban az amerikai gyártóval, és idén kezdte meg az első modellek forgalmazását. A gyártó és a forgalmazó mai sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a cégek eltökélt szándéka, hogy a mobilokat a hazai szolgáltatók is beillesszék kínálatukba, eddig azonban nem sikerült megegyezni egyik mobilcéggel sem a különleges tűrőképességgel rendelkező mobilok forgalmazásáról. A hazai forgalmazó képviselője a HWSW kérdésére elmondta, egyelőre ugyan még nincs disztribútori megállapodás a gyártóval, de a felek bármelyik pillanatban aláírhatják a szerződést. Szy Gábor ügyvezető hozzátette: idén a tervek szerint nagyjából 1500-2000 mobilt szállítanak le a megrendelőknek.

Szolgáltatást is adnak hozzá

A Sonim hatékonyabb munkaerő-szervezéshez és biztonságos munkavégzéshez szükséges szolgáltatásokat is biztosít a telefonokhoz, ilyen a Push-To-Talk, és a veszélyes körülmények között egyedül dolgozók számára kifejlesztett biztonsági riasztó rendszer (XP3 Sentinel - Lone Worker). Ezeket a komplett megoldásokat és a Push-To-Talk szolgáltatás diszpécser rendszerét a Sonim készülékekhez szintén a PTT Systems üzemelteti Magyarországon.

A mobilra az összes többi Sonim gyártmányhoz hasonlóan három év teljes körű jótállást vállal a gyártó, a készülék nettó 260 eurós, vagyis napi árfolyamon számolva körülbelül 73 ezer forintos végfelhasználói áron kerül forgalomba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról