Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 8. 15:57

Netbook-használók kedvence lehet az Ubuntu 10.10

Menetrend szerint érkezik az Ubuntu legújabb, 10.10 verziója. Az október 10-étől elérhető, Maverick Meerkat kódnevű szoftver már több mint egy Linux-disztribúció, a felhasználóik kényelmi szolgáltatásokat is vásárolhatnak hozzá.

10.10.10, az öntudatos szurikáta születésnapja

A Canonical stílszerűen 2010. október 10-ét választotta az Ubuntu 10.10 megjelenésének dátumául. A Maverick Meerkat ("öntudatos szurikáta") alapja a 2.6.35-ös Linux kernel, amelyet az Ubuntu-közösség még tovább csiszolt annak érdekében, hogy stabilabb és gyorsabb legyen, így született meg a 2.6.35-22.33 változat, amely már a jövő év elején megjelenő Sandy Bridge kódnevű Intel processzorokat is támogatja.

Az új Ubuntu a legfrissebb nyílt forrású szoftverekből épül fel, a desktop kiadás például a szeptember 29-én megjelent GNOME 2.32 asztali környezetet tartalmazza. A beépített levelező és üzenetkezelő az Evolution 2.30-as verziója, amely a Canonical szerint jóval gyorsabb mint az Ubuntu 10.04 LTS-ben található 2.28. Aki az e-mailezést elavultnak, lassúnak találja, használhat azonnali üzenetküldőket az Empathyból, a Gwibberrel pedig számos közösségi szolgáltatáshoz lehet csatlakozni, például Twitterhez, Facebookhoz, Flickr-hez, Digghez, és még RSS-olvasóként is működik. Bár a Canonical már jelezte, hogy az Ubuntuban az OpenOffice vezető fejlesztői által gründolt LibreOffice lesz a beépített irodai csomag, a Maverick Meerkatban még az OpenOffice 3.2.1 található. A 2011 áprilisában érkező Ubuntu 11.04 lehet az első, amelyben már a LibreOffice-szal találkozhatnak a felhasználók.

Akinek a disztribúcióban található szoftverkínálat nem elég, könnyen kielégítheti az étvágyát az Ubuntu Software Centerből, amely egy alkalmazás-piactér a Linux-disztribúció felhasználói számára. A Software Centerben katalógusba rendezve tekinthetők meg a különféle feladatra szánt programok, amelyeket aztán a felhasználók néhány kattintással telepíthetnek saját gépükre. Az iTunes App Store-hoz vagy az Android Markethez hasonlóan a Software Center is külön megjeleníti a legújabb és legnépszerűbb programokat és kaptak egy szekciót a megvásárolható alkalmazások is.

Netbookra szabva

A Canonical láthatóan nem adta fel a netbookok meghódítását, annak ellenére, hogy az ilyen gépek jelentős részét már Windowszal adják el. Az új Ubuntu a netbookok kis felbontású és méretű képernyőihez szabott, Unity fantázianevű felhasználói interfésszel érkezik, ahol nem fent vagy lent, hanem oldalt kaptak helyet a szoftverek parancsikonjai, a felső, vékony sáv csak néhány létfontosságú elemet hordoz, például az órát és az értesítési területet. A fejlesztők úgy gondolkoztak, hogy egy netbookon a legtöbben csak pár szoftvert használnak, ezért ezek gyors elérése és a köztük való sima váltás a legfontosabb.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Emellett nem elhanyagolható szempont, hogy a kis képernyőn mennyi a szabad terület, amelyre az alkalmazások nyújtózhatnak - webböngészésnél és dokumentumok olvasásánál is kényelmetlen a sok függőleges görgetés, ezért a Unity a inkább az asztal szélességéből csíp le, ami a ma kapható, "szélesvásznú" gépek esetén egyáltalán nem jelent gondot, miközben függőleges pixelből általában kevés van.

Fizetős szolgáltatások

Az Ubuntu 10.10 egyik legnagyobb dobása kétségtelenül az Ubuntu One még simább integrációja az operációs rendszerrel, valamint a Nautilus fájlkezelővel. Az Ubuntu One egy adattároló cloud, ahol a felhasználók így egyszerűen tudják a számukra fontos állományokat, könyvtárakat, a böngésző könyvjelzőit és az ismerőseik listáját egy online tárhelyre menteni, ezeket az információkat aztán más gépekről és mostantól mobil eszközeikről (iPhone, Android) is elérhetik. A fejlesztők javítottak a szinkronizáció sebességén is. Az Ubuntu One 2 gigabájt online tárhelyet biztosít ingyen, további 20 gigabájt havi 3 dollárért vásárolható.

Új szolgáltatás az Ubuntu One Mobile, amely havonta 4 dollárba vagy évente 40 dollárba kerül. Az előfizetők a cloudban tárolt vagy az Ubuntu One áruházból vásárolt zenéiket streamelhetik a szolgáltatással windowsos gépükre vagy mobiljukra, a későbbi fejlesztések közé pedig videó- és fotóstreaminget is ígér a Canonical. Az Ubuntu One Mobile androidos kliense heteken belül elkészül, az iPhone-on futó verzió pedig az iTunes App Store-ból azonnal elérhető lesz, ahogy az Apple áldását adja rá. Az Ubuntu 10.10 tehát nem csak egy új operációs rendszer megjelenését, hanem új szolgáltatások elrajtolását is jelenti.

A szerverváltozat újdonságai

Az Ubuntu 10.10 természetesen nem csak desktop és netbook verzióban készül, létezik belőle szerverváltozat is, amelynek fejlesztésekor a cloudok igényeit tartották a leginkább szem előtt. Az egyik áttörő újdonság, hogy az Amazon EC2-n futó Ubuntu virtuális gépek kernelét újraindítás nélkül lehet frissíteni. Szintén EC2-n Ubuntut használóknak jó hír, hogy az AMI (Amazon Machine Image) formátumú virtuális gépeket KVM-en helyben is lehet futtatni, ami lehetővé teszi a telepítés előtti tesztelést.

Az Ubuntu Server 10.10 alapfelszereltségként tartalmazza a GlusterFS és Ceph elosztott fájlrendszereket, amelyek szintén cloud-telepítéseknél, vagy mérnöki-tudományos fürtözött rendszerek építésénél tehetnek jó szolgálatot. A GlusterFS egy InfiniBanden és Etherneten egyaránt működő általános célú elosztott fájlrendszer, amely akár petabájtos tartományba is skálázódik. A Ceph legfontosabb jellemzőjee, hogy több tárolón replikálja az adatokat, így növelve a megbízhatóságot.

A vállalatoknak külön csomagot ad ki a Canonical, az Ubuntu Enterprise Cloud a szerverekre szánt Linux-disztribúció mellett az Eucalyptus augusztus végén megjelent 2.0 verzióját tartalmazza - utóbbi egy nyílt forrású (de vállalati támogatással rendelkező) platform privát és hibrid cloud infarstruktúrák építésére. Az Ubuntu 10.10 és az Eucalyptus 2.0 egyaránt támogatják a VirtiIO I/O virtualizációs keretrendszert, amely révén javítható a virtualizált környezetben mutatott teljesítmény.  A telepítést és a cloudok építését, üzemeltetését segíti, hogy az Ubuntu Server 10.10 a Canonical által fejlesztett Cloudinit konfigurációs eszközből automatizáltan kezelhető, anélkül, hogy a futó Linuxba be kellene lépni.

Az Ubuntu 10.10 szokás szerint ingyen letölthető a projekt weboldaláról, október 10-től.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról