Szerző: Koi Tamás

2009. augusztus 31. 15:49

Bővítik a hazai mobiltelefon-hívószámokat

Egy most elfogadott kormányrendelet szerint jövő januártól a mobiltelefon-számokat csak a teljes hívószám, azaz mind a 11 számjegy tárcsázásával lehet hívni, így megszűnik az a lehetőség, hogy hálózaton belül az előhívó és a körzetszám megadása nélkül telefonálhassunk - áll a Nemzeti Hírközlési Hatóság mai közleményében.

Egy mobiltelefon-hívószám az előírások szerint 06-os belföldi, vagy +36-os nemzetközi előhívóból, a szolgáltató kétjegyű körzetkijelölő számából (20/30/70), valamint a hétjegyű előfizetői számból áll - jövő év elejétől ezek mindegyikét be kell billentyűzni másik mobilszám hívásakor, illetve értelemszerűen át kell írni minden olyan telefonszámot a mobilkészülék névjegyzékében, mely csak hét számjegyet tartalmaz.

A változással egyetlen telefonszám sem módosul - hívja fel a figyelmet a hatóság -, ezzel azonban elkerülhető lesz többek közt az a helyzet, hogy a számhordozás után valaki egy másik mobilelőfizetőt hívjon fel a telefonjegyzékében tárolt hétjegyű számot tárcsázva. Belföldön gyakorlatilag mindegy, hogy a hét számjegy elé a +36 országhívó, vagy a 06-os belföldi előhívó kerül, külföldön azonban szolgáltatótól függően csak a Magyarországot jelölő +36-os országhívó használható, ezért javasolt ebben a formátumban tárolni a későbbiekben a számokat.

Ezzel együtt január közepétől életbe lép az a változás is, mely engedélyezi a mobilszolgáltatóknak, hogy az általuk kiadott hétjegyű előfizetői számok 0-val, vagy 1-gyel is kezdődhessenek. A bővítés azért vált szükségessé, mert jelenleg a három magyarországi mobilszolgáltató közel 12 millió hívásfogadásra alkalmas SIM-kártyával rendelkezik, és hamarosan elfogynak a kiosztható számok.

Szintén a potenciálisan elérhető számok körének bővítését jelenti, hogy a jövőben a 20/30/70-es szolgáltatói szám mellett a jelenleg nem használt 31-es mezőben is kiadhatóak lesznek mobiltelefonszámok, amennyiben ezt valamelyik működő szolgáltató igényli, vagy ha saját hálózattal nem rendelkező, virtuális mobilszolgáltató lépne a magyar piacra.

Legutoljára 1998. szeptemberében hajtottak végre a mobilszámokat érintő jelentős változásokat hazánkban. A T-Mobile és a Pannon GSM akkor a Hírközlési Főfelügyelettel egyeztetve vezette be a jelenlegi hétszámjegyű rendszert úgy, hogy minden meglévő hívószám elé eleinte egy 9-es számjegyet illesztettek. A magyarországi mobil hívószámok kezdetben ötjegyűek voltak, a Westel Rádiótelefon Kft. 1992-ben vezette be a hatjegyű számbővítést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról