Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 17. 10:33

A Sun-részvényesek elfogadták az Oracle ajánlatát

Az Oracle áprilisban jelentette be hogy felvásárolja a Sun Microsystemst, a cég részvényesei a tegnapi közgyűlésen elfogadták az ajánlatot. Az Igazságügyi Minisztérium jóváhagyása továbbra is hiányzik, de az Oracle szerint augusztusban mindenképp lezárul az akvizíció.

A Sun Microsystems részvényeseinek rendkívüli közgyűlésén a tulajdonosok elfogadták az Oracle felvásárlási ajánlatát, így ez az akadály már elhárult az ügylet létrejötte elől. A részvényesek 62 százaléka szavazott amellett, hogy a Sun olvadjon be az Oracle-be, amely részvényenként 9,50 dollárt, összesen 7,4 milliárd dollárt fizet a Sun Microsystemsért. A szavazáson sem Scott McNealy, a Sun társalapítója és igazgatótanácsának elnöke, sem pedig Jonathan Schwartz elnök-vezérigazgató nem vett részt.

Az akvizíciót a részvényesek ugyan jóváhagyták, de az Igazságyügyi Minisztérium továbbra is vizsgálja azt. Az ügylet versenyjogi értékelésére és jóváhagyására 30 napja lett volna a minisztériumnak, június végén azonban a minisztérium ahelyett hogy rábólintott volna az ügyletre, további dokumentumokat kért be vizsgálatra.

\"Nagyon jó párbeszédet folytattunk az igazságügyi minisztériummal és majdnem minden kérdést rendezni tudtunk határidő előtt. Egyetlen apróság van hátra a Java licencelésével kapcsolatban, de ez semmiképp nem állhat az ügylet útjába. Úgy gondoljuk, a vizsgálat hamarosan lezárul nem nem fogja hátráltatni az ügylet nyárra tervezett lezárását\" -- mondta az Oracle jogi képviseletét ellátó Latham & Watkins ügyvédi iroda részéről Daniel Wall. Az akvizíció augusztusra zárulhat le.

A Sun a héten hozta nyilvánosságra legutóbbi negyedévének előzetes pénzügyi eredményeit, amelyek jelentősen elmaradtak az elemzői várakozásoktól. A negyedik pénzügyi negyedévben a Sun 2,58-2,68 milliárd dolláros bevételt ért el. A Thomson Reuters által megkérdezett elemzők átlagosan 3,03 milliárdos bevételt vártak, egy évvel korábban a cég 3,78 milliárd dolláros forgalmat ért el. A Sun általánosan elfogadott könyvelési alapelvek szerint számított negyedik negyedéves vesztesége részvényenként 24-34 cent között lesz (egyszeri tételek nélkül részvényenként 6-16 cent), szemben a tavalyi 11 centes profittal. Elemzők részvényenként 1 centes mínuszra számítottak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról