Szerző: Koi Tamás

2009. június 8. 10:24

Bejutott az Európai Parlamentbe a Svéd Kalózpárt

Sikerrel zárult a vasárnapi EP-választás Svédország egyik legfiatalabb politikai erője, a Svéd Kalózpárt számára. A szerzői jogi szabályozás reformját sürgető párt a nem hivatalos végeredmény szerint egy képviselőt juttatott be az Európai Parlamentbe.

\"A személyes szabadságjogok fontosak az emberek számára, ezt egyértelműen bizonyították azzal, ahogy ma szavaztak\" -- értékelte az eredményeket a svéd közszolgálati televíziónak Anna Troberg, a párt egyik jelöltje. Svédországban -- a legtöbb uniós országgal egyidőben -- vasárnap tartották az Európai Parlamenti választásokat, ahol a szavazásra jogosultak kimagasló, 43,7 százalékos részvételi aránya mellett a szavazatok 7,1 százalékát szerezte meg a Svéd Kalózpárt.

\"\"

A párt a skandináv állam egyik legfiatalabb politikai erője: csupán 2006-ban alapították támogatói bázisa azonban jelentősen gyarapodott, ráadásul elemzők szerint jót tett a párt népszerűségének az április 17-én két svéd magánszemély ellen született ítélet a világhírűvé vált Pirate Bay perben. A legnagyobb torrentoldal alapítóit gigászi pénzbüntetésre és börtönre ítélték, de nem kizárt, hogy bírói elfogultságra hivatkozva a védelem eléri, hogy újratárgyalják az ügyet.

A feltörekvő párt népszerűségének növekedését jól jelzi, hogy az alapítása évében, a svéd parlamenti választásokon még csúnyán befürdött: mindössze a szavazatok 0,63 százalékát tudta megszerezni. A tagság és a támogatók köre azóta jelentősen megerősödött: a Svéd Kalózpártnak mára nagyjából 12 ezer rendes tagja van, így megelőzve a jóval komolyabb tradíciókkal rendelkező Svéd Baloldali Pártot vagy a Svéd Zöld Pártot. Előbbi a szavazatok 5,6, utóbbi a voksok 10,8 százalékát szerezte meg a vasárnapi Európai Parlamenti választásokon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról