Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 14. 08:26

Nokia N900: bátraké a szerencse?

Néhány hétig szerkesztőségünkben vendégeskedett a Nokia csúcskategóriás multimédiás készüléke, az N900, amely az első linuxos telefon a vállalat történetében. Cikkünkben megpróbáljuk összeszedni a használat során szerzett tapasztalatokat.

Megjelenése előtt kevéssel a Nokia jóvoltából már ismerkedhettünk kicsit a cég vadonatúj linuxos készülékével, az N900-zal. A telefont akkor csak a vállalat budapesti főhadiszállásán, ellenőrzött körülmények között mutatták meg nekünk, most azonban hétköznapi használat közben bizonyíthatta be, nem véletlenül beszélnek róla annyit és valóban megérte rá ennyit várni.

Igényes külső

Az N900 burkolata teljesen fekete, egyedüli kivételt a hátlap jelenti, ahol a fényképezőgép optikáját takaró lemez krómszínű keretet kapott. A Nokia tervezői nem ültek fel semmiféle trendre, ennek eredménye egy visszafogott, komoly, mégis cool, \"techie\" dizájn lett. A színek helyett inkább az anyagokkal játszottak a finnek, a készülék háza ugyan teljes egészében műanyag, de egyáltalán nem olcsó, épp ellenkezőleg, kimondottan prémium hatást kelt. A fém használatának mellőzését valószínűleg az indokolja, hogy az N900 még műanyagból felépítve is 181 grammot nyom, ami bizony olykor már kényelmetlenné teheti a telefon hordozását.

A készülék előlapját teljesen elfoglalja a kijelző, mellette a kamera és az arcunk közelségét érzékelő szenzor van, amely kikapcsolja a képernyőt ha telefonálunk. Itt kapott helyet egy többszínű LED, ami beérkező levelekre és SMS-ekre figyelmeztet. Hardvergomb egyáltalán nincs az előlapon. A készülék tetejének közepén a bekapcsoló, balra a hangerőszabályzó, jobbra a kamera exponálógombja van. A telefon bal élén a microUSB-csatlakozó, jobbra a 3,5 mm-es fülhallgató-aljzatot és a képernyőt lezáró csúszkát találjuk, és innen húzható ki a stylus is, ami teljes egészében műanyag, de a formája jó, használata kényelmes és néha szükséges is.

\"\"

Kattintásra galéria nyílik

A billentyűzetet elénk táró csúszka mechanikája jól sikerült, nem kell túl nagy erő a működtetéséhez, mégsem sugallja azt, hogy fél év után kikopna vagy szétesne az egész. Az N97-tel ellentétben az N900 kijelzője nem fordul el, nyitott állapotban is párhuzamos marad a billentyűzettel. A QWERTY gombok elég nagyok, nyomáspontjuk határozott, az igazán kényelmes gépelést azonban elrontja, hogy csupán három soros a klaviatúra, hasonlóan az N97-hez. Elég sokszor kell a kék karakterváltó gomb, amiből egy van csak, mint ahogy shiftből és ctrl-ből is, ami még kétkezes használat esetén is az ujjak összeakadását okozhatja nagybetűk vagy számok bevitelénél.

A 38 gombos billentyűzet angol és tudomásunk szerint nem is lokalizálják magyarra egyáltalán az N900-at. Ha ékezetes karaktereket szeretnénk bevinni, a virtuális billentyűzeten tehetjük meg. Ezt külön engedélyezni kell a telefon beállításai között, majd a www.maemo.org oldalról le kell tölteni a Ukeyboard alkalmazást, ahol aztán beállíthatjuk a magyar kiosztást. Az ékezetes karaktereket úgy tudjuk begépelni, hogy először rábökünk az ékezetre (egy vonás, két pont, két vonás), majd az eredeti, angol ábécében szereplő ékezet nélküli betűre.

\"\" \"\"

A kijelző 3,5 hüvelykes, WVGA (800x480 pixel) felbontású, 16 millió szín megjelenítésére képes és nem kapacitív, hanem rezisztív technológiájú (a kézírásfelismerést ennek ellenére mégsem támogatja). A színek és kontrasztok kiválóak, a betekintési szögre sem lehet panasz és az N900 napfénynél is jól látható. A háttérvilágítás fényerejét automatikusan is képes állítani a mobil, a környezeti fényviszonyoknak megfelelően.

Maemo 5

A Nokia új multimédiás csúcstelefonján a Maemo szoftverplatform legújabb, 5-ös verziója fut, amely a Debian Linuxon alapul. A 600 MHz-es ARM Cortex-A8 processzornak és a hatalmas memóriának köszönhetően az operációs rendszer kellően gyors, még több megnyitott program esetén sem érezni döcögést vagy várakozást, minden azonnal történik. A Maemo 5 felület jelenleg kizárólag tájkép (landscape) nézetben működik, egyedüli kivételt a telefon-alkalmazás jelent. A Nokia állítólag már dolgozik egy szoftverfrissítésen, amelynek telepítése után portré módban is működik az N900, addig azonban marad a tájkép nézet, mese nincs.

A Maemo 5 felülete jól átgondolt, könnyű rájönni a használatára, logikus benne minden. A kezelőfelületen sikerült jól eltalálni az ikonok és menük méretét, úgyhogy ujjal is egész jól használható az N900, de böngészéshez érdemes elővenni a stylust a jobb alsó sarokból, mert a képernyőn megjelenő elemek elég picik, hiszen a weboldalakat nagy méretű monitorokra, billentyűzetes és egeres használatra optimalizálják. A cerka nem teleszkópos, teljes egészében műanyag és egyes windowsos készülékekkel ellentétben az N900 nem érzékeli hogy a helyén van-e vagy nincs.

\"\" \"\"

A főképernyő négy virtuális asztalból áll, ezek között ujjunkkal tudunk lapozni.  A kép felső szélén látható az állapotsor, itt jelenik meg a pontos idő, a térerő, az akkumulátor töltöttségi állapota, a csengetési profil, illetve hogy milyen adatkapcsolat érhető el, valamint hogy csatlakozunk-e éppen Wi-Fi hálózathoz vagy azonnali üzenetküldőhöz. Ide kattintva néhány alapbeállítást módosíthatunk, például a csengetési profilt, a hangerőt, ki- és bekapcsolhatjuk a Bluetooth-t, megnézhetjük az elérhető hálózati kapcsolatok listáját is.

A desktopra tetszés szerint tehetünk alkalmazásokra vagy akár személyekre mutató parancsikonokat és widgeteket, ezekből párat (pl. időjárásjelentés, Facebook, térkép) előre telepített a készülékre a Nokia, továbbiakat pedig le tudunk tölteni (erről majd később). A telepített alkalmazásokhoz a bal felső sarokban látható, hat kis kockából álló ikonra bökve jutunk. Ha a háttérben már fut egy alkalmazás, akkor először a task managerbe jutunk, innen léphetünk tovább a programok közé. A task managerben előnézeti képükkel jelennek meg az éppen futó alkalmazások. Az erős processzornak és a 256 megabájt RAM-nak köszönhetően sok program futhat párhuzamosan, mi előbb untuk meg az alkalmazások megnyitogatását annál, hogy a telefon a memória hiánya miatt belassult vagy hibaüzenetet adott volna.

\"\" \"\"

Az alkalmazásokat tartalmazó menü az iPhone-éhoz hasonló, nincsenek benne alkönyvtárak vagy almenük, minden program a menü azonos szintjén helyezkedik el. Az első képernyőre 14 ikon fér ki, a tizenötödikkel lapozhatunk a következő képernyőre. Visszalépésre nincs külön ikon, a képernyő valamelyik szélén kell az ujjunkat vagy a stylust \"kihúzni a képből\". A programok sorrendjét vagy elrendezését befolyásolni nem lehet.

Az előre telepített alkalmazások között a \"szokásosakat\" találjuk, van böngésző, számológép, e-mail kliens, rss-olvasó, naptár, képnézegető, médialejátszó és néhány játék. A geekek kedvéért az alapfelszereltség része az X- Terminal és a fájlkezelő is. Üzletemberek ne nagyon örüljenek, csak a PDF-olvasó teljes verziós, a a Word-, Excel- és PowerPoint-állományokat megnyitó Documents To Go csak időkorlátos próbaváltozat. További programokat a netről tudunk letölteni (lásd lejjebb).

Telefon

A Maemóra épültek a Nokia N-sorozatú Internet Tabletjei (N770, N800, N810), ez az első alkalom azonban, hogy a szoftver egy telefonra költözött. A telepített szoftverek közül a telefon-alkalmazás az egyetlen, ami portré módban is működik és beállíthatjuk azt is, hogy az N900-at portré módba fordítva automatikusan el is induljon. A szoftver egyben a híváslista is, egy közös nézetben láthatjuk a kezdeményezett, fogadott és elmulasztott hívásokat, de ha szükséges, a névjegyzékben minden kommunikációt áttekinthetünk egy adott személlyel, beleértve a hívásokat, SMS-eket és azonnali üzeneteket is. MMS-t az N900 nem támogat.

\"\" \"\" \"\"

A névjegyzék portré módban nem kereshető, a jobb oldalon a kezdőbetűkre bökve lehet gyorsan ugrálni a nevek között, mintha egy telefonregiszterben lapoznánk. Ha megtaláltuk akit hívni szeretnénk, ki kell választani hogy melyik számon szeretnénk elérni, ezt a lépést akkor sem hagyja ki az N900, ha az illetőhöz csak egy szám van rendelve. Ismerőseinkhez rengetegféle adatot vehetünk fel, a lista szinte végtelen, többféle cím, telefonszám, e-mail, cégnév és más részlet megadható. A tárcsázó nem támogat \"smart\" tárcsázást, és hangvezérléses tárcsázás sincs. Bejövő hívást a telefon \"arcra\" fordításával némíthatunk.

Érdemes egy pár szót ejteni a beépített naptárról is. A nagy kijelzőn sok információ elfér, van heti és havi nézet is, utóbbin azt is láthatjuk, hogy az év hányadik hetében járunk. Megtekinthetjük külön a teendőlistánkat is. Naptárbejegyzésből csak egy típus létezik, azaz nincs külön találkozó, memo, teendő és évforduló mint a symbianos Nokiák naptárában. Egy esemény lehet napi, heti, havi és éves ismétlődésű, megadhatjuk az elejét és a végét percre pontosan, valamint kérhetünk riasztást is, akár egy nappal korábbra. Az esedékes naptárbejegyzéseket a kezdőképernyőn is megjeleníti egy widget.

A web az otthona

A Maemo 5 platform böngészője a Firefox motorjára épül és teljes Adobe Flash 9 támogatást biztosít, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a telefonon ugyanazt látjuk, amit egy PC-n futó Firefoxon. A weboldalak megjelenítése pontos, a Flash tartalmak (bannerek, animációk, alkalmazások, videók) is láthatók, persze a korlátozott erőforrások miatt akadozás néha előfordulhat bonyolult animációknál vagy Flashbe ágyazott filmek lejátszásakor. A böngészőben zoomolni a nagyítani kívánt objektumra való kattintással vagy a hangerőt állító gombbal lehet. A harmadik mód, hogy az ujjunkkal vagy a stylussal köröket írunk a képernyőre, óramutató járása szerint nagyítja, másik irányban kicsinyíti a képet az N900.

\"\" \"\" \"\" \"\"

A böngésző több ablakot is kezel, ezek között az előnézeti képek alapján válthatunk. Az előzményeket is megőrzi a program, plugineket is fogad, a népszerű AdBlock például már el is készült hozzá.

Mivel a szoftver nem használ semmiféle adattömörítést, ezért csak Wi-Fi vagy HSPA-hálózaton lehet igazán gyorsan böngészni, utóbbi esetben nem árt egy jó nagy mobilnet-díjcsomag sem. A telefon gyakorlatilag mindenféle adatkapcsolatot támogat, ami ma elképzelhető és elvárható: négysávos GSM, háromsávos 3G, beleértve a HSDPA-t (10 Mbps) és HSUPA-t (2 Mbps) is. Emellett van Wi-Fi (802.11b/g), Bluetooth 2.1 A2DP és infraport is. Bár az N900 adatlapja szerint EDGE és GPRS is támogatott, a 3G-vel nem lefedett metróban nekünk mindig teljesen megszakadt az adatkapcsolat, egy árva bitet sem tudtunk küldeni vagy fogadni.

Mindig elérhető

A Nokia egyik legfontosabb üzenete, hogy az N900-ról könnyen elérhetők az ismerősök a különféle azonnali üzenetküldő szolgáltatásokon keresztül. Ezeket a névjegyzékbe is integrálta a cég, így az ismerősök adatainál megadhatjuk az IM-elérhetőségüket és hívásnál vagy üzenetküldésnél a telefon mindig felajánlja, hogy ezeken keresztül lépjünk kapcsolatba velük. Az N900 azonnali üzenetküldője az Empathy keretrendszerre épül, a támogatott IM-protokollok között van a Skype, Jabber, GTalk és SIP, no meg persze a Nokia Ovi, de a lista bővíthető, MSN (Live Messenger) plugin is elérhető már, bár nekünk nem működött. Hanghívás is támogatott IM-hálózaton keresztül, a tesztünk során GTalkkal próbáltuk, hibátlan volt a hangminőség.

\"\" \"\"

Ha be vagyunk lépve valamelyik IM-hálózatba, és ismerősünkhöz IM-azonosítót is eltároltunk, a neve mellett kis státusikon jelzi, hogy éppen elérhető-e. A lefolytatott beszélgetéseket az N900 szoftvere képes összerendezni, egy helyen is megnézhetjük hogy kivel mit beszéltünk meg, attól függetlenül hogy SMS-ben vagy IM-programon keresztül üzentünk.

A világ legnagyobb közösségi hálózatához, a Facebookhoz nem rendelkezik saját klienssel az N900, csak egy widget van a nyitóképernyőre, amelyen a legfrissebb üzeneteink jelennek meg, de ha ezekre szeretnénk reagálni, nincs más választásunk mint megnyitni a böngészőben a Facebookot, mintha egy asztali gépnél ülnénk. Twitter-kliens sincs az előre telepített alkalmazások között, az utólag letölthető Witter nekünk többszöri kísérletre sem működött, nem tudtunk vele belépni a szolgáltatásba. Ha valaki csiripelni szeretne, úgy tűnik egyelőre marad a böngészőben megnyitható Twitter.com vagy valamelyik másik szolgáltatás (itthon például a Turulcsirip vagy a Yamm). A HTC Sense UI-t futtató telefonjai (pl. Hero, HD2) fényévekkel előrébb járnak ezen a téren.

\"\" \"\"

Az N900 e-mail kliense POP3 és IMAP fiókokkal egyaránt elboldogul. Beállításnál elég megadni az országunkat és a telefon egy listából felajánlja az ismertebb e-mail szolgáltatókat, kiválasztás után elég a felhasználói nevet és jelszót megadni, a részletes beállításokat a Nokia szerveréről tölti le a készülék. Magyarország is szerepel a listán, a támogatott e-mail szolgáltatók között megtalálni többek között a Gmailt, Hotmailt, Yahoo Mailt, Freemailt, a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone szolgáltatását. Természetesen manuális beállításra is van lehetőség.

Több e-mail fiókot is kezel egyszerre az N900, ilyenkor meg kell adnunk, melyik legyen az alapértelmezett. Be tudjuk állítani, hogy a telefon csak Wi-Fi kapcsolat esetén vagy minden hálózaton keresztül letöltse-e a leveleinket és hogy milyen időközönként ellenőrizze a postaládát (5 perc és 2 óra közötti értékek választhatók). Akik azonnal szeretnék megkapni a leveleket, használhatják a Nokia Messaginget, vállalati felhasználók pedig a Nokia Mail for Exchange-et. A levelezőkliens elboldogul a képekkel és a HTML formátumú levelekkel is, az e-mailek tartalmában kereshetünk is.

Programok telepítése

Új szoftvereket az App Manageren keresztül tölthetünk le. Többféle szoftverkönyvtárat (repository) be lehet állítani, ezek tartalmát egy kategorizált listában böngészhetjük. Amelyik program megtetszik, néhány kattintás után települ is. A meglevő szoftvereket eltávolítani vagy frissíteni szintén az App Managerből lehet. Frissítések érkezéséről az állapotsorban egy sárgán villogó ikon tájékoztat.

\"\" \"\" \"\" \"\"

A Nokia N900-hoz elérhető szoftverkínálat egyelőre elég szűkös, ami alighanem annak köszönhető, hogy a készülék nagyon új és a rajta futó Maemo 5 szoftverplatform ezen a hardveren debütált. A Maemo korábbi változataihoz több száz program érhető el, a Maemo 5-höz csupán néhány tucat, ezek jelentős része widget vagy meglevő programhoz letölthető extra, például az időjárásjelzéshez különféle ikonkészletek.

A Nokia alkalmazás-piacerén, az Ovi Store-on még meg sem nyílt az N900 szekció, a finn cég oldalán a \"Coming Soon\" felirat olvasható. Addig marad a www.maemo.org, ahonnan a cikkünk írásakor összesen 70 program tölthető le. Ugyanitt elérhető még két repository, az extras-testing és az extras-devel, azonban ezek még fejlesztés vagy tesztelés alatt álló programokat tartalmaznak, telepítésük csak megfelelő óvatosság mellett ajánlott, erre a weboldal fel is hívja a figyelmet. Az N900 azon kevés mobiltelefonok közé tartozik, amik nem futtatnak Java alkalmazásokat.

Multimédia

Az N900 a Nokia multimédiás kínálatának csúcsát jelenti, legalábbis ami a modellszámozást illeti. A médialejátszó zenékkel, videókkal is boldogul, de nem csak a készüléken tárolt, hanem a DLNA-kompatibilis hálózati adattárakban megosztott médiatárakat is lejátszhatjuk vele. A beépített zenelejátszó felszereltsége minimális, az MP3, WMA, WAV vagy AAC, AAC+, eAAC+ formátumú dalokat ID3 tagjük alapján rendezhetjük album, előadó vagy stílus szerint, de lejátszási listákat is készíthetünk a telefonnal például a legsűrűbben játszott, legutóbb játszott vagy legutóbb a médiatárba felvett dalokból. A hangminőség fülhallgatón keresztül jó, az N900-ban levő sztereó hangszórókon keresztül inkább gyenge. A telefonban van FM-adó is, amivel a készülék hangját tudjuk egy FM-vevőre (pl. autórádióra) sugározni. FM-vevő is van, de rádiószoftver nincs, ezt utólag kell letölteni és telepíteni.

\"\" \"\"

A videolejátszó az N900 egyik erőssége, az alapból támogatott formátumok között van a DivX, Xvid, WMV és a H.264 is, a WVGA kijelzőn nagyon szépen jelennek meg a filmek és csak a gyors mozgásoknál fedezhetünk fel némi szaggatást. A készülékez videokábelt is mellékel a Nokia, ezen keresztül tévére is küldhetjük a képét, ami főleg videolejátszásnál vagy fotók nézegetésénél lehet hasznos. Az N900 32 gigabájt belső memóriával rendelkezik, erre jó sok zene meg film fér, ha kifutnánk a helyből, microSD-kártyával bővíthetjük a tárat. Ha a támogatott formátumok számával vagy akár a médialejátszóval nem elégedett valaki, utólag letölthető programokkal (pl. mplayer) és kodekekkel (pl. Ogg) bővítheti a repertoárt.

A beépített fotónézegető érdekessége, hogy a képeket a telefonon fel tudjuk tagelni, ez főleg azok számára jöhet jól, akik sok képet szeretnének csinálni az N900-zal, így később könnyen megtalálják őket. Alapvető fotószerkesztésre is képes a program, forgathatjuk és vághatjuk a képeket, eltávolíthatjuk a vörös szemet, módosíthatjuk a fényerőt és a kontrasztot is. A képeket elküldhetjük ismerőseinknek e-mailen, egy másik készülékre másolhatjuk Bluetooth-on át vagy feltöltetjük valamelyik képmegosztó szolgáltatásra: jelenleg a Nokia Ovi, a Flickr és a Facebook támogatott.

\"\" \"\"

A készülék hátlapján egy 5 megapixeles, Carl Zeiss optikás fényképezőmodul kapott helyet, amelyet két LED segédfény is kiegészít. A kamerát használhatjuk automata módban, de van külön makró, portré, tájkép és sport mód is. Állítható a fehéregyensúly, az ISO-érzékenység (100-200-400), az expozíció-korrekció és a felbontás (5 vagy 3,5 megapixel szélesvászon), a vakut be- és kikapcsolhatjuk, állíthatjuk automatára, illetve van vörösszem-csökkentés is. A beépített GPS-nek köszönhetően a képeket földrajzi információval is elláthatjuk. A fotómodullal VGA-felbontású, 30 fps sebességű videókat is rögzíthetünk.

\"\" \"\" \"\" \"\"

GPS

Az N900 beépített GPS-vevőjét Google Maps vagy egyéb navigációs szoftver hiányában egyelőre az előre telepített Ovi Maps térképszoftverrel tudjuk kihasználni, amely természetesen a Nokia tulajdonában levő NavTeq térképét használja. Hasonlóan a más platformokon futó Ovi Maps alkalmazásokhoz, ez a program is az internetről tölti le a térképeket, használata közben folyamatos internetkapcsolat ajánlott. A program megmutatja a helyzetünket és útvonaltervezésre is képes, azonban menet közben nem nyújt ehhez semmiféle támogatást, azaz a képernyőn csak a térképet látjuk, nincs turn-by-turn navigáció. Utasításokat sem beszéddel, sem pedig ikonokkal nem kapunk, még pénzért sem, csak egy listát arról, hogy hol merre forduljunk.

\"\" \"\" \"\" \"\"

Útvonaltervezés kétféleképp történhet: mi magunk megkereshetjük a térképen a célpontot, vagy rábízhatjuk a keresést szoftverre is, utóbbi azonban internetkapcsolat nélkül nem működik, így külföldi használat esetén érdemes előre tervezni, hogy az adatroaming-költségek később ne okozzanak kellemetlen meglepetést. Az útvonaltervezésbe bele tudunk avatkozni, választhatunk autós vagy gyalogos útvonalat, kérhetjük a legrövidebb, a leggyorsabb vagy az optimális utat, valami elkerülhetjük az autópályákat, a fizetős utakat, az alagutakat, a nem aszfaltozott utakat és a kompokat is. A térképnézet mellett domborzati képet és műholdas látképet is kérhetünk és van éjszakai megjelenítési mód is.

Ne hagyjuk otthon a töltőt

A navigáció a GPS mellett folyamatos adatkapcsolattal és sok grafikus művelettel is jár, a telefon minden részegségét megdolgoztatja és így nagyon gyorsan meríti az akkumulátort. A csúcskategóriás mobilt egy 1320 mAh kapacitású lítiumion áramforrás működteti, kis szerencsével ki lehet húzni másfél-két napot két töltés között, de inkább jellemző, hogy naponta egyszer fel kell tölteni a telefont, ha tényleg arra használjuk amire való, azaz beszélünk, netezünk rajta. A készüléket microUSB-csatlakozón át lehet árammal etetni, és miután lehúztuk a töltőről, rendszerüzenetben figyelmeztet, hogy a konnektorból se felejtsük el kihúzni a hálózati adaptert.

Összegzés

A Nokia N900 minőségi benyomást sugall ránézésre, kézbe véve és használat közben is. A hardver erős és gyors, a processzor potens, a memória és a háttértár bőséges, a Maemo 5 pedig egy logikusan felépített, jól átlátható, egyszerűen kezelhető szoftverplatform. Ahhoz azonban, hogy ki tudjuk hozni belőle a maximumot, nem árt egy kicsit geeknek lenni és persze olyan vastag pénztárcával rendelkezni, amiből nem fog hiányozni körülbelül 180 ezer forint, amibe a készülék kerül.

Az N900 egy kiváló okostelefon, de hogy komolyan számolni kell-e majd vele a későbbiekben, az leginkább a fejlesztői közösségen múlik. A hardverben rejlő hatalmas potenciált vétek lenne veszni hagyni, kérdés hogy az egyre szaporodó mobil platformok (Windows, Blackberry OS, iPhone OS, Android, Palm Web OS, Symbian OS) között elég vonzóvá tudja-e tenni a Nokia a Maemót. A jelenleg elérhető szoftverkínálat mellett nagy bátorság megvenni az N900-at ennyi pénzért, hiszen semmi sem garantálja, hogy a helyzet a későbbiekben meg fog változni. Ha viszont csak kevesen vásárolják meg a telefont, a fejlesztők is hanyagolni fogják a Maemo 5-öt. Vajon bátor vagy öngyilkos húzás volt a Nokiától egy teljesen új szoftverplatformmal megjelenni?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról