Szerző: Dojcsák Dániel

2009. március 20. 17:24

Kipróbáltuk: Prezi.com - viszlát, PowerPoint!

A világon vannak állandó dolgok, vagy inkább olyanok, melyek emberemlékezet óta nem változtak. Ilyen többek közt a vállalati prezentáció, amelynek de facto szabványa ma a PowerPoint. Vannak ezzel kompatibilis és nem kompatibilis termékek, de a gyakorlatban a prezentáció hosszú évek óta ugyanazt jelenti, mégpedig egymást követő slide-okat. A magyar informatikai startup, a Prezi.com átírja ezt a berögződést, és egy Flash-alapú, könnyen kezelhető, innovatív és kreatív prezentációkészítőt ad a világnak.

A Kitchen Budapest, illetve a Magyar Telekom emlőin cseperedő Prezi igazi iskolapéldája annak, hogyan kell informatikai vállalkozást indítani. A két alapító, Somlai-Fischer Szabolcs és Halacsy Péter, egy "világklasszis dizájner és egy igen jó számítástechnikus", ahogyan magukat aposztrofálják a szolgáltatás weboldalán, négy évvel ezelőtt úgy érezték, hogy a slide-alapú prezentációkészítés szűk ketrec az igényekhez képest.

A Zui Labsot megalapítva neki is álltak egy igazi alternatívát kidolgozni a fenti problémára, s azóta csiszolgatták, alakították, s az időközben 8 fősre duzzadt csapat mostanra elő tudott állni egy nemzetközi érdeklődést is vonzó, eredeti termékkel, ami nem csak más, mint az eddigi PowerPoint--világ, hanem hogy megfelel a kor igényeinek, s él az internet és a közösségi funkciók lehetőségeivel is.

Diavetítő, menj a floppy után!

A diavetítő az 50-es, 60-as években élte fénykorát, de ez után még nagyon sokáig életben maradt, s a Kodak is csak 2004-ben fejezte be végleg az ilyen eszközök gyártását. A technológia fejlődésével viszont nem járt együtt a módszer evolúciója, s a Microsoft PowerPointja konzerválta a korábbi technikai akadályok határai mentén kialakult módszert, az egymás után következő slide-okat.

A Prezi éppen ezt az alapvető korlátot rombolja le elsőként, ugyanis itt nincs dia, lap, oldal vagy bármely más korlátozó dimenzió. A szerkeszthető felület egy szinte végtelenségig zoomolható felület, amiben szabadon lehet mozogni. A felület akár lehet akár focipályányi is, amit teleírhatunk de akár egy felirat betűinek réseibe is el lehet rejteni az előadás egyes részleteit, melyre a kellő pillanatban fókusz kerül.

A szabadon navigálható felület mellett az innováció része, illetve a diaképsor linearitását helyettesítő megoldás, az útvonal, azaz path funkció. Miután kész a szerkesztés, összeálltak az objektumok a kívánt rendszerbe, kijelölhetünk egy kiindulópontot, majd innen indítva egy útvonalat, ami mentén végig lehet vezetni a prezentációt. Minden esetben egy objektumhoz lehet kötni az állomásokat, ami lehet egy sor szöveg is akár vagy kép, videó, de a nagyobb átfogás érdekében kereteket is rakhatunk a felületre. Ezek ugyanúgy viselkednek, mint bármelyik objektum, s ehhez kötve az útvonalat, fixálható a nézőpont.

Készségszintű, szinte játék

A szerkesztő egyszerű, készségszinten használható, amiért külön dicséret illeti a fejlesztőket. A bonyolult menüket mellőzve a bal felső sarokban kapott helyet az a néhány kategória, melyen belül az eszközök elhelyezhetőek, s 2-3 kattintással bármelyik funkció elővarázsolható, a rutinos felhasználók pedig a megfelelő billentyűkombinációk segítségével gyorsíthatják fel a munkájukat.

Az objektumok kezelése sem nehéz, legyen szó akár szövegről, képről, videóról, vonalakról vagy keretről. Bármelyikre kattintva ugyanazt a három gyűrűből álló kezelőt kapjuk, amik közül a belső rész áthelyezésre való, a középső átméretezésre, a külsővel pedig forgatni lehet az objektumot. Ugyan egyelőre csak arányos nagyítás került a programba, de ennek ellenére a három lehetőség kombinációjával szinte bármilyen eredmény elérhető, s a kombinációk száma végtelen.

Egyelőre kreatív minimalista

Az eszköztár természetesen nem olyan gazdag, mint a PowerPoint esetében, s ugyan elképzelhető majd a jövőben jelentős változás ezen a téren, de a Prezi inkább a felhasználó kreativitására alapoz, s kevésbé hagyatkozik arra, hogy az előadó számára az lenne a fontos, hogy ezerféle nyilacskát, házikót, pöttyöt vagy keretet, hat féle szaggatott vonalat kínáljon. A HWSW tesztjei még a nem végleges béta változaton folytak, s több esetben keltett a szerkesztő hiányérzetet, de ezek Farkas Szilveszter, vezető fejlesztő szerint fokozatosan eltűnnek majd.

Az egyik hiányosság, hogy a jelenlegi változat mindössze 8 előregyártott stíluscsomagot kínál fel a próbálkozóknak, s sem betűtípust, sem színeket nem lehet váltani. Farkas Szilveszter a HWSW-nek elmondta, hamarosan frissül a szoftver, s a végleges változatban jóval több alapstílus lesz majd fellelhető, illetve a felhasználók pár kattintással összeállíthatnak maguknak saját sablont színekből és betűtípusokból, hátterekből.

Multimédia, helló!

Képmanipuláló rész is kerül majd a szerkesztőbe, amivel intelligens módon lehet körbevágatni, maszkolni, forgatni a képeket. Jelenleg csak lementett videókat képes beilleszteni a szerkesztő, de a végleges változatban YouTube- és Flickr-integráció is lesz. A videó- és a hangbeillesztés kezelése viszont még elég kezdetleges, s a Prezi fejlesztőinek most nem is ennek csiszolása a legfontosabb feladata, hanem a webes felület véglegesítése, ami kezelni fogja majd az előfizetéses rendszert, illetve a közösségeket is.

Mivel a Prezi egy internetes szolgáltatás, ezért a számítógépre semmilyen programot nem kell letölteni, nem kell telepíteni, mindössze regisztrálni kell majd és egy böngészőből megnyitni a szerkesztőt. A webes felületen bejelentkezve a felhasználók láthatják saját prezentációikat, a megosztottakat, illetve a nem fizetők által gyártott preziket. A későbbiekben létrehozhatóak lesznek felhasználói csoportok, így a munkatársak neveit nem kell állandóan egyesével előkeresni, hanem egyszerűen lehet közösködni. Bármelyik prezentáció bárhonnan módosítható, betölthető, lejátszható és természetesen letölthető is.

Ha az előadás offline környezetben zajlik, akkor az oldalról egyszerűen letölthető egy csomagban maga a prezentáció, illetve hozzá tartozó flashes lejátszó is. Adódik a kérdés, hogy milyen erős gép kell ahhoz, hogy biztosan jól játsza le a Prezi a tartalmakat, erre a hivatalos válasz az, hogy amennyiben egy géppel le lehet játszani YouTube videókat, akkor ez is akadásmentesen fog futni. A tesztek ezt támasztják alá, ugyanis gyengébb, régebbi noteszgépeken is kitűnően produkált a program.

2009, a remény éve

A Prezi számára 2009 lehet nagy robbanás éve, hiszen hamarosan nyilvánosan is elérhető lesz a szolgáltatás, s a golyóstoll feltalálása után elég idő telt már el, hogy magyarok ismét egy újszerű eszközt adjanak a dokumentumkészítés világának. Tudomásunk szerint már jelenleg is vannak fizetős ügyfelei a Prezinek, a kiadás után pedig akár ugrásszerű növekedés is elképzelhető, ha egyes országokban elkapják a fonalat a felhasználók. A legtöbb érdeklődő az Egyesült Államokból és Németországból keresi fel a weboldalt, s a villantani akaró üzletembereken túl a pedagógusok izgultak fel leginkább az új megoldás láttán.

A végleges kiadást követően bárki kipróbálhatja a Prezit, ugyanis az alaplicenc ingyenes lesz, s ezért cserébe csak annyi a kompromisszum, hogy az elkészített prezentációk publikussá válnak, illetve egy Prezi.com vízjel is kerül rájuk. A fizetős változatok közül is van egy kisebb "Enjoy" csomag, ahol nagyobb a tárhely, nincs vízjel, privát lehet tárolni a preziket, míg a nagyobb "Pro" csomaghoz már offline szerkesztő és különböző vállalati igényeket kielégítő extrák is dukálnak.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.