:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. július 2. 09:45

A YouTube a Flash-re szavaz, a HTML5 túl kevés

Szinte hitvitává fejlődött webes körökben a HTML5 és a Flash összehasonlítása a webes videózás területén. Helyettesíthetik a HTML5 video címkéje a Flash videót? A YouTube szava fajsúlyos a kérdésben, ezért érdekes, hogy milyen érveket sorakoztat fel - a HTML5 ellen.

Jó ideje napirenden van a HTML5 videó, amelyet leginkább az Apple és az Adobe között kirobbant kommunikációs háború emelt be a köztudatba. A legnagyobb videomegosztó, a YouTube filmjeinek nagy része már elérhető HTML5 verzióban is, de továbbra is a Flash a fő csapásirány. Az üzemeltetők szerint a video címke nagy lépés a nyitott szabványok felé, de jó ideig az Adobe Flash meghatározó szereplő marad a videó disztribúció piacán.

A YouTube szerint fontos megérteni azt az alapvetést, hogy a technológiai fejlődés helyett a minél szélesebb körű támogatottság a fontosabb, ami a böngészőktől jön, hogy a felhasználói élmény minél jobb lehessen, s a tartalomszolgáltatók számára is egyértelmű és használható legyen az eszköz. Ebből a szempontból a video címke nagyon más, mint egy kép beszúrása, ami más ősidők óta megoldható HTML-ben az img címkével. Egy videós tartalomnál sokkal többre van szükség, mint rámutatni a böngészőnek, hogy itt ez a fájl, játszd le. A tartalom mögé különböző szolgáltatások, funkciók, látványelemek társultak az elmúlt években, így a professzionális videó igényli a Flash képességeit.

Hiányosság sora

A YouTube úgy látja, a HTML5 video címke több ponton sem felel meg az elvárásaiknak egyelőre. Az első probléma a szabványos formátum hiánya. A felhasználók percenként több mint 24 órányi videót töltenek fel a videomegosztóra, éppen ezért több lejátszó platform használata mellett is fontos, hogy minimalizálni tudják a formátumok számát, mivel a YouTube-nak egy adott formátumon belül is többféle felbontásban (360p, 480p, 720p, 1080p) kell tárolni a videókat. A H.264, amit 2007 óta használ a YouTube azért szerencsés választás, mert a Flash mellett az iPhone és az Android is támogatja.

Ezeket a videókat azonban csak azok a böngészők képesek natívan kezelni, amelyek támogatják a formátumot, jelenleg az asztali böngészők közül ez csak a Chrome és a Safari. A Firefox és az Opera a nem nyílt H.264 ellen foglalt állást és várhatóan nem is fogja támogatni soha. Ez a helyzet a WebM bevezetésével oldódhat fel, amely a Google által megnyitott On2 VP8 és a Vorbis kodekekre épülő szabvány, amely mögé a Mozilla és az Opera is felsorakozott, illetve az Adobe is vállalta, hogy a Flash Playert felkészíti a támogatására.

Élvezhető streaming

A második probléma, hogy a videolejátszás nem egy lineáris folyamat, szükség van arra, hogy a felhasználó egyszerűen ugrálhasson a videón belül. Ennek jelentősége főleg azért értékelődik fel, mert egyre gyakoribb a teljes filmek online streamelése, az élő közvetítésekről nem is beszélve, ami szintén egy speciális helyzet. Fontos, hogy a pufferelés és a dinamikus minőségállítás is jól működjön. A HTML5 jelenleg nem nyújtja ezeket a lehetőségeket, míg a Flash-en keresztül az ActionScript precízen kezeli a streameket akár HTTP-n, akár RTMP-n keresztül. Csüggedni azonban nem kell, több szervezet és gyártó már dolgozik a HTML5 ilyen irányú fejlesztésein, amelyeket egyébként a Google is támogat.

Mivel a YouTube nem tulajdonolja a videókat, melyeket terjeszt, ezért fontos, hogy a tartalmak védelme is biztosítva legyen. Az online videokölcsönzés területén a tartalomtulajdonosok biztonságos streaming technológiát várnak el, s ezt a Flash szintén nyújtani tudja az RTMPE protokollon keresztül, ami biztosítja, hogy a stream ne legyen továbbvihető és másolható. A megfelelő védelem nélkül a videokölcsönzés biztosan nem működne, de a zenei tartalmak és az élő adások területén is lennének problémák.

Beágyazás

Jelenleg a Flash az egyetlen teljes megoldás, ami képes kombinálni az alkalmazás kódját és a források kódjait egyetlen csomagba, ami alapfeltétel például ahhoz, hogy a YouTube videók könnyedén beágyazhatóak legyenek más weboldalakba. A többi weboldal tulajdonosa tudja, hogy a kód nem lehet veszélyes a felhasználók számára, míg a YouTube számára az alapvető, hogy nem csak a videót magát közvetítik, hanem a lejátszót és az olyan funkciókat is mint a feliratozás vagy éppen a hirdetések.

A HD minőségű videó sikít azért, hogy teljes képernyőben nézzük, ami szintén nem lehetséges jelenleg a HTML5 video címkével. Ennek oka, hogy ugyan minden böngésző képes teljes képernyős nézetre váltani (F11), de ezt HTML-ből nem lehet kezdeményezni. A JavaScript nem képes utasítani a böngészőt, hogy ugorjon teljes képernyőbe, és a weboldalba ágyazott videót sem lehet külön nagyítani A Flash Player nem csak erre képes, hanem a teljes képernyős lejátszáshoz tud korrekt kezelőfelületet adni, illetve hardveres gyorsítást is biztosít hozzá. A HTML5 esetében egyelőre csak próbálkozások vannak, hogy a WebKit motor is megvalósítsa ezeket, de a jelen fejlesztői verziók még a videóhoz magához is kevesek teljesítményben, nem beszélve a tartalom felett megjelenítendő további elemekről.

Kamera és mikrofon hozzáférés

Minden nap több ezer felhasználó rögzíti közvetlenül a YouTube-ra a videókat böngészőből webkamera és mikrofon segítségével, ami szintén nem lenne lehetséges Flash nélkül. A kamera elérésre ezen felül szükség van videochatnél és az élő közvetítésnél is. Főleg a mobil eszközöknél kritikus ez a képesség, ahol már szinte minden esetben van beépített kamera is. A Flash Player képes  kezelni ezt a területet is évek óta, miközben a HTML5 jelenleg ebbe is csak éppen belekóstol.

A fentiek fényében már érthető, hogy annak ellenére, hogy az egész világ lelkesedik a HTML5 iránt, miért biztos, hogy még éveket kell várni arra, hogy a video címkén alapuló videolejátszás széles körben elterjedjen. Egyes szolgáltatatások esetében elképzelhető, hogy lesz HTML5-változat, de az olyan masszív és bonyolult eszközök, mint a YouTube, nem engedhetik meg, hogy kezdetleges platformokon működjenek, hiába  szabad forrású és divatos, vagy akár nagyon előremutató. A HTML5 videó támogatása most per pillanat nem alkalmas profi videótovábbításra, s valószínűleg nem csak a YouTube, de sok más szolgáltató is ugyanígy látja. A Flash tehát túlél.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.