Szerző: Bodnár Ádám

2009. február 4. 09:17

Hat változatban jelenik meg a Windows 7

Hatféle változatban jelenik meg a Windows 7, azonban a Microsoft marketingje ebből csak kettőre koncentrál majd, az otthoni felhasználóknak szánt Home Premiumra, illetve az üzleti felhasználóknak szóló Professional verzióra. Árakat egyelőre nem közölt a cég.

[HWSW] Hatféle változatban jelenik meg a Windows 7, azonban a Microsoft marketingje ebből csak kettőre koncentrál majd, az otthoni felhasználóknak szánt Home Premiumra, illetve az üzleti felhasználóknak szóló Professional verzióra. Árakat egyelőre nem közölt a cég.

Hat változat, de csak kettőre koncentrál a Microsoft

Úgy tűnik, a szoftvergyártó tanult is meg nem is a Vista-változatok által okozott piaci zavarból. A cég szerint a Home Premium és a Professional lefedi a felhasználók túlnyomó többségének elvásárait, ezért ezek a verziók kapnak majd hangsúlyos szerepet a cég kommunikációjában. Ezek mellett további négy verzió (Home Basic, Starter Edition, Enterprise, Ultimate) lesz még elérhető, mivel az ügyfelektől és a PC-gyártóktól származó visszajelzések alapján van rájuk igény.

A komoly korlátozásokat tartalmazó Starter Edition korábban csak néhány országban volt elérhető, most azonban világszerte megjelenik. A Starter Editiont csak a legolcsóbb PC-kre előre telepítve engedi majd forgalmazni a Microsoft. Az olcsó netbookokra is ezt a változatot szánja a cég, de a Home Premium változatot is láthatjuk majd rajtuk, a Microsoft szerint ugyanis ennek nincs technikai akadálya, ráadásul a vevők alighanem igényelni fogják az otthoni verzióban levő multimédiás képességeket.

A Windows 7 Home Basicet csak a fejlődő piacokon árusítják majd. a Home Premium az otthonokba szánt verzió Media Centerrel, a Professional a Vista Business változatának a megfelelője. A Vistához hasonlóan az Enterprise a nagyvállalatoknak szánt verzió, amely csak mennyiségi licenc keretében kapható, üzletekben nem is forgalmazzák majd. Az Ultimate verzió a csúcsváltozat, amely az otthoni és üzleti változatok minden képességét tartalmazza. A hatféle Windows 7-verzióhoz csatlakoznak az Európai Unió kérésének megfelelő, Media Playert nélkülöző változatok, ám egyelőre nem tudni, hány ilyen lesz.

A drágább Windows-változatok az olcsóbbak minden képességét tartalmazzák, bár a Microsoft egyelőre nem kommunikálta az egyes verziók közötti pontos különbségeket a funkciók terén. A ranglétrán feljebb elhelyezkedő verziókban már a kezdetektől fogva ott lesznek a megkülönböztető extrák. Emlékezetes, hogy a Vista Ultimate esetében a Microsoft azzal próbált vevőket szerezni, hogy az operációs rendszerhez a későbbiekben elérhetők lesznek különféle kiegészítők, azonban a mai napig egyetlen olyan letölthető extra sem jelent meg, amely indokolná az Ultimate magas árát.

Windows XP-ről is lehet frissíteni

Örömhír a Windows XP felhasználóinak, hogy nekik is lehetőségük lesz Windows 7-re frissíteni, a licenc nem csak Windows Vista estében engedi az upgrade-et. Kényelmetlenség ugyanakkor, hogy Windows XP-ről nem lehet zökkenőmentesen áttérni Windows 7-re, teljesen frissen kell majd telepíteni az új operációs rendszert. A Windows 7-verziók képességeit, szolgáltatásait, árát, illetve a megjelenés dátumát továbbra sem hozta nyilvánosságra a Microsoft.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról