Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 29. 09:38

Elszakad az Oracle-től az OpenOffice.org

Függetlenné vált az Oracle-től az OpenOffice.org fejlesztése, miután a közösség vezetői létrehozták a Document Foundationt és forkolták a kódot, létrehozva a LibreOffice nevű szoftvert, amely továbbra is szabadon elérhető.

Az OpenOffice.org mögött álló közösség bejelentette a Document Foundation megalakulását. Az új szervezet teljesen független a Sunt felvásárló Oracle-től, tagjai között az OpenOffice.org fejlődését meghatározó személyek találhatók, például projektvezetők. A Document Foundation "forkolta" az OpenOffice-t és immár saját irányítása alatt, az Oracle-től teljesen függetlenül fejleszti tovább, egyelőre LibreOffice néven. A vezetők arra kérik az OOo fejlesztőit, csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

A világszerte népszerű, nyílt forrású OpenOffice.org fejlesztése a Sun Microsystems támogatásával zajlott. Az Oracle színre lépése azonban elbizonytalanította a közösség tagjait, akik láthatóan nem alaptanul féltek attól, hogy az Oracle egyszerűen nem áll velük szóba többet, mint ahogy az OpenSolaris fejlesztői közösségével sem tette. A Document Foundation mindenesetre meghívta az Oracle-t a tagjai közé és kérte, hogy adja át a tíz éve működő OpenOffice.org védjegyet, amelynek a Sun felvásárlásával jutott a birtokába. Amíg erről nem születik döntés, a program a LibreOffice nevet viseli.

A különválást a szabad szoftvereket támogató cégek egész sora üdvözölte, köztük a Red Hat, a Novell, a Canonical és a Google is, illetve a GNOME Foundation és az Open Source Initiative. Az Ubuntu, a Red hat és a Novell (SUSE) Linux-disztribúcióiban a jövőben az OpenOffice.org helyett a LibreOffice lesz a beépített irodai csomag. Richard Stallman, a Free Software Foundation vezetője reményét fejezte ki, hogy az Oracle-nál dolgozó fejlesztők együttműködnek majd a LibreOffice közösséggel a további fejlesztésekben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Amint az ismert, az OpenOffice.org a Sun Microsystems kezdeményezéséből jött létre. A vállalat 1999-ben vásárolta fel a StarOffice névre hallgató irodai csomag fejlesztőjét, a StarDivisiont, majd 2000-ben teljesen megnyitotta a forráskódját, így született meg az OpenOffice.org, amelyet azóta a közösség folyamatosan fejleszt. A szoftver több mint 100 különféle nyelven érhető el, fut a legtöbb asztali platformon (Windows, Linux, Mac OS X, Solaris).

Tíz év alatt az OpenOffice.org a Microsoft Office első számú kihívójává nőtte ki magát. Ez a szabad elérhetőség mellett főleg annak köszönhető, hogy az OpenOffice.org által használt, nyílt fájlformátumokat (ODF) szabványosította az ISO, ezt követően pedig Európában számos kormányzati intézményben, hivatalban ajánlottá vált a használatuk. A Document Foundation számára kulcsfontosságú, hogy minél több fejlesztőt állítson maga mellé, illetve hogy minél több vállalat támogatását nyerje meg, esetleg olyanokét is, akik eddig azért nem vettek részt az OpenOffice.org fejlesztésében, mert az erősen függött a Sun Microsystems-től.

A Document Foundation létrejöttéről és céljairól bővebben a www.openoffice.hu oldalon lehet olvasni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról