Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 12. 10:38

Szigorodik a Windows 7 eredetiségellenőrzése

Február 16-ától kezdve a Microsoft megkezdi a Windows 7-be épített aktivációs eljárás frissítését, az új rutin a vállalat szerint hetvennél is több elterjedt aktivációs trükköt képes leleplezni, és így jobban ki tudja szűrni a nem eredeti operációs rendszereket.

A Microsoft szokás szerint azzal indokolja az operációs rendszer eredetiségellenőrzésének szükségességét, hogy az interneten számtalan olyan kalózváltozat és aktivációs trükk, segédprogram terjed, amelyek kártékony kódot tartalmaznak. A német Media Surveillance nemrég végzett felmérése során 500 kalóz Windowst és Windowshoz kínált törőprogramot töltött le, amelyek harmadában kártékony kódot talált, írja blogjában Joe Williams, a Microsoft eredetiségellenőrzési programjának vezetője. Utóbbi persze nem csoda, az interneten terjedő kalózszoftverek, crackek, kulcsgenerátorok jó része fertőző, ez nem a Windows sajátossága.

A Windows Activation Technologies Update for Windows 7 február 16-ától érhető el a www.microsoft.com/genuine oldalon, másnaptól kezdve pedig a Windows Download Centerben, és még február folyamán a Windows Update-en keresztül is megkezdődik a terjesztése. A Windows Activation Technologies Update for Windows 7 háromhavonta (90 naponta) ellenőrzi a Windows eredetiségét, amihez minden alkalommal egy új lenyomatfájlt tölt le, amely a frissen felfedezett aktivációs trükköket tartalmazza, így a víruskeresőkhöz hasonlóan mindig \"naprakész\".

Aki feltelepíti a frissítést, annak az operációs rendszerét a korábbinál kiterjedtebb vizsgálatnak veti alá a rutin és tájékoztatja a felhasználót arról, ha esetleg nem eredeti a Windows, illetve arról, hogy mit tehet ebben a helyzetben. A vállalat tájékoztatása szerint a frissítést \"fontos\" besorolást kap és egyáltalán nem kötelező telepíteni, telepítés után pedig akár el is távolítható, persze egyáltalán nem biztos hogy ez örökre így is marad, nem zárható ki, hogy egy idő múlva mindenki számára kötelezően települ ez a frissítés.

A Microsoft a Windows XP idején kezdte el a Genuine Windows programot, amelyben eleinte önkéntesen lehetett részt venni és a cég ingyenesen letölthető szoftverekkel honorálta az eredeti operációs rendszerek tulajdonosainak a fáradozást. Később az ellenőrzés kötelezővé vált mindenki számára, aki frissítéseket vagy új komponenseket szeretett volna letölteni a cég weboldaláról.  Amint az ismert, a nem eredeti Windowsok nem férhetnek hozzá a Microsoft által kiadott frissítésekhez és más letöltésekhez, egyedül a kritikus biztonsági javításokhoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról