:

Szerző: Bizó Dániel

2010. szeptember 2. 11:26

Olcsó és nyílt forrású PS3-hack szabadult el

Kezd kicsúszni a kontroll a Sony kezéből, miután elkészült a PlayStation 3 hack nyílt forráskódú változata, amely bárhonnan beszerezhető, olcsó USB-s mikrokontrollerekkel is működik.

Miközben a Sony a holnap esedékes ausztrál meghallgatásra készülődik jogászcsapatával, hogy a kenguruk földjén betiltassa a PS3 védelmi mechanizmusának részleges kikapcsolását lehetővé tévő USB-s modchipek forgalmazását, addig a kikerült a netre egy olyan nyílt és szabadon letölthető kód, amellyel bárhonnan beszerezhető, olcsó USB-s mikrokontrollerrel elérhető ugyanez az eredmény.

A nyílt forráskódú hack (vagy jailbreak), a PSGroove legitim felhasználást céloz csak, vagyis azt, hogy lehetővé váljon a Sonytól úgynevezett homebrew, vagyis független, digitális aláírás nélküli kis alkalmazások futtatása is a konzolon, amelyeket tipikusan hobbiprogramozók fejlesztenek ki - a digitális jogkezelés, vagyis DRM nem lép életbe. A PSJailbreakkel szemben PSGroove nem képes Blu-ray lemezeket lementeni és azokat merevlemezről futtatni. A Sony platformján jelenleg nem létezik kalózkodás, a kalózok eddig nem találtak fogást a konzolon, szemben a nagyon gyorsan elesett Microsoft Xbox 360-nal, amely köré mára komplett kalózipar épült ki.

Hármas csapás

A nyílt forráskód azonban hatalmas problémát okoz a Sony számára, ugyanis a kalózkodást megcélzó hackerek viszonylag kevés programozói erőfeszítéssel kiegészíthetik a kódot, hogy az képes legyen Blu-ray játéklemezekről másolatokat készíteni, valamint ezeket a másolatokat elindítani, ahogyan az eredeti hackkel érkező szoftver is teszi. A PSGroove használata minimális Linux-rendszergazdai vagy fejlesztői ismereteket igényel, mivel forráskódból kell binárist készíteni, valamint felprogramozni a mikrokontrollert.

A kód másik, a Sony számára rendkívül kellemetlen hozománya, hogy lehetővé teszi az elsőként Ausztráliában felbukkant eredeti modchipek mellőzését, amelyek 150 amerikai dollárnak megfelelő összegbe, vagyis több mint 30 ezer forintba kerülnek. A PSGroove egy teljesen legális és legitim forrásból beszerezhető USB-s mikrokontrollert felprogramozva képes működni, és bizonyítottan az Atmel AT90USB családba tartozó mikrokontrollerekkel kompatibilis. A hivatalos disztribútoroknál nettó 31-35 dolláros áron hozzá lehet férni a tengerentúlon, de az Atmel Magyarországon is rendelkezik disztribúciós partnerekkel. A szintén Atmel mikrokontrollereket használó Teensy eszközök ennél is olcsóbbak.

A PSGroove megjelenése továbbá azt is bizonyítja, hogy a valójában nem is kell modchipről beszélni, mivel egy olcsó mikrokontroller felprogramozásával lehet megvezetni a konzolt, ha a bekapcsolását követően azonnal megnyomjuk a Blu-ray meghajtó lemezkiadó gombját. Ennek hatására a gép figyeli az USB-portokon található eszközöket, és ha talál olyat, amely megfelelő válaszokat ad önmaga azonosítása céljából, akkor kikapcsolja a digitális jogvédelmet. Mindennek az a következménye, hogy nincs szó a Sony szellemi tulajdonának felhasználásáról, mivel egy függetlenül kifejlesztett kód egy független hardveren produkál eredményt.

Mindez aláássa, hogy jogi eszközökkel a Sony bármit tenni tudjon a hack terjedésének megakadályozására, hiszen bárhol kapható hardverre, és szabadon terjeszthető szoftverre alapoz. Amennyiben a Sony el is érne valamiféle sikert a PSGroove ellen arra hivatkozva, hogy a védelmi mechanizmus kijátszása illegális, a kód kétségtelenül akkor is hozzáférhető maradna egyszerűen azzal, hogy más országokban található szerverekre költözne. A Githubot hosztoló, a Rackspace által üzemeltetett szerverek egyébként a jelek szerint Mexikóban vannak.

Hol késik az új firmware?

A Sony részéről a leghatásosabb lépésnek az tűnik, ha minél előbb jelentkezik egy olyan firmware frissítéssel, amely nem engedi bootolás során az USB-s eszközök betöltését, ez nem is része a gép normális működésének. Ezzel időt szerezne magának ahhoz, hogy minél olyan változtatásokat eszközöljön a firmware felépítésében, amelyekkel a későbbiekben is meggátolható a kalózkodás. Az ehhez szükséges eszközök közt lehet a firmware jogosulatlan módosításának megakadályozása, firmware verziójának meghamisítása az online rendszer előtt, valamint az, hogy kereskedelmi forgalomban lévő PS3 egy külön alkalmazással képes legyen egy Blu-ray lemezekről adatokat lemásolni, vagy Blu-ray diszkkel érkezett kódokat eredeti lemez jelenléte nélkül elindítani.

Jelenleg nem tudni, hogy mikor érkezik új firmware. A szeptemberi frissítéssel érkezett volna a Blu-ray 3D lejátszási képesség a géphez, a berlini IFA-n azonban maga Howard Stringer elnök-vezérigazgató közölte, hogy októberre tolódik a frissítés. Bár Stringer nem adott magyarázatot a késlekedésre, elképzelhető, hogy a hack kezelésére átcsoportosított erőforrások miatt tolódik ki. A Sony kétségtelenül ismét kötelezővé fogja tenni a firmware telepítését, vagyis kizárólag akkor enged használni bármilyen online szolgáltatást, beleértve akár a pontos idő szinkronizációját is, ha a legfrissebb verzióval rendelkezünk. Az új firmware megjelenésének idejét valószínűleg az is akár hetekkel megnyújtja, hogy rendkívül szigorú kvalifikációs procedúrának kell alávetni, hiszen több tízmillió felhasználó gépének működőképessége a tét.

A Sony márciusban hasonló eszközökkel eltávolította a Linux-futtatási lehetőséget a PS3-ból, miután januárban nyilvánosságra került egy hack, amivel azon keresztül be lehetett jutni a konzol hypervisorába, vagyis a hardvert a szoftverekkel összekötő köztesrétegébe. A Sony lépése azért érthetetlen, mert a rendkívül komplikált hack gyakorlatilag semmi hasznosat nem tett lehetővé, és a PS3 jogkezelési mechanizmusa szempontjából érdektelen, hogy a hypervisort kompromittálták-e, avagy sem. Egy összeesküvés elmélet szerint a Sony csak ürügyként használta fel az incidenst, hogy megölhesse a Linuxot a kövér PS3 hardveren, hiszen annak futtatási lehetőségét a vékony kivitelű PS3 változatokból már korábban, gyárilag kivette.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.