:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 19. 11:23

Hamarosan itt a Microsoft ingyenes víruskeresője

Jövő héten kezdődik a Microsoft Security Essentials biztonsági csomag bétatesztje, a redmondi cég ígérete szerint a felhasználók keddtől érhetik el a korábban Morro kódnevű szoftver előzetesét. Az ingyenes program végleges változata az év második felében érkezik.

A Microsoftnak egyszer már volt egy kirándulása a fogyasztói biztonsági termékek piacán, azonban a Live OneCare nem hozta a várakozásokat, ennek a helyébe lép majd a Morro. A termék a redmondiak szerint nem a Symantec, a McAfee vagy más neves gyártók szoftvereinek ellenfele kíván lenni, hanem egy olyan ingyenes biztonsági csomag, amely mindenki számára elérhető és megvéd az internetezés közben beszedhető kártevőktől. A cég a terméket leginkább a fejlődő országok piacaira szánja, ahol robbanásszerűen nő az új internetezők száma, viszont egyáltalán nem képzettek. Az olyan országok mint Kína, India, Oroszország vagy éppen Brazíila, Argentína valóságos kánaánt jelentenek a rosszindulatú szoftvereknek.

A OneCare-rel ellentétben a Security Essentials csak a kártevővédelemre koncentrál és nem tartalmaz tűzfalat, biztonsági mentést vagy éppen a PC finomhangolására szolgáló komponenst. A Microsoft naponta frissített kártevő-adtbázist ígér, emellett a szoftver a gyanús állományokat azonnal összeveti az interneten elérhető szignatúra-adatbázissal. A szoftver az összes gyanús tevékenység hatására azonnal frissíti az adatbázisát. A rootkitek elleni küzdelmet számos technológia támogatja, amelyek lehetővé teszik például a kernelstruktúrák integritásának ellenőrzését vagy éppen a fájlrendszerhez való közvetlen hozzáférést a rosszindulatú programok, driverek eltávolításához.

Kérdés, hogy a Microsoft lépése, az ingyenes biztonsági termék megjelenése mennyire változtatja meg az otthoni végpontvédelmi megoldások piacát. A OneCare Live-val a redmondiak láthatóan nem sok vizet tudtak zavarni, ennek oka valószínűleg abban is keresendő, hogy a felhasználók nemigen bíznak a Microsoftban, ha biztonságról van szó, függetlenül attól, hogy maga a termék milyen.

A Security Essentials Windows XP SP2, Vista vagy Windows 7 operációs rendszereken működik és 32, valamint 64 bites változatban egyaránt elérhető lesz, de csak és kizárólag eredeti Windowsra települ. A megszűnő Windows Live OneCare felhasználói az előfizetésük végéig kapnak frissítéseket és támogatást, azonban a csomag értékesítése június 30-án véget ér.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.