Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 12. 12:03

Rejtett funkciók is elővarázsolhatók a Windows 7 előzeteséből

[Computerworld/HWSW] Egy szemfüles programozó olyan patchet fejlesztett a Windows 7 előzeteséhez, amelynek telepítésével számos rejtett funkció előcsalogatható. A szóban forgó szolgáltatások nem véletlenül maradtak rejtve, ugyanis egyelőre nincsenek kész, ezért is nem lehet őket kipróbálni.

[Computerworld/HWSW] Egy szemfüles programozó olyan patchet fejlesztett a Windows 7 előzeteséhez, amelynek telepítésével számos rejtett funkció előcsalogatható. A szóban forgó szolgáltatások nem véletlenül maradtak rejtve, ugyanis egyelőre nincsenek kész, ezért is nem lehet őket kipróbálni.

A Microsoft új asztali operációs rendszerének, a Windows 7-nek az október végi Professional Developers Conference-en jelent meg az előzetes változata, amelyet a konferencia minden résztvevője megkapott, ezt követően pár órával pedig elérhető volt a fájlcserélő hálózatokon is. Ez a változat (Milestone 3) azonban még nem tartalmaz néhány olyan funkciót, amiket a Microsoft a rendezvényen már demózott is -- ezek a szolgáltatások állítólag csak a redmondi cég dolgozó számára elérhető belső tesztváltozatban élnek.

[+] Először demonstrálta a Microsoft a Windows 7-et

A Rafael Rivera által fejlesztett aprócska segédprogram neve Blue Badge, azaz Kék Jelvény, ami a Microsoft-alkalmazottak által hordott azonosítókártyára utal. A Blue Badge segítségével bárki "bennfentessé" válhat és elérheti a Windows 7 M3 azon szolgáltatásait és funkcióit, amik a kiadott verzióban eredetileg nincsenek engedélyezve, így például a teljesen új taskbart és az érintőképernyős vezérlést. A beszámolók szerint a telepítés után előbbukkan egy olyan szolgáltatás is, ami az internetről egy RSS-olvasón keresztül letöltött képeket cserélget a munkaasztal háttérében -- felettébb látványos lehet, hasznossága azonban minimum kétséges. Ötletnek mindenesetre jópofa.

A Microsoft először a PDC-n demózta hivatalosan a Windows 7-et, ami az első benyomások és a jelenleg nyilvánosságra hozott információk szerint inkább tűnik a Vista ráncfelvarrott, frissített, kipofozott változatának mint egy teljesen új operációs rendszernek. Mivel a Windows 7 a kompatibilitás megőrzése érdekében a Vista és a Windows Server 2008 továbbfejlesztett kernelére épül, számítani is lehetett rá, hogy a változások inkább a külsőt és nem annyira az alapokat érintik.

Steven Sinofsky, a Windows 7 fejlesztéséért felelős Microsoft-vezető a PDC-n tartott előadásában kiemelte, a Windows 7 programozói nagy figyelmet fektettek az erőforrások gazdaságos felhasználására, ezért aztán az operációs rendszer hardverigénye csökkent, sebessége pedig megnőtt. A tesztek szerint azonban egyelőre nincs jelentős előrelépés ezen a területen, az InfoWorld mérései szerint legalábbis a Windows 7 sebessége nem különbözik a Vistáétól -- persze ne felejtsük el, az új operációs rendszernek még csak az előzetesét próbálták ki, a végleges verzió még sokat változhat.

A szoftver nyilvános bétaváltozata valamikor 2009 elején jelenik meg a tervek szerint, a végleges verzióra pedig 2009 végén vagy 2010 elején számíthatunk.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.