Szerző: Bodnár Ádám

2010. július 16. 10:18

Megjelent az OpenSUSE 11.3

Nem sokkal az Ubuntu 10.4 és a Fedora 13 után megérkezett a Novell új közösségi Linux-disztribúciója, az OpenSUSE 11.3 is egy sor újdonsággal.

A 2.6.34-es Linux kernelre épülő disztribúció számos látványos újdonságot kínál, de a motorháztető alatt is jelentős módosítások történtek. A "láthatatlan" fejlesztések között érdemes megemlíteni az új processzorok és más hardverek támogatását, a fejlettebb grafikus meghajtókat, és a chipekben található energiatakarékos képességek jobb kihasználását, amely elsősorban a noteszgépek felhasználói számára jelent örömhírt, no meg hosszabb akkumulátoros üzemidőt. Az OpenSUSE 11.3 az első Linux-disztribúció, amely a telepítőben felajánlja a Btrfs fájlrendszer használatát, bár bootolni még nem képes róla és az újdonságok listája külön kitér rá, hogy a fájlrendszer fejlesztése még javában zajlik, ezért éles környezetben különösen óvatosan érdemes használni.

A netbookok tulajdonosai is örülhetnek az OpenSUSE 11.3-nak, őket a jobb hardvertámogatás mellett a Plasma Netbook Workspace névre hallgató felhasználói felülettel kényeztetik a fejlesztők. A Plasma Netbook Workspace egy kifejezetten a netbookok kis méretű és felbontású kijelzőre tervezett interfész a KDE fejlesztőcsapatától. Emellett bekerült az OpenSUSE 11.3-ba az Intel és a Nokia által támogatott MeeGo felhasználói felület is,

Az OpenSUSE Linuxot asztali operációs rendszerként futtató felhasználók egy integrált online backup eszközt is kapnak a SpiderOak képében, amivel a gépen található állományokat lehet egy webes tárterületre menteni, ahonnan aztán később bármilyen, netre kapcsolódó eszközről elérhetők. A SpiderOak 2 gigabájtos online tárhelyen kínál ingyen, de 10 dollárért már 100 gigabájttal gazdálkodhat a felhasználó.

A fejlesztők állítása szerint sokat javítottak az okostelefonok támogatásán, BlackBerryk, iPhone-ok és androidos készülékek tulajdonosai egyszerűen tudják a készülékeiket az OpenSUSE 11.3-at futtató PC-hez csatlakoztatni, adatokat szinkronizálni, zenét vagy képeket áttölteni vagy akár modemként internetelérésre használni őket.

A disztribúcióban már a Xen virtualizációs köztesréteg 4.0 változata kapott helyet, amely mind teljesítmény, mind skálázhatóság, mind stabilitás terén jelentős előrelépést képvisel. A Citrix irányításával fejlesztett hypervisor legfontosabb újdonsága a virtuális gépek állapotának élő tranzakcionális szinkronizálása a fizikai szerverek között. A Blktap2 révén új lemezkép-kezelője is van a Xennek, a korábbinál jobb snapshot-készítési és klónozási teljesítménnyel. A Xen 4.0 anélkül képes egy virtuális gépről snapshotot készíteni, hogy a gép futását meg kellene szakítani. A memóriakezelés is sokat javult.

Az OpenSUSE legújabb verziója a disztribúcióban található nyílt forrású szoftverek (pl. OpenOffice.org, Firefox, Thunderbird, GCC, NetBeans, Mono) legfrissebb verzióit tartalmazza. A disztribúcióba került új képességek listája itt érhető el. Az OpenSUSE Linux 11.3 letölthető innen. A következő változatot, az OpenSUSE 11.4-et 2011 márciusára ígérik a fejlesztők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról