Mellékleteink: Unix / Linux | Gamekapocs
Keres
>> Developer 2014 kutatás: vegyél részt a kutatásunkban és segíts megismerni a hazai szoftverfejlesztők szokásait! <<

Kritikus sérülékenység a Flash Playerben

Bodnár Ádám, 2010. június 07. 09:58
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Távoli kódfuttatásra alkalmas biztonsági rést találtak az Adobe Flash Playerben, amely a Reader és Acrobat szoftvereket is érinti.

Az Adobe péntek este figyelmeztetést adott ki, amely szerint kritikus biztonsági rést talált a Flash Playerben, amelyet támadók már aktívan ki is használnak. A sérülékenység minden operációs rendszeren távoli kódfuttatásra nyújt lehetőséget, azaz a Windows mellett a Mac OS X, Linux és UNIX tulajdonosok sincsenek biztonságban. A dán Secunia biztonsági cég a létező legmagasabb fokozatú, "különösen kritikus" kategóriába sorolta a sebezhetőséget.

A vállalat tájékoztatása alapján a Flash Playernek csak a 10.0 és 9.x verziói sérülékenyek, az egyelőre kizárólag béta változatban elérhető Flash Player 10.1-et nem érinti a hiba. A Flash Player 8.x változatok sem támadhatók, bár ezeket ma már aligha használja valaki, a 9.0 verzió is négy éve jelent meg. A Gemius Rankings adatai szerint a hazai internetezők közel 98 százaléka a Flash 10.0 vagy 9.x verzióját használja, azaz a sérülékeny változatokat.

A probléma nem csak a Flash Playert érinti, hanem a Readert és az Acrobatot is, amely lehetővé teszi PDF-be ágyazott Flash tartalom megnyitását. Az authplay.dll állomány letörlése vagy átnevezése védetté teszi a Readert és az Acrobatot, ugyanakkor a felhasználó elveszíti a PDF-be ágyazott Flash funkcionalitást. Ha olyan PDF állományt nyit meg valaki, amely Flasht tartalmaz, hibaüzenetet fog kapni vagy összeomlik a szoftver, írja biztonsági figyelmeztetésében az Adobe.

A sérülékenység kísértetiesen hasonlít egy tavaly júliusban dokumentált hibához, amely szintén a Flash Playert, a Readert és az Acrobatot érintette. Akkor az Adobe egy héten belül kiadta a szükséges frissítéseket. Hogy a most felfedezett hibára mikor jön javítás, nem tudni. Az Adobe a Microsofthoz hasonlóan minden hónap második keddjén teszi közzé a szoftverfrissítéseit. A legközelebbi "patch kedd" június 8-án, azaz holnap lesz, de hogy addigra elkészüljön a javítás az szinte kizárt. A vállalat valószínűleg soron kívüli frissítést fog kiadni.

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Egy kis türelmet kérünk, töltjük a kommenteket...

Új komment írásához be kell jelentkezned!

A Fórumos azonosítódat is használhatod.

Ha még nem vagy tagunk, regisztrálj! Csak 2 perc az egész.

Tipp #1: több formázási lehetőséged van, ha a Fórumban szólsz hozzá a témához!
Tipp #2: készítettünk egy gyűjtőoldalt, ahol az összes friss kommentet megtekintheted.