Szerző: Bizó Dániel

2010. június 14. 16:26

Totális vereséget szenvedett az SCO

Végleg lezárulni látszik az SCO Group Linux-ellenes jogi ámokfutása, miután egy amerikai bíró elutasította az SCO új tárgyalás iránti igényét, és megerősítette azt, hogy a Novell tulajdonában vannak a UNIX System V jogai. Ezzel alaptalanná vált az SCO minden jogi hadjárata, a cég gyakorlatilag teljesen tönkrement.

Egy amerikai kerületi bíró múlt héten meghozott végső döntésében a Novellnek ítélte a UNIX System V szerzői tulajdonjogát, egyúttal elutasította az SCO minden további jogorvoslati kérelmét az üggyel kapcsolatosan. Az SCO-nak így semmiféle jogalapja nem maradt arra, hogy a Linux-fejlesztőket és felhasználókat, köztük az IBM-mel, jogilag fenyegesse, és jogdíjakat követeljen. A bíróság szerint az SCO sosem szerezte meg a Novelltől a UNIX kódjának tulajdonjogait, ami egyébként alapfeltétele lett volna annak, hogy bármiféle jogdíj szedésére jogosult legyen az SCOsource programjában. A bíró egyúttal kimondta, hogy a Novellnek joga van arra utasítani az SCO-t, hogy fejezze be a UNIX-szal kapcsolatos pereit, és kötelezte az SCO-t, hogy ennek feleljen meg.

A bíróság egyúttal véglegesnek ítélte az ügyben hozott döntést, helybenhagyva a korábbi határozatot, és az eljárás befejezésének azonnali lezárását rendelte el. Ezzel az SCO végleg összeomlott, és minden bizonnyal felszámolják a céget, amiből a tulajdonosok egy centet sem fognak viszontlátni, a kötelezettségek ugyanis felemésztik a maradék vagyont - a hitelezők egyetlen reménye a jogi hadjárat kedvező kimenetele volt. A március bírósági döntéskor közel 90 százalékkal zuhantak vissza a cég papírjai, a mostani ítéletet követően pedig egy újabb 80 százalékos összeomlást szenvedett el, vagyis két és fél hónap alatt az SCO értékének 97 százaléka vált semmissé, jelenleg 500 ezer dollárt ér a cég, papíron.

Ahogyan arról a HWSW-n is számos alkalommal beszámoltunk, az SCO Group 2003 tavasza óta hadakozik a Linux ellen, azt állítva, hogy az UNIX kódokat tartalmaz, amit többek közt az IBM szivárogtatott át. A cég magyarázata szerint ez úgy lehetséges, hogy az IBM engedte, hogy a UNIX System V kódbázisára alapozó AIX fejlesztői a Linux kernelen is dolgozzanak. Emiatt a Kék Óriástól 5 milliárd dollár kártérítés megfizetését követelte, emellett több olyan vállalatot is perbe fogott, amelyek Linuxot használnak, például a DaimlerChryslert, de eredménytelenül. A vállalat eltévelyedését az magyarázza, hogy sikertelen kereskedelmi szoftvertevékenysége helyett jogi úton akart bevételeket hajtani, és részvényeseit kielégíteni. Az ügyben többször felbukkant a Microsoft neve, amely közvetlenül licenc vásárlásával, valamint közvetett úton befektetők felhajtásával finanszírozta a Linux-ellenes háborút, amely átmenetileg bizonytalanságot keltett néhány nagyobb vállalati felhasználóban.

Az SCO az éveken át nyúló perekben nem csak azt nem tudta bizonyítani, hogy ilyen kódokat tartalmaz a Linux kernele, de még azt sem, hogy rendelkezik a perléshez szükséges jogalappal. A Novell 2004-ben lépett a színre, mint a UNIX jogtulajdonosa, amiért az SCO a Novellt is beperelte. A bíróság határozatok sorra semmisítették meg az SCO panaszait, a cég állításairól egytől egyig kiderült, hogy blöff. A valaha szebb napokat megélt vállalat teljesen felőrölte pénzügyi tartalékait, ezért 2007 óta csődbírói felügyelet alatt működik, a hitelezők jóváhagyásával folytatta tevékenységét, akiket pénzük visszafizetésével hitegetett. Az SCO ugyan még megfellebbezheti a mostani ítéletet is, az ítélet megfordítására azonban már semmilyen ésszerű esély nincs.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról