Szerző: Koi Tamás

2010. június 8. 09:53

HTML5-kánaánt hoz a Safari 5

A tegnapi WWDC kétségtelenül legnagyobb sztárja az Apple új okostelefonja, az iPhone 4 volt, a cég ugyanakkor ezen a napon indította útjára saját fejlesztésű webböngészőjének, a Safarinak a legújabb, 5-ös változatát.

A Mac és Windows platformokra elérhető Safari 5-ben többnyire korszakalkotónak tekintett, illetve más böngészőkben már régóta meglévő funkciók, újdonságok debütáltak. Az Apple böngészője így egyebek mellett tucatnyi HTML5-alapú funkcióval gazdagodott, megjelent a weboldalakon található cikkeket átláthatóbb formába tördelő Safari Reader, valamint immár külső fejlesztőknek is lehetőségük adódik rá, hogy kiterjesztéseket írjanak a programhoz.

A Safari 5-ben debütált Safari Reader más, elsősorban webes alkalmazásokhoz és böngészőkiegészítőkhöz hasonlóan képes a weboldalakon található cikkek áttördelésére és lecsupaszítására, mindezt annak érdekében, hogy az olvasó könnyebben áttekinthesse a tartalmat. A Safari Reader a különálló, scrollozható ablakban megnyíló cikkekből minden, nem releváns tartalmat eltávolít (beleértve a hirdetéseket is), emellett egyszerűen lehet a szöveget nagyítani, nyomtatni, vagy e-mailben elküldeni.

A böngésző új verziójában emellett régi adósságát is törleszti az Apple: a Safari Developer Program keretén belül mostantól külső fejlesztők is készíthetnek kiegészítő alkalmazásokat a programhoz. A pluginek HTML5, CSS3 vagy JavaScript alapon futhatnak, az Apple emellett a fejlesztők munkáját elősegítendő kiadta az Extension Builder for Safari programot is, mely segít abban, hogy a kiegészítőket a megfelelő formában tálalják a készítők. A kiegészítők futásának biztonsági kockázatát a minimálisra csökkenti, hogy a minialkalmazások a böngészőtől különálló folyamatban futnak, ezért ha az egyik ilyen alkalmazás összeomlik, nem rántja magával a teljes böngészőt. A plugineket emellett csak akkor lehet telepíteni, ha az Apple előzőleg áldását adta rájuk (vagyis digitálisan aláírta).


A Safari Reader munka közben

Az Apple új böngészőjét a fentiek mellett több mint egy tucatnyi HTML5-funkcióval is felruházták, ezek egy része a webfejlesztők munkáját hivatott megkönnyíteni, a maradék pedig olyan funkciókat támogat, mint a teljes képernyős webes videolejátszás, a HTML5 Geolocation, EventSource vagy WebSocket.

A Safari 5 az új fejlesztések részeként új JavaScript-motort is kapott. A Nitro kódnevű motor az Apple szerint átlagosan 30 százalékkal gyorsabban futtatja a JavaScript-kódokat, mint a Safari 4, három százalékkal gyorsabb a Chrome 5-nél, és kétszer gyorsabb a Firefox 3.6-nál. Az Apple ezzel a világ leggyorsabb böngészőjének kiáltja ki a Safari 5-öt, igaz a sebességösszehasonlító felsorolásból - aligha véletlenül - kimaradt az Opera Software böngészője, az Opera 10.53.

Az Apple böngészője Mac és Windows platformokra letölthető a http://www.apple.com/safari/ oldalról, aki kiegészítőket fejlesztene a programhoz, az a Safari Developer Program oldalon jelezheti szándékát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról